Verden

Norsk toppdiplomat kan bli FNs Syria-utsending

Norges ambassadør til Kina, Geir O. Pedersen (t.h.), skal være en aktuell kandidat til å ta over som FNs spesialutsending til Syria. Her er han fotografert sammen med Gou Zhongwen, idrettsminister i Kina, i et møte for noen dager siden da Norge og Kina skrev under en samarbeidsavtale om idrett.

Geir Pedersen, Norges ambassadør til Kina, ligger an til å bli FNs nye Syria-utsending, ifølge flere medier.

  • og NTB

Den arabiske avisen Asharq Al-Awsat, som har hovedkontor i London, opplyser at Pedersen er blitt nominert til stillingen av FNs generalsekretær António Guterres.

– Jeg valgte ham for en stund siden, sier Guterres til avisen.

Det amerikanske magasinet Foreign Policy skriver at Pedersen har seilt opp som den mest aktuelle kandidaten. Opplysningene stammer fra tre kilder, som ingen ønsker å bli navngitt.

Svensk-italienske Staffan de Mistura, som i dag har stillingen som FNs Syria-utsending, varslet i forrige uke at han går av i slutten av november. Stillingen som Syria-utsending beskrives som en av de mest utakknemlige i internasjonalt diplomati av Foreign Policy.

De siste årene har vestlige land fått gradvis mindre innflytelse på utviklingen i Syria-krigen. I stedet har Russland, Iran og Tyrkia kommet med flere initiativ som skal bidra til å få slutt på konflikten.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser til NTB at de ikke ønsker å kommentere spekulasjonene om at de Mistura kan bli etterfulgt av Geir Pedersen.

Pedersen har bare vært ambassadør til Kina i et års tid. Han er en av utenrikstjenestens mest erfarne diplomater. Blant annet spilte han en betydelig rolle i arbeidet med den såkalte Oslo-prosessen, da Norge la til rette for fredsforhandlingene mellom PLO og Israel.

Les mer om

  1. Syria
  2. Utenriksdepartementet (UD)