Verden

Kokainproduksjonen øker kraftig i Colombia

Fredsavtalen i Colombia har ikke ført til nedgang i kokainproduksjonen, som tvert imot øker kraftig, viser ny FN-rapport.

Colombiansk politi testet i april et nytt kjøretøy for å spraye åkre med koka-planter. Koka-planten er hovedbestanddelen for å produsere kokain.
  • og NTB

Ifølge rapporten fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) var 1710 kvadratkilometer dekket med kokabusker i Colombia i fjor, en økning på 17 prosent fra året før.

Som en følge av dette anslår UNODC at kokainproduksjonen økte med 31 prosent til nærmere 1400 tonn i 2017.

Den lokale verdien av kokainen som blir produsert i Colombia, anslås til rundt 22 milliarder kroner, men prisen på det hvite pulveret er langt høyere når det når brukere i USA og Europa.

Undergraver fred og demokrati

UNODC frykter at den blomstrende kokainhandelen skal bidra til å undergrave arbeidet med å sikre varig fred i Colombia, som har vært herjet av borgerkrig siden 1960-tallet.

Den største geriljagruppen, FARC, inngikk en fredsavtale med myndighetene i 2016 og har siden lagt ned våpnene. Avhoppere fra geriljaen er imidlertid tungt involvert i narkotikatrafikk, og det samme er geriljagruppen ELN.

Mektige colombianske narkokartell med forgreninger verden over har hånd om smuglingen og håver inn de største beløpene.

Les også

DEBATT: «Nei, Norges fredsinnsats i Colombia er ingen suksess»

Store beslag

Økt kokainproduksjon fører også til økt lovløshet, styrker væpnede grupper og fører til omfattende korrupsjon som bidrar til å undergrave demokratiske institusjoner i Colombia, advarer UNODC.

Colombiansk politi beslagla i fjor 435 tonn kokain, og dette var en økning på 20 prosent fra året før.

Det ble også ødelagt 4252 ulovlige laboratorier, men dette var 12 prosent færre enn året før.

Les mer om

  1. Colombia