Verden

Politimann som døde under masseskyting, falt for kollegaens kule

Politimannen Ron Helus ble skutt flere ganger i masseskytingen på en bar i California. Skuddet som kostet ham livet, kom fra en kollegas våpen.

Ron Helus hadde vært politimann i 29 år og nærmet seg pensjonsalder da han ble drept i tjeneste under en masseskyting i California. Foto: Dean Musgrove / The Orange County Register / AP / NTB scanpix

 • NTB

Helus og en kollega fra utrykningspolitiet gikk mot skytteren for å stoppe ham, mens livredde ofre flyktet fra kulene på Borderline Bar & Grill for en måned siden. Sheriffassistent Helus ble truffet fem ganger av gjerningsmannen og både han og kollegaen besvarte ilden.

Fredag holdt politiet en pressekonferanse der de kunne fortelle at det som utspant seg er noe som kan beskrives som en politimanns verste mareritt. Det var en kule fra den kraftige riflen til mannen fra utrykningspolitiet som kostet Helus livet. Skuddet gikk gjennom sheriffassistentens vernevest, traff ham i hjertet og drepte ham.

– Kuler fra slike geværer kan trenge seg gjennom de aller fleste vernevester som brukes av politiet i USA, forteller sheriff Bill Ayub i Ventura fylke. Han sier det finnes kraftigere vester, men mange liker ikke å bruke dem fordi de er tunge og slitsomme å bære i tjenesten.

Ayub understreker at fredagens triste nyhet på ingen måte undergraver heltemotet de to politifolkene utviste mot en gjerningsmann som drepte 12 personer og såret 22 andre før han vendte våpenet mot seg selv og tok sitt eget liv.

Politimannen som skjøt, har selv bedt om å bli fritatt fra tjeneste inntil videre. Han fikk den vonde beskjeden torsdag.

– Jeg overbrakte budskapet til ham. Han ante ikke hva han hadde i vente. Vi ble alle overrasket, og han er sønderknust, sier sjefen for utrykningspolitiet, L.D. Maples.

– Vi forsøker må å ta vare på ham, legger han til.

 • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. USA
 2. Våpen
 3. Skyting

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  12 drept i skyting på bar i California

 2. VERDEN
  Publisert:

  Minst fire døde i masseskyting ved sykehus i Chicago

 3. VERDEN
  Publisert:

  Chicago-drapsmann oppsøkte eksen før masseskyting

 4. VERDEN
  Publisert:

  Ekssoldat skjøt 12 – så seg selv

 5. VERDEN
  Publisert:

  12 drept og flere skadet i skyting i Virginia

 6. VERDEN
  Publisert:

  Dette vet vi – og dette vet vi ikke – om masseskytingene i Ohio og Texas