Obama kaster seg inn i kampen mot Trump med kraftig angrep på presidenten

NEW YORK (Aftenposten): Dette er det viktigste valget i manns minne, sa tidligere president Barack Obama i en tale i Illinois fredag.

– Jeg klaget ofte på Fox News, men jeg prøvde ikke å stenge dem eller kalte dem «fiender av folket», sa Obama fredag. Ekspresidenten kom for første gang med skarp og direkte kritikk av Trump.

Tidligere president Barack Obama kritiserte Donald Trump skarpt og målrettet for første gang siden han gikk av da han holdt en tale for studenter i Urbana, Illinois fredag. Obama sa at situasjonen i USA er «farlig» og kalte dette et avgjørende øyeblikk i historien.

– Vi må bestemme oss for hvem vi er og hva vi vil står for, sa ekspresidenten.

– Dette begynte ikke med Donald Trump. Han er symptomet, ikke årsaken, på polariseringen, sa Obama.

Skal delta i valgkampen

Obama skal delta i valgkampen med opptredener over hele USA de neste ukene. Den forrige presidenten har ikke holdt noen åpenbart politiske taler siden han overlot Det hvite hus til Trump, og har bare kommet med generell og forsiktig kritikk i andre offentlige opptredener, sist under begravelsen til senator John McCain.

Det er første gang han bruker navnet til Trump i en kritisk sammenheng. Obama kalte også Trump og det republikanske partiet for «radikale».

– Det er ikke konservativt. Det er i hvert fall ikke normalt. Det er radikalt, sa Obama om måten hans politiske motstandere styrer landet.

Obama manet det unge publikumet til handling, og sa at demokratiet bare kunne forsvares med deltagelse.

– Hvis du trodde at det ikke var noen vits å stemme, så håper jeg at de to siste årene har endret den holdningen, sa Obama.

Ekspresidenten understreket at unge velgere har sviktet i mellomvalgene tidligere.

– Det holder ikke å «retweete» ting du er enig med, sa Obama.

Kritiserte anonym varsler

Ekspresidenten kritiserte Trumps angrep på justisdepartementet og FBI. Obama kommenterte også om den anonyme varsleren i Trumpregjeringen som rystet USA onsdag da et debattinnlegg ble publisert i The New York Times.

– Ideen om at alt vil være ok bare fordi det er folk i Det hvite hus som i hemmelighet ikke følger presidentens ordre – det er ikke en sikkerhetsanordning. Det er ikke slik demokratiet skal fungere, sa Obama.

Trump sovnet

Den største trussel mot demokratiet er ikke Trump, men likegyldighet og apati, fremholdt ekspresidenten.

– Mange spør meg hva jeg skal gjøre. Men jeg spør dere: hva skal dere gjøre? sa Obama, og understreket at amerikanerne ikke trenger «en Messias».

– Du kan ikke lene deg tilbake og vente på en frelser.

Obama skal videre til California og Ohio der han skal delta på flere politiske arrangementer. USA skal velge ny kongress i november, inkludert en tredjedel av senatorene og samtlige medlemmer av Representantenes hus. Det skal også velges guvernører i mange delstater.

Like etter holdt Trump en tale i Fargo, North Dakota.

– Folk har spurt meg om hva jeg synes om Obamas tale. Jeg så den, men jeg sovnet dessverre. Så det var en god tale ... å sovne til, sa Trump.

Obama ble raskt kritisert av andre republikanske politikere.

«Jo mer Obama snakker om gode gamle dager, jo mer sannsynlig er det at Trump blir gjenvalgt,» skrev senator Lindsey Graham på Twitter.

https://twitter.com/LindseyGrahamSC/status/1038111426278248448