Verden

Rettssaken mot seks terrortiltalte i Sverige i gang

De seks personene som nå står for retten i Sverige, er tiltalt for blant annet å ha samlet store mengder kjemikalier i den hensikt å bruke det i et terrorangrep. Bildet viser noe av beslaget som politiet gjorde under pågripelsen. Foto: TT / NTB scanpix

Seks personer er stilt for retten i Sverige, tiltalt for terrorplanlegging og for å ha sendt penger til ekstremistgruppen IS.

  • NTB

Rettssaken i Solna tingrett skulle etter planen ha begynt klokken 9 mandag morgen, men ble forsinket da det manglet en usbekisk tolk. Alle de seks tiltalte kommer fra Usbekistan og Kirgisistan.

En time senere var imidlertid rettssaken i gang.

Tre av mennene er tiltalt for terrorplanlegging. Ifølge tiltalen skal de ha skaffet og oppbevart store mengder kjemikalier og annet utstyr som kan anvendes til sprengstoff, i forsøk på å drepe og såre andre mennesker.

Påtalemyndigheten mener terrorplanen kunne påført Sverige stor skade dersom den hadde blitt satt ut i livet.

– Chattet om angrep

I tillegg er de tre, samt ytterligere tre andre menn, tiltalt for «finansiering av spesielt alvorlig lovbrudd». Ifølge tiltalen skal de seks ha sendt penger til mottakere i utlandet som deretter har sendt dem videre til ekstremistgruppen IS.

Samtlige tiltalte har i avhør nektet for å ha gjort noe galt.

Ifølge tiltalen skal de seks mennene ha chattet jevnlig med hverandre om de mistenkte lovbruddene. Påtalemyndigheten viser blant annet til en mengde chattesamtaler og søk på internett som skal styrke påstanden om at minst tre av de tiltalte planla å begå terrorangrep, samt at de hadde en eller annen form for tilknytning til IS.

Forbindelse til Akilov

Ifølge påtalemyndigheten er det også forbindelser mellom det planlagte terrorangrepet og flere bilder av steder i og rundt Stockholm som en av de tiltalte har lagt ut på Instagram.

Minst én av de tiltalte skal også ha hatt kontakt med Rakhmat Akilov, som er dømt til fengsel på livstid for terrorangrepet i Stockholm i 2017.

Les også

  1. Seks tiltalt for terrorforberedelser i Sverige

  2. Sverige: Mann pågrepet for terrorplanlegging – skal ha hatt tegninger av Åhléns

Les mer om

  1. Etterforskning
  2. Sverige