Verden

Flere pilegrimer fra Norge til Mekka

RIYADH (Aftenposten.no): Saudi-Arabia vil vurdere å gi flere norske muslimer visum til å dra på pilegrimsreise til den hellige byen Mekka.

Statssekretær i UD, Espen Barth Eide, møtte tirsdag sin saudiske kollega Khalid Al Jandan i byen Riyadh i Saudi-Arabia.
  • Aftenpostens Midtøsten-korrespondent
  • Jørgen Lohne

Statssekretær i UD, Espen Barth Eide, var tirsdag på besøk i det saudiske utenriksdepartementet i Riyadh for å møte sin kollega Khalid Al Jandan. Denne anledningen brukte han blant annet til å ta opp saken om visum til norske pilegrimer som ønsker å reise til Mekka.

— Stadig flere norske muslimer ønsker å reise til hajj i Mekka, og de mener selv kvoten de får er altfor liten. Dette har jeg formidlet til saudiske myndigheter, som lover å ta saken på alvor for å se om kvoten kunne økes. Dr. Jandan takket meg for at norske myndigheter på denne måten viser omsorg for sine muslimske innbyggere, sier Barth Eide, som under sitt besøk i Saudi-Arabia har møter med representanter for saudiske myndigheter, men også menneskerettighetsaktivister.

- Kvoten for norske muslimer er i dag på 500. Hvor mange visa kommer heretter til å bli utstedt til norske pilegrimer?

— Det er det jo opp til saudiene selv å avgjøre.Men en fordobling, til 1000, kunne jo være en god start, mener Barth Eide.