Verden

Woodward beskriver kaos i Det hvite hus

Donald Trump har kunnskap som et barn, sa forsvarsminister Jim Mattis etter at Trump spurte om tilstedeværelsen på Korea-halvøya, ifølge Bob Woodwards nye bok.

Tidligere Washington Post-journalist Bob Woodward gir i neste uke ut en bok som beskriver Trumps første 18 måneder i Det hvite hus. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Woodward viser også i boken til uttalelser som Trumps stabssjef John Kelly skal ha kommet med. Trump har gått av hengslene og er en idiot, sa Kelly under et møte, ifølge boken. Kelly skal ha stilt spørsmål ved Trumps mentale tilstand.

– Det er meningsløst å forsøke å overbevise ham om noe som helst. Han har sporet fullstendig av. Vi er i galskapens by, skal Kelly ha sagt.

Woodward skriver også at presidentens medhjelpere måtte fjerne sensitive dokumenter fra Trumps skrivebord, og at de syntes han ofte var uvitende om grunnleggende utenrikspolitikk.

Dette er noen av detaljene rundt Trumps første 18 måneder i Det hvite hus som fremstilles i Woodwards bok «Fear: Trump in the White House», skriver The Washington Post, som har fått tilgang på boken.

Trumps tidligere advokat i Russland-granskingen, John Dowd, skal også ha tvilt på om Trump vil være i stand til å unngå å begå mened dersom presidenten skulle bli avhørt av spesialetterforsker Robert Mueller.

 • Så du denne? Trump-angrep mot Bernstein

Bob Woodwards bok «Fear: Trump in the White House,» blir publisert 11. september. Foto: AP / NTB scanpix

Rystende

Stabssjef Kelly benektet allerede i vår NBC News' opplysninger fra kilder i Det hvite hus om at Kelly hadde kalt Trump for en idiot ved flere anledninger.

Woodwards bok blir utgitt 11. september av forlaget Simon & Schuster. Forlaget har reklamert med at boken «avslører tidligere ukjente detaljer om det rystende livet på innsiden i Det hvite hus under Donald Trump og hvordan presidenten tar avgjørelser om viktig utenriks- og innenrikspolitikk».

Bob Woodward ledet sammen med Carl Bernstein laget av Washington Post-journalister som i 1972 undersøkte forholdene som senere fikk navnet Watergate-skandalen og tvang president Richard Nixon til å gå av i 1974.

I dette videoklippet fra Washington Post ringer Woodward Donald Trump, og konfronterer han med at han ved gjentatte anledninger, via seks konkrete personer, har forsøkt å arrangere en intervjuavtale med ham. Trump benekter å ha fått denne forespørselen, før han innrømmer at en senator så vidt nevnte det for han.

– Kunnskapsnivå som et barn

Woodward viser i boken til et møte der Trump skal ha spurt sitt eget nasjonale sikkerhetsråd 19. januar i år om hvorfor USA opprettholder en dyrebar tilstedeværelse på Korea-halvøya.

– Vi gjør dette for å hindre tredje verdenskrig, måtte forsvarsminister Jim Mattis forklare, ifølge boken.

Etter møtet sa Mattis ifølge Woodward til kolleger at Trump hadde kunnskapsnivå som tilsvarer en tiåring eller elleveåring.

– Ville drepe Assad

I april i fjor, etter at Syrias president Bashar al-Assads styrker angrep sivile med kjemiske våpen, krevde Trump angivelig at Mattis måtte likvidere Assad.

– La oss for pokker drepe ham! La oss gå inn der. La oss for pokker drepe alle sammen, skal Trump ha sagt til Mattis.

Woodward, som ikke navngir sine kilder, men som ser ut til å ha hatt omfattende tilgang til mange på innsiden i Det hvite hus, beskriver forakt blant Trumps stab, og høy spenning mellom ansatte.

Nå avviser flere i Trumps stab, historiene som blir gjenfortalt i Woodwards bok.

Mens Mattis ifølge Washington Post avviser boken som «fiksjon», sier pressesekretær, Sarah Huckabee Sanders at dette ikke er mer enn fabrikerte historier, mange av dem fra misfornøyde eks-ansatte i Trump-administrasjonen.

Også Trump selv har vært ute på twitter og vist sin misnøye med boken. Onsdag ettermiddag skriver han «Er det ikke synd at noen kan skrive en artikkel eller en bok, finne på historier og forme et bilde av en person som er det stikk motsatte av hva som er virkeligheten, og komme unna med det uten straff eller følger», skriver han.

Videre spør han hvorfor Washington politikere ikke endrer loven for æreskrenkelse.

Isn’t it a shame that someone can write an article or book, totally make up stories and form a picture of a person… https://t.co/cYmJWDdw5f

Dyrehage

Trumps datter Ivanka og daværende sjefstrateg Stephen Bannon var i tottene på hverandre i Det hvite hus, ifølge Woodward. Bannon var angivelig oppgitt over at hun «handlet som om hun var sjef» og skal ha ropt til henne at hun bare er en ansatt, som alle andre.

– Jeg er ikke noen ansatt i staben. Jeg kommer aldri til å være det. Jeg er førstedatteren, svarte hun, ifølge boken.

Ved et annet tilfelle er tidligere stabssjef Reince Priebus sitert på å ha beskrevet Trump-ansatte som «naturlige rovdyr», og ikke som rivaler.

– Når man plasserer en slange og en rotte og en falk og en kanin og en hai og en sel i en dyrehage uten vegger, blir det raskt fælt og blodig, skal Priebus ha sagt.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Utenriks
 4. Det hvite hus
 5. Bernstein

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Allerede en av årets største boksuksesser før den har nådd butikkhyllene

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump: John Kelly går av som stabssjef

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump til angrep på Watergate-journalist

 4. VERDEN
  Publisert:

  Woodward: Trump sendte nesten ut farlig Nord-Korea-melding

 5. VERDEN
  Publisert:

  Med rivaler ute i kulden får Trumps svigersønn økt innflytelse

 6. VERDEN
  Publisert:

  Jobbattest fra Donald Trump: Lat, kjedelig, dum, gæern, slurvete og feig