Brexit-krisen: Hva skjer nå? Her er alternativene

Theresa May håper på hjelp fra EU for å overbevise sine egne.

I løpet av tirsdagen har Theresa May møte med tre forskjellige statsledere i tre forskjellige land. Andre stopp på ruten var møte med Angela Merkel i Berlin.

Det var høy temperatur og mange tilrop i Underhuset da Theresa May avlyste den planlagte avstemningen om skilsmisseavtalen i ellevte time. May hadde insistert på at avstemningen skulle gå som planlagt. Men hun dro i nødbremsen da hun innså at hennes egne ville vrake avtalen.

Da kokte det over for Labour-representanten Lloyd Russell-Moyle. Han grep det gylne septeret i Underhuset i protest mot utsettelsen og prøvde å forlate salen (se video lenger ned). Septeret er et symbol på dronningens autoritet og må være på plass for at politikerne skal kunne gjøre jobben sin.

 Smil og klemmer da statsminister Theresa May møtte sin nederlandske kollega Mark Rutte tirsdag morgen. Men det er helt åpent om EU-landene vil hjelpe May med å få skilsmisseavtalen gjennom Underhuset.

Dagen derpå går diskusjonen høyt om hvor britene går herfra. Det korte svaret er at ingen vet.

Her er noen alternativer for veien videre for Storbritannia.

Se videoen av opptrinnet der Labour-representanten Lloyd Russell-Moyle grep septeret som ligger fremst i Underhuset, et symbol på dronningens autoritet. Han ble kastet på dør etterpå.

1. Ber om hjelp i Europa

Theresa May har lagt ut på en heseblesende tur til europeiske hovedsteder. Selv om EU har gjentatt at de ikke har mer å gi, er Theresa May på jakt etter endringer som kan hjelpe henne på hjemmebane. Kort sagt: Er det mulig å få en bedre skilsmisseavtale med EU?

Hennes partifelle Andrea Leadsom sier at EU har tradisjon for å gjøre ting i siste liten og håper at det kan skje også denne gangen.

May begynte tirsdagen i Nederland, hos en av sine nærmeste allierte, statsminister Mark Rutte. Deretter gikk turen til Berlin og forbundskansler Angela Merkel og til slutt til EU-kommisjonen i Brussel.

EU-president Jean-Claude Juncker uttalte at det er uaktuelt med en reforhandling av skilsmisseavtalen, men det er mulig å gjøre den klarere.

2. Nye ord om Nord-Irland?

Avtalepunktene som har provosert Mays partikolleger mest, handler om Nord-Irland. For å unngå at konflikten på den delte øya skal blusse opp igjen, mener begge sider at det er viktig å unngå at det blir en ordinær grense mellom republikken Irland og Nord-Irland.

I dag er grensen nærmeste usynlig og sammenlignes med en fylkesgrense i Norge. Men kritikerne av skilsmisseavtalen mener nødløsningen som er laget for å sikre åpen grense, betyr at Storbritannia i praksis forbli med i EUs tollunion på ubestemt tid.

Den irske grensen har vært en av de vanskeligste sakene i brexit-forhandlingene. Her har en bar i Lisburn i Nord-Irland dekorert frontruten med statsminister Theresa May og den nordirske politikeren Arlen Foster.

Avisen The Times skriver at den britiske regjeringen ønsker å få inn en setning i skilsmisseavtalen som betyr at britene selv kan hoppe ut av denne løsningen om de vil.

En annen mulighet er at EU og britene blir enige om en intensjonsavtale om å unngå at nødløsningen blir brukt. Men dette vil ikke være juridisk bindende og derfor vanskelig for brexit-forkjemperne å svelge.

3. Nytt forsøk i Underhuset

Innen 21. januar skal det avholdes en ny avstemning om brexit-avtalen, ifølge Statsministerens kontor.

Det er høyst usikkert hva som kan bli lagt på bordet. Den siste tiden har også en norsk løsning, en EØS-løsning, blitt lansert igjen. Mays førstevalg vil trolig være å få gjennom den avtalen hun alt har inngått med EU.

4. Gi opp eller bli felt

Det er stor misnøye med Theresa Mays håndtering av saken blant mange av hennes partifeller. Flere av dem har sagt åpent at hun bør gå. Foreløpig har det ikke vært flertall for et mistillitsforslag mot henne. En annen mulighet er at Theresa May selv kaster kortene eller at regjeringen blir felt.

Førstelektor ved Universitetet i Oslo, Øivind Bratberg, tror ikke at det er sannsynlig at regjeringen må gå.

– For at regjeringen skal gå av, er opposisjonen avhengige av å være samlet. Det innebærer at Labor får støtte fra DUP, forklarer han.

Det konservative nordirske partiet, DUP, har stilt seg som garantist for Theresa Mays regjering. Bratberg tror ikke at partiet vil støtte mistillit mot en regjering de har støttet.

Jeremy Corbyn er en av Theresa Mays argeste motstandere. Nå truer han med å stille mistillitsforslag mot henne.

Da er mistillitsforslag mot Theresa May mer sannsynlig.

– Jeremy Corbyn (Labor leder) sa i går at mistillit mot May kommer dersom hun vender tilbake fra Brussel uten vesentlige endringer. Men det skal veldig mye til at et slikt forslag oppnår flertall, sier Bratberg.

Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Kristin Haugevik, er enig.

– Mays motstandere roper høyt, og det kan gi inntrykk av at de er flere enn de er, men May har mange støttespillere, sier Haugevik.

5. Nyvalg eller ny folkeavstemning

Både nyvalg og folkeavstemning nevnes som muligheter blant britiske kommentatorer. Det avhenger helt av hva May legger på bordet de nærmeste dagene og ukene.

Tirsdag skulle Underhuset stemme over skilsmisseavtalen med EU. Men Theresa May avlyste avstemningen i siste liten.

6. Ut uten avtale

I og med at britene for øyeblikket hverken har noen skilsmisseavtale for perioden rett etter brexit 29. mars 2019 eller en avtale for det fremtidige forholdet, er det eneste sikre alternativet en såkalt «no deal» (ingen avtale).

Torsdag er det EU-toppmøte i Brussel. Møtet skulle egentlig ikke handle om brexit, men nå sier EU-president Donald Tusk at de både vil snakke om avtalen og om et scenario der det blir brudd uten avtale.