Han vant statsministerposten. Men nå må sosialdemokraten Löfven styre på et borgerlig budsjett.
Dette er noen av utfordringene som venter Sveriges nye regjering.
131 dager.
Så lenge var Sverige på jakt etter en ny regjering. Fredag godkjente Riksdagen Stefan Löfven som statsminister, og letingen er over.
Socialdemokraterna og Miljöpartiet fortsetter dermed som før i regjering, men denne gang med støtte fra Liberalerna og Centerpartiet. To partier som egentlig gikk til valg på et borgerlig samarbeid.
Neste skritt er at det mandag blir klart hvem som skal sitte i regjeringen og hvilken politikk den skal føre, melder nyhetsbyrået TT.
Men allerede fredag ble det åpenbart hva Löfven ønsker skal prege den neste perioden: Reformer.
– Reformtakten kommer til å være høy. Januar-avtalen skal gjennomføres fullt ut, sier Löfven.
Og det mangler ikke på løfter: Reformene skal, ifølge den nye/gamle statsministeren bidra til bedre velferd, økt trygghet, bedre kunnskap i skolen, flere i jobb, bedre integrering og satsing på klimaet.
I arbeidet med å få dette til, vil han møte en rekke utfordringer de neste månedene:
1. Regjere på noen andres budsjett
Før jul ble Sveriges statsbudsjett vedtatt med stemmene til Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.
Landets viktigste styringsdokument er dermed borgerlig, men regjeringen består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet.
– Det er mildt sagt uvanlig at man styrer på noen andres budsjett. For eksempel får de ikke gjort noe med kuttet i inntektsskatten, sier statsviter Jenny Madestam ved Södertorns høgskole til Aftenposten.
For selv om Löfven får mulighet til å gjøre noe med det mørkeblå budsjettet i det som kalles endringsbudsjettet i Sverige, og revidert budsjett i Norge, ligger skattekuttene fast og vil innskrenke den nye regjeringens handlingsrom.
- Kommentar av Frank Rossavik: Stefan Löfven er som frosken i gryten
2. Føre politikk som regjeringen er imot
Den nye regjeringsplattformen inneholder 73 punkter. Löfven har selv sagt at 57 av disse er sosialdemokratisk politikk. Det betyr at det er 16 punkter som ikke er det.
Madestam mener at det særlig er to punkter det kommer til å bli bråk om:
- Markedsjustert husleie på nybygg. Det provoserer den mektige Hyresgästföreningen, som frykter høyere husleier for dem som har minst.
- Arbeidstageres rettigheter. Særlig handler dette om de såkalte «turordningsreglene», hvem som skal få sparken først ved eventuell nedbemanning.
– I Sverige har det vært en del av den svenske arbeidsretten at den som kom sist inn, skal først ut. Med denne regjeringsplattformen kan dette forandres, og det blir mer makt til arbeidsgiver og mindre til arbeidstager, forklarer Madestam.
Begge saker er svært vanskelige for den tidligere fagforeningsmannen Löfven og det sosialdemokratiske partiet.
3. En truende Vänster-leder
Partiet Vänster stemte fredag gjennom den nye regjeringen, til tross for at det står i regjeringsplattformen at partiet skal være uten innflytelse.
Vänster-leder Jonas Sjöstedt understreker at de valgte å la Löfven bli sittende for å unngå å slippe til en «blåbrun» regjering. Men partiet lover å bruke sin vippeposisjon for å hindre politikk de er imot, som nettopp en oppmykning av arbeidsretten og i boligspørsmål, ifølge NTB.
Han gjorde det dermed klart at den nye regjeringens støtte i Riksdagen er skjør.
- «Fornedrende og ydmykende», slik beskriver Vänsterpartiet avtalen Löfven har fremforhandlet med de blå partiene
4. Høy temperatur i svensk politikk
Den nye regjeringen har altså et nytt, blokkoverskridende parlamentarisk grunnlag med Liberalerna og Centerpartiet.
– Å holde dette samlet, blir ikke enkelt. Regjeringen kan ikke lenger bare føre sosialdemokratisk politikk, de må også finne plass til de liberale reformene som Centerpartiet har krevd. Denne regjeringen må ta et skritt mot midten, sier Madestam.
Den nye konstellasjonen har satt sinnet i fyr på den borgerlige siden.
– Juksemakere, bedragere, quislinger. Vi glemmer aldri, skrev Sara Skyttedal i Kristdemokraterna (KD) på Twitter da den nye enigheten ble offentliggjort.
Også fredag var det høye skuldre i forsamlingen da leder for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, kommenterte at den ellers grønnkledde Annie Lööf hadde på seg en rød jakke for anledningen.
Lööf svarte senere på kommentaren med å påpeke at Åkesson brukte denne alvorlige dagen til å snakke om en kvinnes klær, og la til:
– Min jakke har for øvrig samme farge som Åkessons slips, til applaus fra salen.
5. Truende lavkonjunktur
I tillegg til de politiske utfordringene, frykter flere i Sverige en kommende lavkonjunktur.
– Da kan mange løfter bli satt på pause. Spørsmålet blir da om man velger å prioritere skattekutt eller flere fridager til familiene, sier statsviter Tommy Möller til Svenska Dagbladet.