Verden

Demokratene vant strid om karttriksing. Det kan bety mye i fremtidige valg.

NEW YORK (Aftenposten): Triksing med kart har sikret republikanerne mer makt enn stemmene deres skulle tilsi. Nå utfordres de i retten.

Plutselig får valgdistriktet til Dennis «Denny» Wolff i Pennsylvania nye grenser. Det kan bli en stor fordel for demokratene i høst. Foto: Bjørge, Stein

 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  kommentator

I mange år har de politiske partiene i USA brukt et omstridt grep for å skaffe seg flest mulig seter i Kongressen: de har trikset med kartet.

Ved å tegne rare valgdistrikter har politikerne gitt seg selv mest mulig uttelling. Det har skjedd blant annet i Pensylvania. Mandag fikk imidlertid motstanderne mot såkalt «gerrymandering» en opptur fra høyesterett. Deres krav om at kartet må tegnes på nytt, ble hørt.

En av dem som blir berørt nesten umiddelbart, er bonden Dennis Wolff. Han stiller til valg i Representantenes hus. Aftenposten besøkte nylig Wolff på gården hans i Pennsylvania. Demokraten er glad for at grensene til distriktet hans nå skal revurderes:

– Gerrymandering er hinsides all sunn fornuft. Timingen for denne avgjørelsen er ikke ideell, siden vi selvsagt trenger å vite hvor grensene er. Men dette er en seier for demokratiet, sier Wolff til Aftenposten.

 • Vanlige amerikanere kaster seg nå inn i politikken. Møt bonden Dennis, som vil til Washington for å kjempe mot Trump.

Fordel for demokrater

Gerrymandering er et litt innfløkt triks som etter hvert har fått stor betydning i amerikansk politikk.

Det har seg slik: Hvert tiende år kan delstatene justere grensene på valgdistriktene sine, etter at folketellingen er gjennomført. I mange av statene er det da flertallet i delstatskongressen som bestemmer hvor disse grensene skal gå. Det har ført til at det partiet som sitter ved makten, lager flest mulig distrikter de selv kan vinne, og samler motstanderens velgere i færrest mulig.

Begge partiene er skyldig i dette, men republikanerne har hatt klart størst fordel av det de siste årene fordi de styrer flest delstater. En analyse utført av Associated Press (AP) viser at de har 22 flere kongresseter enn de burde ha hatt ut fra fordeling av stemmer.

Dennis Wolffs distrikt er blant dem som har blitt kraftig manipulert. I hans hjemstat Pennsylvania fikk for eksempel republikanerne 13 kongresseter mens demokratene fikk 5 ved valget i 2016. Ut ifra antall stemmer til hvert parti, burde representasjonen minst ha vært 8 demokrater og 10 republikanere, ifølge APs analyse.

Dette er et av USAs mest ekstreme utslag av gerrymandering – denne gang fra demokratene. Det er District 3 i Maryland. Foto: Svein Eide

Domstolene avgjør

Mange delstater er blitt saksøkt på grunn av sine kreative valgdistrikter. I Pennsylvania ga statens høyesterett nylig saksøkerne medhold i at distriktene er i strid med loven. Nå skal kartet tegnes på nytt umiddelbart. Det republikanske partiet ville anke avgjørelsen til USAs høyesterett. Men mandag avviste altså en av dommerne, Samuel Alito, saken på vegne av landets høyeste domstol.

Det kan altså få store utslag i flere av Pennsylvanias distrikter.

Andre saker er fortsatt ikke avgjort. I en rekke andre delstater har gerrymanderingsaker bevegd seg sakte oppover gjennom rettapparatet. Det er tilfelle med blant annet Texas, North Carolina, som Aftenposten besøkte i 2016, Wisconsin og Maryland.

Høyesterett skal høre en sak fra Texas senere i vår, der anklagen er at delstatens republikanske majoritet har tegnet opp kartet etter rase og etnisitet. En lavere rett i delstaten ga anklagerne medhold, men saken ble anket. Høyesterett skal også behandle saker fra North Carolina, Maryland og Wisconsin.

Det nye valgkartet i Pennsylvania skal være klart innen 15. februar.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. USA
 3. Høyesterett

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Her tapte republikanerne flertallet. Likevel fikk partiet 10 av 13 stemmer i «Huset»

 2. VERDEN

  Valgkretsene i Nord-Carolina erklært urettferdige. Det kan føre til at valgkartet må tegnes på nytt

 3. NYHETSANALYSE

  Dette kartet er dårlige nyheter for Trumps parti

 4. VERDEN

  Vanlige amerikanere kaster seg inn i politikken for å ta makten tilbake

 5. VERDEN

  Vippestaten Pennsylvania får utvidet opptellingsfrist

 6. VERDEN

  Et halvår før valget leder Biden i alle de avgjørende vippestatene. – Jeg tror ikke på målingene, sier Trump.