Verden

Kan Tsipras styre Hellas unna reprise på fjorårets drama?

Tidligere finansminister Gikas Hardouvelis (TV) mener det siste året har vært en katastrofe for Hellas. Her med sin etterfølger Yannis Varoufakis, som gikk av etter få måneder. Begge er kritiske til måten den greske regjeringen har forhandlet med kreditorene.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten
  • Det siste året har vært en katastrofe for Hellas, sier økonom og tidligere finansminister Gikas Hardouvelis. Nå prøver grekerne nok en gang å unngå mislighold og kaos.

— Det er helt avgjørende nå at den greske økonomien blir stabilisert og begynner å vokse igjen, sier tidligere finansminister Gikas Hardouvelis til Aftenposten.

Det er nå litt over et år siden Hardouvelis og resten av den konservative regjeringen til Antonis Samaras gikk av, og venstreradikale Syriza under ledelse av Alexis Tsipras tok over regjeringsmakten. Hardouvelis mener, ikke helt uventet, at Tsiprasregjeringen har vært ille for gresk økonomi.

— Det siste året har vært en katastrofe, sier økonomiprofessoren.

afp000810012-rAmA2WqFj3.jpg
Hovedårsaken til at det har gått så katastrofalt dårlig er at regjeringen totalt har undervurdert verdien av å være troverdig, konsekvent, og å ha en langsiktig plan.

— Når jeg gikk av forventet vi tre prosent vekst. Hovedårsaken til at det har gått så katastrofalt dårlig er at regjeringen totalt har undervurdert verdien av å være troverdig, konsekvent, og å ha en langsiktig plan.

Forhandlinger om den greske statsgjelden tilspisses:

Les også

Full stopp i Hellas

Tautrekking

Mandag skal behandlingen av den syke, greske økonomien nok en gang opp til vurdering. Den såkalte eurogruppen, som består av finansministrene i eurolandene, skal diskutere hvor vellykket reformene i Hellas har vært, og hva man skal gjøre videre. Over Brussel-møtet ruver skyggen av et digert avdrag på landets bunnløse gjeld: i juli skal Hellas betale 3,5 milliarder euro (ca 32 milliarder kroner) til sine kreditorer.

Det har de ikke mulighet til dersom de ikke får utbetalt krisehjelp. Og krisehjelp får de bare utbetalt dersom kreditorene er fornøyd med reformene.

Kreditorerne krever nye budsjettkutt:

Les også

Ingen løfter om gjeldslettelse

Grekerne sparer ikke på de dramatiske ordene når det gjelder mandagens møte: dersom man ikke kommer til enighet risikerer Europa en "statskollaps" i Hellas, advarte finansminister Euclid Tsakalotos i et brev til sine EU-kolleger i helgen.

— Diskusjonene med kreditorene har pågått mer eller mindre kontinuerlig siden september i fjor. Det har vært en lang periode med usikkerhet som har ført til at investeringer har stoppet opp, både fra utenlandske og greske kilder. Økonomien er tilbake i resesjon, sier den politiske analytikeren Nick Malkoutzis til Aftenposten.

— Nå trenger Tsipras først og fremst å skape ro og stabilitet. Han trenger en avtale som gjør at spekulasjonene om grexit [gresk utmelding av eurosonen] forsvinner.

Grexit og brexit

Hverken den greske statsministeren eller EU-lederne er tjent med en reprise av fjorårets dramatikk, der greske banker ble stengt og gjeldsforhandlingene foregikk i opphetede maratonmøter, noen ganger hele natten. Uroen har økt den siste tiden i Hellas, med store streiker og demonstrasjoner.

EU-lederne er opptatt av at de hardnakkede ryktene om grexit skal forsvinne før britene tar fatt på sin EU-valgkamp. Brexitavstemningen er 23 juni.

Jean-Claude Juncker er fra Luxembourg og er president i Europakommisjonen.

Eu-president Jean-Claude Juncker sa i helgen at Hellas hadde møtt de fleste av kriteriene for krisepakken, og at man nå bør begynne å diskutere gjeldslettelser. Den tyske visekansleren Sigmar Gabriel oppfordret om det samme på søndag. Han sa at Hellas nå må få slippe ytterligere innstramminger "som kan drepe det som finnes av grønne skudd i økonomien". IMFs president Christine Lagarde sendte et brev til eurogruppen forrige torsdag der hun skrev at Hellas måtte får gjeldsslette umiddelbart.

Innholdet i Lagardes brev ble gjengitt i nettutgaven til den britiske avisen Financial Times fredag.

Les økonomiredaktør Ola Storengs kommentar:

Les også

Når alle slåss mot Tyskland

Følsomt

— Jeg tviler på om det er så enkelt, til tross for uttalelsene til Gabriel, sier Malkoutzis, - Dette er et veldig følsomt tema i Tyskland. Det vi muligens vil oppleve er en mild form for lettelser, litt triksing med renter og slike ting. Det er åpenbart at Hellas trenger betydelig hjelp i et lengre perspektiv, og jeg tror fortsatt ikke der er politisk vilje til å gjøre det som trengs.

Tysklands innflytelsesrike finansminister Wolfgang Schaüble er fortsatt en hardnakket motstander av lettelser for Hellas, ifølge tyske medier.

Les mer om spillet om Hellas:

Les også

Gresk gjeldskrise blusser opp igjen

Tidligere finansminister Hardouvelis er enig i at en avtale om gjeldslettelser er en mulighet, men tror som Malkoutzis at det vil være snakk om en utsettelse av eksisterende lån mer enn en reell nedskriving av gjeld.

— Det som er viktig nå er at strukturen i økonomien blir gjenopprettet, slik at Hellas blir mer konkurransedyktig og folk får et incentiv til å arbeide og investere, sier den greske økonomen.

Har du gått glipp av vår nye serie om protestbølgen som skyller over USA og Europa ? - Vi har vært vanvittig arrogante og lagt altfor lite vekt på de negative konsekvensene av innvandring

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.