Russisk spionfly med 15 om bord skutt ned i Middelhavet. Skaper frykt for opptrapping av Syria-krigen.

MOSKVA (Aftenposten): Et russisk spionfly med 15 om bord ble skutt ned utenfor kysten av Syria. Russerne legger ansvaret på Israel og truer med reaksjon.

Det russiske rekognoseringsflyet av typen Iljusjin Il-20 med 15 mennesker om bord ble skutt over Middelhavet i natt 35 kilometer fra den syriske kysten.
  • Per Anders Johansen

Det russiske rekognoseringsflyet av typen Iljusjin Il-20 var på patrulje utenfor kysten av Syria da flyet ble skutt ned, bekreftet russerne i natt.

– På vei tilbake til flybasen Hemeimeem over Middelhavet, 35 kilometer fra kysten av Syria, forsvant forbindelsen til mannskapet om bord på det russiske IL-20 flyet, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet, ifølge Tass.

Flyet forsvant fra radaren i 23-tiden mandag kveld samtidig som fire israelske F-16 jagerfly angrep mål i Latakia-provinsen.

Russiske myndigheter sier at flyet ble skutt ned av syriske missiler ved en feiltagelse, men legger det fulle ansvaret på Israel.

Et russisk helikopter flyr over den russiske militærbasen Hemeimeem i Syria.

Høyspent mellom stormaktene i Syria

Dramaet utenfor kysten av Syria i natt kommer etter at situasjonen er blitt stadig mer alvorlig de siste ukene.

Syv år etter at krigen brøt ut, bygger det seg opp til det opprørerne har døpt til «alle krigers mor». President Bashar al-Assads styrker har startet en offensiv med russisk støtte for å knuse opprørernes siste skanse i Idlib.

Samtidig har USA og de allierte truet med å gripe inn hvis Assads styrker bruker kjemiske våpen igjen.

Både Russland, USA og allierte som Frankrike og Storbritannia har sendt ekstra krigsskip og ubåter til området, noe som øker faren fra sammenstøt.

Russland lover å svare

Kreml truer nå med en hard reaksjon mot Israel. I Moskva blir situasjonen betegnet som «ekstremt bekymringsfull».

Israels ambassadør i Moskva ble innkalt på teppet i det russiske utenriksdepartementet dag.

– Vi forbeholder oss retten til å komme med ytterligere motreaksjoner mot Israel, sa Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu i en telefonsamtale med den israelske forsvarsministeren i formiddag, ifølge Interfax.

– Vi må svare med mer enn ord. 15 av våre soldater er tross alt døde, sa nestlederen i forsvarskomiteen i Dumaen.

Et russisk helikopter flyr over den russiske militærbasen i Hemeimeem i Syria.

Moskva: – Israel varslet bare ett minutt før angrepet

Spionflyet ble skutt ned av syrerne om lag 35 kilometer utenfor kysten, ifølge russiske myndigheter.

Russland legger likevel hele skylden på Israel.

– Israel har det direkte ansvaret for at 15 russiske tjenestemenn mistet livet, sier nestlederen i forsvars- og sikkerhetskomiteen i Føderasjonsrådet, Franz Klintsevitsj.

Begrunnelsen er at Israel ikke advarte russerne i tide før angrepet startet. Israelerne, amerikanerne og russerne har avtale om å varsle hverandre før angrep for å hindre uønskede hendelser.

– Israel advarte ikke den russiske ledelsen i Syria om det planlagte angrepet, sa generalmajor Igor Konasjenkov, ifølge Interfax.

– Advarselen om angrepet kom ett minutt før angrepet, og det russiske flyet hadde ikke tid til å komme til en sikker flysone.

Slik er det russiske forsvarets fremstilling av hva som skjedde i natt. Blå markerer det israelske angrepet og det røde krysset viser ruten til spionflyet og hvor det ble skutt ned.

Skutt ned av russernes egne missiler

Det russiske spionflyet ble skutt ned av russiske S-200 bakke-til-luft-missiler.

Dette er missiler som Assads styrker har fått av Russland.

– De israelske pilotene brukte det russiske flyet som dekning slik at det kom i ildlinjen til det syriske luftvernet, hevder Konasjenkov.

– Siden Il-20 har et større reflekterende areal enn de israelske F-16-flyene, ble det skutt ned av en missil fra et S-200 system.

I de første meldingene etter nedskytningen pekte russerne på at den franske fregatten Auvergne avfyrte missiler mot Latakia samtidig som det russiske flyet forsvant fra radaren.

Den forklaringen har de russiske militære nå gått vekk fra.

De siste ukene har både Russland, USA, Frankrike og Storbritannia sendt marinefartøy til området.

En russisk S-300 luftforsvarsmissil under en øvelse i Russland ved Astrakhan i Russland i august 2017.

Assads styrker skrøt av å ha stoppet israelsk angrep

Før det ble klart at det russiske flyet var skutt ned, meldte det syriske nyhetsbyrået SANA at angrep var slått tilbake.

– Våre luftforsvar har angrepet fiendens missiler, som angriper fra sjøen mot Latakia, og skutt ned flere av dem, meldte SANA, ifølge Reuters.

I februar skjøt syrerne ned et israelsk kampfly med et russisk S-200 missil.

Putin taler til russiske militære på flybasen i Hemeimeem i Syria under et besøk i desember 2017.

Russerne ga Assad nyeste versjon av S-200 missilene

Da Russland gikk inn i Syria-krigen høsten 2015, erklærte Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu at russerne oppgraderte det syriske luftvernet.

Syrerne fikk den nyeste versjonen S-200VE med en rekkevidde på 240 kilometer fordelt på fire baser med 10 batterier.

– De vil effektivt beskytte syrisk territorium og sørge for beskyttelse av våre baser i Tartus og Hemeimeem, sa Sjoigu.

Det er disse missilene som skjøt ned det russiske spionflyet da det var på vei hjem til Hemeimeem-basen.

Ved å legge all skylden på Israel, forsøker Moskva å unngå at Putins krigføring i Syria blir enda mer upopulær på hjemmebane.

Talsmenn for det israelske militæret har tidligere opplyst at Israel har gjennomført rundt 200 angrep mot Syria det siste halvannet året, hovedsakelig mot det israelerne mener er iranske styrker.

Et russisk jagerfly tar av fra Hemeimeem-basen i Syria, som ligger like ved Latakia.

Russisk spionfly

Rekognoseringsflyet IL-20 spiller en viktig del i den russiske krigføringen i Syria.

Flyet, som er basert på de eldre Il-18-flyene, er modernisert med avanserte radarer, optiske sensorer, infrarøde skannere og utstyr til å utføre elektronisk spionasje.

Restene etter flyet og de døde russiske soldater ble i morges funnet i havet 27 kilometer vest for byen Banias i Latakia, ifølge Ria Novosti.

Enighet mellom Putin og Erdogan

Dagen før spionflyet ble skutt ned, hadde Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias Erdogan lange samtaler om situasjonen i Idlib.

Idlib har en befolkning på tre millioner mennesker og er den siste store byen i Syria som kontrolleres av flere ulike opprørsgrupper.

Russerne, tyrkerne og iranerne sier de er blitt enige om å opprette en «demilitarisert» buffersone og rense området for «radikale» opprørere.