Verden

FNs generalsekretær advarer mot å la Syria-situasjonen komme «ut av kontroll»

FN-sjef António Guterres har en klar beskjed til USA, Russland og de andre medlemmene i Sikkerhetsrådet: Unngå at situasjonen i Syria kommer ut av kontroll.

Familiemedlemmer til amerikanske marinesoldater tar farvel med USS Harry S. Truman ved hangarskipets avreise fra Virginia til Midtøsten onsdag denne uken. Krigsskipet USS Donald Cook, en destroyer med langdistanseraketter om bord, er allerede i alarmberedskap i Middelhavet. Foto: U.S. Navy/Christopher Roys

 • NTB
 • Thomas Olsen
  Journalist

Samtidig vurderer både Storbritannia og Frankrike å slutte seg til et eventuelt amerikansk angrep.

Britiske ubåter skal ha fått ordre om å forflytte seg slik at de er klare til å rette et angrep mot stillinger tilhørende det syriske regimet, skriver Daily Telegraph.

Ubåtene skal ha krysserraketter om bord, et våpen som tidligere er blitt brukt av USA mot mål i Syria.

Statsminister Theresa May kalte torsdag regjeringen inn til krisemøte, men det er ennå uklart om britene vil delta i et eventuelt angrep.

 • Britisk avis: Britiske ubåter gjør seg klare til mulig angrep mot Syria

FNs generalsekretær António Guterres ber landene i Sikkerhetsrådet sørge for at situasjonen ikke kommer ut av kontroll. Da situasjonen i Syria ble behandlet tidligere denne uken, torpederte USA og Russland hverandres forslag til løsning. Foto: Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN

– Situasjonen kan komme ut av kontroll

Frankrikes president Emmanuel Macron ventes å uttale seg om saken under et fjernsynsintervju torsdag ettermiddag, ifølge AFP.

FNs generalsekretær ringte onsdag til de fem faste medlemslandenes FN-ambassadører i FNs sikkerhetsråd. I samtalene gjentok han sin «dype bekymring» over at rådet ikke har klart å bli enige om en felles respons på det påståtte kjemiske angrepet i Syria i helgen.

– Jeg understreket behovet for å unngå at situasjonen kommer ut av kontroll. La oss ikke glemme at innsatsen vår må dreie seg om å få slutt på de grusomme lidelsene til det syriske folket, skriver Guterres i en uttalelse.

Klar til å følge ordre

Macron har i likhet med May de siste dagene gått høyt ut og sagt han holder president Bashar al-Assad ansvarlig.

USA har antydet at en militær respons på det påståtte kjemiske angrepet kan være rett rundt hjørnet.


President Donald Trump truet onsdag Russland og Syria med at amerikanske missiler «vil komme»:

OHR: Viktige bygninger i Damaskus er blitt evakuert

Forsvarsdepartementet og hærens hovedkvarter i Syrias hovedstad Damaskus er blitt evakuert av frykt for et amerikanskledet angrep, melder eksilgruppen SOHR torsdag morgen.

– Bygningene tilhørende forsvarsdepartementet og hærens hovedkvarter har stått tomme i to døgn, heter det i en uttalelse fra den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Regner med at Russland blir varslet om angrep

Det syriske regimet har evakuert bygningene av frykt for at de kan bli mål for USA-ledede angrep i kjølvannet av det antatte kjemiske angrepet mot byen Douma lørdag.

Regimets styrker har også evakuert militære flyplasser og hærbaser utenfor hovedstaden, ifølge SOHRs opplysninger.

Myndighetene i Damaskus har ikke bekreftet opplysningene.

En kilde i en regjeringsvennlig militsgruppe sier imidlertid til AFP at evakueringen er iverksatt. Vedkommende legger til at det er forventet at USA vil informere Russland før et angrep finner sted.

USA: Endelig avgjørelse ikke tatt

Talskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders sier at president Trump nå vurderer flere ulike handlingsalternativer.

"Men vi har ennå ikke tatt noen endelig avgjørelse, sier hun, ifølge BBC.

Pentagon opplyser at det står klart til å bidra med alternative militære løsninger.

Samtidig påpeker forsvarsminister Jim Mattis at Pentagon fortsatt gjennomgår etterretningsinformasjon om det påståtte kjemiske angrepet. Men forsvarsdepartementet er klar til å følge president Donald Trumps ordre, påpeker Mattis.

Minst 40 mennesker ble drept i det antatte kjemiske angrepet mot den opprørskontrollerte byen Douma nær Damaskus lørdag.

Rundt 500 personer fikk symptomer på å ha vært utsatt for kjemisk angrep, uttalte Verdens helseorganisasjon (WHO) med henvisning til lokale kilder. Både Syria og Russland har avvist at det har funnet sted noe kjemisk angrep.

Dette arkivbildet fra 2009 viser den britiske angrepsubåten HMS Astute, som har krysserraketter om bord. Foto: REUTERS/David Moir

Vil ha nytt møte

Da FNs sikkerhetsråd tidligere i uken diskuterte resolusjonsutkast fra henholdsvis USA og Russland, stemte de to landene ned hverandres forslag. Begge landene har vetorett.

Bolivia, som er et av de ti nåværende rullerende medlemslandene i Sikkerhetsrådet, har bedt om et nytt møte torsdag for å diskutere trusselen om militærangrep mot Syria.

Sveriges FN-ambassadør Olof Skoog tar avstand fra et militært angrep mot Syria.

– Det som det syriske folket ønsker og trenger, er fred og rettferdighet, ikke enda mer militær opptrapping og straffefrihet, sa Skoog onsdag.

– La det også være et svar på planlagte militære intervensjoner. Uansett hva som skjer nå, så må det være i tråd med internasjonal lov, la han til.

– Sunn fornuft

Russlands president Vladimir Putin sa onsdag under et møte med nye ambassadører til Moskva at han håper sunn fornuft vil seire.

– Verdens tilstand er nødt til å føre til bekymring. Situasjonen i verden blir mer og mer kaotisk, men vi håper likevel at sunn fornuft vil vinne til slutt, og at internasjonale relasjoner vil ta en konstruktiv vei, sa Putin.

Statsminister Erna Solberg, som er på besøk i Colombia, sa onsdag at hun er svært skuffet over at Sikkerhetsrådet ikke har kommet til enighet.

Les mer om

 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Syria
 3. Storbritannia
 4. USA
 5. Syriakrigen
 6. Russland
 7. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Putin lover Øst-Ghouta fem timer uten bombing daglig

 2. VERDEN

  Syria-krigere i Beirut: – Vi vil tilbake til Syria og slåss

 3. VERDEN

  SOHR: Minst 30 drept i nye luftangrep mot Øst-Ghouta

 4. VERDEN

  Nye flyangrep mot Øst-Ghouta

 5. VERDEN

  Syrisk journalist til verden: «Sover barna dine? Slik var natten til våre barn i Douma»

 6. VERDEN

  Nye angrep mot Øst-Ghouta bare timer etter våpenhvilevedtak