Sør-Korea ligger på verdenstoppen i plastiske operasjoner. Skjønnhet verdsettes høyt, og de færreste skammer seg over å hjelpe naturen litt.

Unge kvinner vil ha åpnere øyne, øyenvipper, høyere nese og mer markante kinnbein. Mennene går for kraftigere haker.

Et vakkert utseende er noe som kan oppnås gjennom hardt arbeid, er mentaliteten blant sørkoreanere.

I alt 1,3 prosent av befolkningen har gjennomgått plastisk kirurgi, viser myndighetenes egne tall. Ifølge en undersøkelse fra Trend Monitor, gjengitt i The Economist, skal hver femte kvinne i Seoul ha tatt en skjønnhetsoperasjon.

Kjøpte større øyne

En av dem som har lagt seg under kniven, er den 21 år gamle studenten Soo Hyun Eho. Vi møter henne og to medstudenter på den populære kafeen Coffine Gurunaru, i området Hyewha i storbyen.

— Jeg er kjempefornøyd, stråler Soo. Øynene er blitt åpnere og formen litt rundere.

Hun spleiset med foreldrene på øyeoperasjonen som kostet rundt 15.000 kroner. Pengene fikk hun i eksamenspresang etter videregående.

— Det var helt klart verdt pengene. Nå har jeg mye bedre selvtillit, sier Soo. Hun har et håp om å få rettet på nesen i løpet av året.

En neseoperasjon er dyrere, mens haken topper prislisten. Jentene har summene i hodet.

- Bedre menn og bedre jobber

Venninnen Sun Jung (24) vil gjerne ha en øyeoperasjon, det vanligste inngrepet for unge kvinner i Seoul.

— Jeg kommer fra en mindre by, og hadde ikke tenkt på plastisk kirurgi før jeg flyttet hit for å studere. Men alle jentene i Gangnam er så pene, og jeg vil være som dem, sier hun.

Park Na Ryoung (22) rister på hodet, hun har ingen planer om å endre utseendet.

- Skjønnhet er blitt altfor viktig i Sør-Korea, sier hun.

— Lett for deg å si, som er naturlig pen. Alle vet at pene jenter har mange fordeler, de får bedre menn og bedre jobber. Bare se på TV, eller i ukebladene, alt handler om skjønnhet, sier Soo. I Sør-Korea er det vanlig å legge ved et portrettfoto ved CV-en når man søker jobb.

Park innrømmer at venninnen har et poeng: - Ja, slik er det koreanske samfunnet, medgir hun.

- Hvordan påvirkes dere av at så mange forandrer på utseendet sitt?

— Jeg tror at gjennomsnittet heves, det blir vanskeligere å nå opp, konkluderer Park.

Slik blir du vakker i en fei, lover de store reklameplakatene som preger veggene på Apgujeong T-banestasjon i Seoul. I storbyens rikere områder ligger plastisk kirurgi-klinikkene tett i tett.
Reidun J. Samuelsen

Skjønnhetsturister

Teknologien er avansert, legestanden godt utdannet og prisene lavere enn i USA. Derfor strømmer både skjønnhetsturister og andre helseturister til Sør-Korea. Ved de store plastisk kirurgi-klinikkene i Seoul er rundt 40 prosent av pasientene utlendinger. Kineserne utgjør flertallet, men også japanere og russere reiser hit for et nytt utseende. K-pop er populært i nabolandene, og mange ønsker samme utseende som sine sørkoreanske idoler.

På Incheon International Airport i Seoul er det en stor informasjonsskranke bare for helseturistene.

Her kan de sjekke inn, bli fraktet rett til klinikken, og deretter til hotellet som inngår i prisen. I enkelte klinikkhoteller er det helt vanlig at gjester vandrer rundt med bandasjer både her og der.

Sørkoreanske myndigheter har gitt helseturismen gunstige vekstvilkår, ved å lempe på visumkrav og gi klinikkene tillatelse til å behandle utenlandske pasienter. Det siste nå er plastisk-kirurgi mens du venter på neste fly. Et gedigent helsekompleks like ved flyplassen, reklamerer med operasjoner under mellomlanding.

Foreldrene betaler

En av de største aktørene i Asia er Wonjin Beauty Medical Group. Klinikken disponerer flere etasjer i en skyskraper i det velstående hovedstadsområdet Gangnam. Her er det kremhvite vegger, teppelagte gulv, lysekroner i taket, og mørke tredetaljer. På noen av avlukkene står det Face . Innenfor sitter potensielle pasienter sammen med en rådgiver og kikker på dataanimerte ansiktsformer. På andre dører står det Breast , der er lyset dempet.

Sør-Korea er på verdenstoppen i plastiske operasjoner. Inne på klinikken Wonjin Beauty Medical Group, får Choi Hui-kyung (t.h.) veiledning fra rådgiver Kim Christy. Rundt 40 prosent av pasientene er utlendinger, og klinikken har en egen "foreigner service".
Reidun J. Samuelsen

Vi tas imot av Kim Christy, en smilende dame i klinikkens uniform. Hun snakker perfekt engelsk, og har som oppgave å bistå de utenlandske pasientene.

— Alle kundene får hjelp til å se hva som blir naturlig og pent. Vår oppgave er å finne frem til de gode kompromissene mellom hva vi kan utrette og hva de ønsker. Det hender folk kommer med for store forhåpninger, forteller Kim.

Det er ingen klar aldersgrense, men rådgiverne anbefaler ungdom å vente med neseoperasjonene.

— Det er ganske vanlig at ungdom får fikset øynene i eksamenspresang. Da er de rundt 16 - 17 år, og det er foreldrene som betaler, sier Kim.

Forlenget nesebenet

ChoiHui-kyung (27) er en vakker og sofistikert ung kvinne. Slik har det ikke alltid vært, sier hun selv. 17 år gammel fikk hun en øyeoperasjon av foreldrene. For tre år siden tok hun nesen.

— Jeg tok øynene fordi jeg ville ha øyenvipper og et åpnere blikk, men jeg hadde også komplekser for nesen. Den var altfor flat, og jeg tenkte alltid at det var det første folk la merke til ved meg. Nesebenet måtte forlenges for å få den høyere. Det var virkelig smertefullt, men helt klart verdt det, smiler Choi.

Mer selvtillit

27-åringen jobber for et markedsføringsselskap i Seoul, og sier selv at operasjonene har gjort henne langt mer utadvendt.

— Før våget jeg ikke møte folks blikk, nå har jeg mer selvtillit.

- Forteller du venner og kjærester om operasjonene?

— Ikke på første date, smiler hun.

- Før våget jeg ikke møte folks blikk, nå har jeg mer selvtillit, sier Choi Hui-kyung. 27-åringen har allerede vært gjennom to skjønnhetsoperasjoner.
Reidun J. Samuelsen

Jeg spør Choi hvorfor det er så vanlig med plastisk kirurgi i Sør-Korea. — Helt fra vi er små jenter og leker med dukker får vi presentert et bilde av hva skjønnhet er. Se på dukkene, de har store øyne og øyenvipper, mange koreanske damer har ikke det naturlig, sier hun.

Nå vurderer hun en ny operasjon, denne gang er det kinnbenene som skal få et løft.

Les også:

Slik blir du vakker i en fei, lover de store reklameplakatene som preger veggene på Apgujeong T-banestasjon i Seoul. I storbyens rikere områder ligger plastisk kirurgi-klinikkene tett i tett.
Reidun J. Samuelsen