Verden

Råbarket islamist brutaliserer Al-Shabaab

Mannen som hevdes å være hjernen bak terrorangrepet i shoppingsenteret som rystet Kenya og drepte over 70 mennesker, er en ærgjerrig person full av motsigelser.

Det amerikanske utenriksdepartementet har utlovet en belønning på 7 millioner dollar til den som kan bidra til at Godane blir pågrepet.
  • Sudarsan Raghavan
Godane har ryddet flere rivaler av veien for å sikre seg makten i Al-Shabaab. Enkelte rapporter går ut på at Mukhtar Abu Mansur Robow (til venstre) har overgitt seg til regjeringen i Somalia for å unnslippe Godane, mens Omar Hamammi, også kjent som Abu Mansur Al-Amriki (til høyre), ble drept tidligere denne måneden.
Nye Al-Shabaab-rekrutter viser seg frem under en parade utenfor Mogadishu i februar 2011.

Mukhtar Abu Zubeyr, kjent som Godane, er belest og veltalende. Han behersker både arabisk og somalisk, deklamerer poesi og siterer gjerne fra obskure akademiske journaler, sier analytikere.

Like fullt trente og kjempet han for jihadist-saken i Afghanistan, og har nådeløst drept de fleste av sine rivaler for å kunne ta kontroll over Al-Shabaab, en somalisk militsgruppe knyttet til Al-Qaida.

Al-Shabaab har sagt at angrepet, som startet sist lørdag, var hevn for at Kenya sendte styrker inn i Somalia. Men blodbadet hadde like mye å gjøre med intern strid hos militsen og Godanes ønske om å gjøre Al-Shabaab – og seg selv – sterkere og mer relevant for den globale jihad mot USA og dets allierte.

Sent onsdag kveld, i et lydopptak som ble lagt ut på et nettsted knyttet til Al-Shabaab, advarte Godane kenyanske myndigheter om at det kommer flere angrep, dersom landet nekter å trekke styrkene ut av nabolandet.

— Hent soldatene ut, eller forbered dere for en langvarig krig med blod, ødeleggelse og evakuering, sa Godane ifølge en oversettelse som nyhetsbyrået Reuters gjorde.

Den fire dager lange terroraksjonen i Westgate Premier Shopping Mall var Godanes første store angrep utenfor Somalias grenser, siden han eliminerte andre nøkkelmenn i Al-Shabaabs ledelse i sommer, og dermed styrket sitt eget grep om militsgruppen. Mannens ambisjoner virker like sammensatte og kompliserte som hans personlighet.

Internasjonale ambisjoner

- Godane er helt klart i ferd med å posisjonere seg selv som den neste Anwar al-Awlaki, en mann med internasjonale ambisjoner, sier Abdi Aynte, som er direktør for tenketanken Heritage Institute for Policy Studies i Mogadishu.

Han refererer til den jemenittisk-amerikanske presten som var en nøkkelskikkelse i al-Qaidas avdeling i Jemen, og som ble drept i et amerikansk droneangrep i 2011.

Les også

- Mangler kapasitet til å angripe Vesten

Siden den gang har Al-Shabaab mistet kontrollen over mye territorium i Somalia, de er blitt skjøvet ut av viktige byer av styrker fra Den afrikanske union og er blitt svekket av interne maktkamper og dårlig økonomi.Ideologisk strid og diskusjon om kursen videre splittet ledelsen, og satte nasjonalister opp mot transnasjonalister som Godane. Førstnevnte ville bruke kreftene til å styrte Somalias regjering, mens de andre ønsket å sette inn Al-Shabaab i en bredere jihadist-kampanje, både regionalt og ut over kontinentet.

Fornyet og brutalisert

Etter en brutal kamp kom Godane ut som vinner. Han omformet militsen til en mer strømlinjeformet, forenet og radikalisert terroristgruppe, sier Peter Pham, som leder Afrika-senteret i Det atlantiske råd. På mange måter var angrepet i shoppingsenteret i Nairobi et varsel til radikale muslimer og Vesten om at et nytt al-Sahabaab har inntatt arenaen – under Godanes kommando.

— Angrepet var Godanes måte å sementere sin posisjon, etter å ha knust intern dissens og plassert organisasjonen fast som en global jihadist-enhet, sier Aynte.

Al-Shababs utvidede rekkevidde under Godane kommer på samme tid som Al-Qaidas sentrale avdeling i Pakistan og Afghanistan stadig svekkes. For å spre sin filosofi og ramme Vesten avhenger den nå i økende grad av lokale terroristgrupper i Vest- og Nord-Afrika, Øst-Afrika, den arabiske halvøy og andre områder.

Analytikere sier Al-Qaida og Al-Shabaab er i ferd med å smi et symbiotisk forhold, og noen mener det vel planlagte angrepet på kjøpesenteret ikke kunne ha vært gjennomført uten hjelp fra Al-Qaida.

— For at Al-Qaida sentralt skal få større rekkevidde, mens egne ressurser svekkes, må organisasjonen støtte seg mer og mer til regionale filialer, sier Cedric Barnes, som er landdirektør for Afrikas horn i tenketanken ICC, International Crisis Group.

— Godane på sin side behøver den legitimitet som Al-Qaida gir. Han har ikke noen autoritet som senior i den bredere jihadist-verden. Dette er hva Godane har strebet etter i årevis, sier analytikere.

Reiste ut med stipend

Godane, som antas å være en mann midt i 30-årene, kommer fra byen Hargeisa i utbryterregionen Somaliland. Som barn gikk han på islamsk skole og var så flink at han vant et stipend for å studere i Sudan. I 1990-årene fikk han enda et stipend, denne gang for å studere i Pakistan. Det var der han fikk kontakt med jihad-kretser, reiste til Afghanistan for å trene og slåss, før han dro videre til Kashmir, regionen i Himalaya som India og Pakistan strides om.

  • Metodene var så rå, at selv Osama bin Laden kritiserte ham for å gå for langt i å gjennomføre sharia og drepe andre muslimer. - Stig Jarle Hansen
Les også

Al-Shabaab: - Dette er bare begynnelsen

I 2002 var Godane tilbake i Somalia og sluttet seg til Islamic Courts Union, en islamistgruppe som kontrollerte store deler av det sørlige Somalia. Han hadde ledende posisjoner inntil slutten av 2006, da overgangsregjeringen med støtte av etiopiske styrker drev islamistene ut. Ytterliggående krefter i denne gruppen dannet deretter Al-Shabaab, som betyr «ungdommen» på arabisk. I 2007 sluttet Godane seg til militsen, og begynte å stige i gradene.

Med i mange angrep

Ifølge Stig Jarle Hansen, den norske analytikeren som har skrevet bok om Al-Shabaab, har Godane vært delaktig i en rekke angrep mot folk fra Vesten i Somaliland, inkludert drapet på et britisk par og angrepet mot en tysk hjelpeorganisasjon.

  1. mai 2008 drepte en amerikansk Tomahawk krysserrakett al-Shabaabs øverste leder, Aden Hashi Ayro, og kastet gruppen ut i kaos. I løpet av få måneder hadde Godane tatt kontroll over Al-Shabaab, og våren 2010 kunngjorde han at gruppen formelt ville alliere seg med Al-Qaida.

På dette tidspunkt var Al-Shabaab er stor, løs sammenslutning av celler. Blant dem var det mange mektige kommandører som utfordret Godanes innflytelse og respekt. Ikke alle var enige i hans internasjonale visjoner.

I områder som militsen kontrollerte, innførte Godane strenge sharialover og håndhevet dem ved offentlige henrettelser, steining og avkutting av hender, armer og ben.

— Metodene var så rå, sier Hansen, at selv Osama bin Laden kritiserte ham for å gå for langt i å gjennomføre sharia og drepe andre muslimer.

Les også

Terrorangrepets ofre kom fra minst 12 forskjellige land

Dette og andre klager over strategien og behandlingen av utenlandske kriger fikk andre ledere i Al-Shabaab til å utfordre Godane. Men han drepte eller marginaliserte sine rivaler. Det seneste offeret var Omar Shafik Hammami, en velkjent amerikansk militsleder fra Alabama kjent som Abu Mansoor al-Amriki. Han var gruppens propagandasjef, og ble drept denne måneden av Godanes folk.

— Kontrollfreak

I Twitter-meldinger før han ble drept, sa Amriki at Godane «er blitt gal». I et siste intervju med radiostasjonen Voice of America kalte Amriki Godane for en «kontrollfreak», som ifølge sikkerhetseksperter kan forklare hvordan kjøpesenter-angrepet kunne være så sofistikert. Det tok antagelig flere måneder å planlegge terroren.

Klagene på Godone kan også bidra til å forklare hvorfor jihadist-krigerne som var med på angrepet forsøkte å unngå å drepe muslimer, slik øyenvitner fortalte. Godane, som behøver al-Qaidas ryggdekning, ville ifølge Hansen ikke hisse opp eller støte fra seg radikale muslimer eller ledende jihadister i terrornettverket.

Angrepet i Nairobi kom også noen få dager etter at al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri sendte ut nye retningslinjer for utførelsen av jihad. Der instruerte han krigerne om ikke å angripe muslimer og ta gisler fra stater som har invadert muslimske land.

Hansen forutser at Godane vil fortsette å angripe mål i regionen, men vil også arbeide nært med Al-Qaida.

Norsk enerett: Aftenposten