Verden

- Tobakksgigant brukte 12 millioner kroner på å smøre EU-parlamentarikere

Philip Morris International inviterte politikerne på lunsjer og middager i håp om å få en svakere tobakkslovgivning, ifølge lederen av EU-parlamentets helsekomité.

Tobakksprodusenten Philip Morris skal ha brukt store summer på å få EU-parlamentarikere til å myke opp den kommende tobakksloven.
  • Åsmund Gram Dokka
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tallet på 1,5 millioner euro, om lag 12 millioner kroner,ble offentliggjort av en av lederne for De grønne i EU-parlamentet RebeccaHarms.

Ifølge dokumentasjonen til den tyske representanten skalPhilip Morris ha hatt møter med cirka en tredjedel av EU-parlamentarikerne,skriver EU Observer.

— Philip Morris-erfaringen er en veldig dårlig erfaring fordette parlamentet etter min mening, sa hun da hun la frem tallene.

Philip Morris vil ikke kommentere tallet overfor nettstedet,som spesialiserer seg på EU-politikk. Tobakksgiganten hevder imidlertid atbeskyldningene om en omfattende lobbykampanje ikke stemmer.

- Hyret 160 lobbyister

EU-parlamentet skulle egentlig stemme over en ny tobakkslovtidlig i september, men avstemningen skal ha blitt utsatt som følge av PhilipMorris’ lobbyvirksomhet. Philip Morris ønsker angivelig at avstemningen skalforegå under det kommende EU-formannskapet til Hellas. Grekerne overtarformannskapet etter jul og er tradisjonelt mer vennlig innstilt overfortobakksprodusentene.

Rebecca Harms (t.v.), EU-parlamentariker fra De grønne.

Philip Morris hyret angivelig inn 160 lobbyister ogkategoriserte representantene i EU-parlamentet etter en fargekode alt ettersomom de var positive eller negative til tobakksindustrien.

Sammenfallende ønsker

Rebecca Harms leder sammen med sin svenske kollega CarlSchlyter helsekomiteen i parlamentet. Sammen fortalte de journalister i Brusselat justeringer i lovutkastet i hovedsak ble foreslått avsentrum-høyre-politikere, konservative og enkelte liberalere.

Justeringene de foreslo, sammenfaller ifølge Harms og Schlytermed ønskene Philip Morris’ ønskeliste for den nye tobakksloven.

Philip Morris ønsker blant annet en fjerning av forbudet motmentolsigaretter og vil kun ha helseadvarsler på bunnen av sigarettpakkene. Dejobber også for at advarslene skal bli mindre i størrelse. I tillegg ønskerprodusenten å lette restriksjonene på produkter som e-sigaretter («elektroniske»sigaretter med nikotin, men uten røyk).

Polsk motstand

Den polske EU-parlamentarikeren Jolanta Hibner var blant demsom sammen med andre sentrum-høyre-representanter fremmet et forslag om åfjerne det foreslåtte forbudet mot mentolsigaretter.

Les også

EU-topp gikk etter snus-skandale

— Jeg har aldri hatt noen møter med representanter fortobakksindustrien, skriver hun i en e-post til EU Observer. Hibner legger til at hennes standpunkt sammenfaller med det Polenhar på ministernivå. Polen er en av de største produsentene og konsumentene avmentolsigaretter.

Kritikere av mentolsigaretter hevder at det lettere får ungemennesker til å begynne å røyke fordi det demper hosterefleksen ved røyking.