Verden

Otto Warmbiers foreldre saksøker Nord-Korea for tortur og drap

Foreldrene til den amerikanske studenten Otto Warmbier som i juni i fjor døde kort tid etter å ha blitt løslatt fra nordkoreansk fengsel, saksøker nå Nord-Korea.

Den amerikanske studenten Otto Warmbier tilbrakte nesten halvannet år i nordkoreansk fangenskap.
  • NTB

Fred og Cindy Warmbier anklager landet for tortur og drap på sønnen, og de krever kompensasjon for dødsfallet i det sivile søksmålet de nå har reist.

Otto Warmbier ble pågrepet under en reise i Nord-Korea i januar i 2016, anklaget for å ha stjålet en propagandaplakat. Han ble senere dømt til 15 års hardt arbeid.

I juni i fjor ble Warmbier sendt hjem til USA, men han lå da i koma og hadde fått alvorlig hjerneskade. Myndighetene i Nord-Korea hevdet at Warmbier havnet i koma på grunn av botulisme han skal ha pådratt seg etter at han tok en sovepille. Den 22 år gamle studenten døde kort tid etter at han kom hjem til USA.

– Otto ble tatt som gissel, holdt som fange av politiske årsaker, ble brukt som en brikke i et spill og ble utsatt for ekstremt hard og brutal behandling av Kim Jong-un, sier Fred Warmbier i en uttalelse.

Søksmålet ble levert inn kun kort tid før Kim Jong-un fredag ble den første nordkoreanske lederen til å krysse grensen til Sør-Korea siden 1953. Om få uker er det planlagt et møte mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Kim Jong-un
  3. Tortur
  4. Drap