Verden

Slaget om Mosul kan avgjøre IS' fremtid i Irak

Hvis IS blir jaget ut av Iraks nest største by, kan det være begynnelsen på slutten for terrorgruppen i Irak. Men erobringen av millionbyen kan bli blodig og langvarig.

  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

1. KRIGENS VIKTIGSTE SLAG

Millionbyen Mosul er Iraks nest største by, og den største IS kontrollerer. Befolkningen er primært sunnimuslimsk, og den politiske og fysiske avstanden til sjiaeliten i Bagdad er stor.

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole.

Da IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi lot seg filme offentlig for første gang, valgte han å gjøre det i Mosul.— Hvis man kontrollerer Mosul, vil man lettere kunne fjerne IS fra andre områder i Nord-Irak. Dessuten er Mosul viktig for kurderne på grunn av den geografiske nærheten til de kurdiske områdene, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole.

Henrik Thune, leder av NUPIs Midtøstenprogram og gjesteforsker ved University of North Carolina, mener at territoriell kontroll er avgjørende for IS' eksistens.

— IS har erklært seg selv som et faktisk og fysisk kalifat, som betyr at gruppen er fullstendig avhengig av territoriell kontroll for å eksistere. Det gjør dem sårbare. Mosul gir store inntekter til IS gjennom skattlegging og forretningsdrift, og er symbolsk viktigfor IS' propaganda, sier Thune.

2. ANGREPET

20.000–25.000 kurdiske og irakske soldater skal delta i kampen om Mosul, som holdes av opptil 2000 IS-krigere.

Henrik Thune, leder av NUPIs Midtøstenprogram og gjesteforsker ved University of North Carolina. Foto: Ukjent

— Selv om den USA-ledede styrken er i overtall, er det utfordrende å drive kamp i tettbebygde områder, sier kommandørkaptein Gundersen.- Det er vanskelig å bruke tunge våpen og angripe fra luften uten å påføre sivile store lidelser og ødelegge sivil infrastruktur. Dersom det blir en kamp fra gate til gate, kan IS-krigerne enkelt finne gjemmesteder i bymiljøet, sier han.

USA har allerede 3000 militære spesialister, rådgivere, spesialstyrker og etterretningspersonell på bakken i Irak. Mange av disse vil også måtte delta i forberedelsene, planleggingen og gjennomføringen av operasjonene i Mosul og områdene rundt, tror Gundersen.

— I tillegg fungerer de som mentorer for de kurdiske peshmerga-styrkene og den irakske hæren. Spesialister vil kunne lede flyangrep fra bakken slik at man kan presisjonsbombe mål og unngå større ødeleggelser enn nødvendig.

3. HVOR KLARE ER IRAKERNE?

— De kurdiske styrkene er klare, men den irakske hæren er ikke klar, sier Masrour Barzani, leder kurdernes sikkerhets- og etterretningsstyrker til National Public Radio (NPR).

De irakske brigadene må få det militære utstyret som amerikanerne har lovet å utstyre dem med, ellers blir de ikke klare, klaget Hakim al-Zamili, leder for sikkerhets- og forsvarskomiteen i det irakske parlamentet, til AP på fredag.

4. HVA VIL IS GJØRE?

Ifølge Per Christian Gundersen finnes det opplysninger som tilsier at IS har innført verneplikt i enkelte områder, også i Mosul. I så fall vil de kunne disponere en større styrke enn man til nå har antatt.

— Det vil også gjøre at forsvaret av Mosul blir lokalt forankret, sier kommandørkapteinen.

IS forbereder også bygging av forsvarsverker rundt Mosul.

Men IS har allerede mistet kontrollen over en viktig veiakse mellom IS-kontrollerte Raqqa i Syria og Mosul.

— Det gjør det vanskeligere for IS å forflytte ressurser og bygge opp forsvaret av byen frem mot angrepet, sier Gundersen.

5. FORSONING

Et avgjørende problem for et vellykket angrep på Mosul er at styrkene som er tilgjengelig i dag enten er kurdiske peshmerga-soldater, en iraksk hær dominert av sjiamuslimer og sjiamilitser med bånd til Iran, i tillegg til grupper av frivillige sjiaer fra Sør-Irak.

Krigere fra IS kjører triumferende gjennom Mosuls gater i juni i fjor. Foto: AP

— Dersom man ikke greier å få med seg større deler av sunnisamfunnet, særlig i områdene rundt Mosul, vil lokalbefolkningen se på en invasjon av byen som en invasjon fra en fiendtlig styrke. Da vil mange ende opp med å gi IS taktisk støtte, sier Thune.

6. GERILJAKRIG NESTE?

En vellykket krigføring mot IS i Mosul, forutsetter forsoning mellom sjiaene og sunniene i området, fastslår Thune.

Selv om irakske styrker lykkes med å ta over byen, risikerer de at det utvikler seg til en blodig geriljakrig mot den irakske hæren, slik amerikanerne opplevde i Bagdad etter 2003. De siste ukene er det dette som har skjedd i byene Tikrit og Falluja.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)