Verden

Norsk toppdiplomat kan bli FNs Syria-utsending

Geir Pedersen, Norges ambassadør til Kina, ligger an til å bli FNs nye Syria-utsending, ifølge flere medier.

Norges ambassadør til Kina, Geir O. Pedersen (t.h.), skal være en aktuell kandidat til å ta over som FNs spesialutsending til Syria. Her er han fotografert sammen med Gou Zhongwen, idrettsminister i Kina, i et møte for noen dager siden da Norge og Kina skrev under en samarbeidsavtale om idrett. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

 • NTB

Den arabiske avisen Asharq Al-Awsat, som har hovedkontor i London, opplyser at Pedersen er blitt nominert til stillingen av FNs generalsekretær António Guterres.

– Jeg valgte ham for en stund siden, sier Guterres til avisen.

Det amerikanske magasinet Foreign Policy skriver at Pedersen har seilt opp som den mest aktuelle kandidaten. Opplysningene stammer fra tre kilder, som ingen ønsker å bli navngitt.

Svensk-italienske Staffan de Mistura, som i dag har stillingen som FNs Syria-utsending, varslet i forrige uke at han går av i slutten av november. Stillingen som Syria-utsending beskrives som en av de mest utakknemlige i internasjonalt diplomati av Foreign Policy.

De siste årene har vestlige land fått gradvis mindre innflytelse på utviklingen i Syria-krigen. I stedet har Russland, Iran og Tyrkia kommet med flere initiativ som skal bidra til å få slutt på konflikten.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser til NTB at de ikke ønsker å kommentere spekulasjonene om at de Mistura kan bli etterfulgt av Geir Pedersen.

Pedersen har bare vært ambassadør til Kina i et års tid. Han er en av utenrikstjenestens mest erfarne diplomater. Blant annet spilte han en betydelig rolle i arbeidet med den såkalte Oslo-prosessen, da Norge la til rette for fredsforhandlingene mellom PLO og Israel.

Les mer om

 1. Syria
 2. Utenriksdepartementet (UD)

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Norsk toppdiplomat blir FNs nye spesialutsending til Syria

 2. VERDEN
  Publisert:

  FN-kilde: Pedersen reiser til Syria

 3. VERDEN
  Publisert:

  En norsk superdiplomat til ha fått til noe i Syria de fleste trodde var umulig

 4. VERDEN
  Publisert:

  Syria ber FN-utsending holde seg unna arbeidet med ny grunnlov

 5. VERDEN
  Publisert:

  Jens Stoltenberg utnevnt til årets diplomat i Foreign Policy

 6. VERDEN
  Publisert:

  Portforbud for 1,3 milliarder mennesker – 358 døde