Verden

Trumps redningsaksjon for en kinesisk telegigant overrasket alle. Spørsmålet er hva han ønsker i retur.

Presidenten beordrer en snuoperasjon for å redde det kinesiske storselskapet ZTE fra konkurs.

Donald Trump har i flere år lovet sine tilhengere å kjempe for amerikanske arbeidsplasser. Mange ble derfor overrasket over utspillet om å sikre arbeidsplasser i Kina.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Det kinesiske teleselskapet ZTE ble nylig tvunget i kne av Trump-administrasjonen. I april beordret USA at amerikanske selskaper ikke lenger kunne selge deler og utstyr til den kinesiske telegiganten, noe som sørget for at ZTE i forrige uke stanset all drift og sto i fare for å måtte si opp sine 75.000 ansatte.

Selskapet ble straffet for å ha brutt en avtale med USA om ikke å selge utstyr til Iran og Nord-Korea.

– Denne typen avskyelig oppførsel er ikke noe vi kan ignorere, sa USAs handelsminister Wilbur Ross den gang.

Les også

Derfor kan Kina ende opp som vinneren etter USAs skroting av Iran-avtalen

«Make China great again»

Samtidig forbød det amerikanske forsvarsdepartementet alt salg av utstyr fra ZTE og Huawei – Kinas største telefonprodusent – ved samtlige amerikanske militærbaser. Årsaken var at USA fryktet utstyr fra Kina kunne utgjøre en «uakseptabel sikkerhetsrisiko» for amerikanerne.

ZTE har 75.000 arbeidsplasser som står i fare etter at USA straffet selskapet for å selge utstyr til Iran og Nord-Korea – i strid med sanksjonene USA har innført mot de to landene.

Nå gjør president Donald Trump en helomvending i behandlingen av ZTE. I en overraskende Twitter-melding kunngjorde Trump at han ønsker å redde ZTE fra konkurs.

«Kinas president Xi og jeg jobber sammen for å finne en måte å få det store kinesiske teleselskapet ZTE opp på beina igjen – raskt. For mange arbeidsplasser i Kina tapt. Handelsdepartementet har fått beskjed om å få det gjort!» skrev Trump.

Kunngjøringen skjedde kun 72 timer etter at det ble kjent at et statlig kinesisk selskap skal investere opp mot fire milliarder kroner i et bolig- og fritidsprosjekt i Indonesia som inkluderer flere hoteller, hus og en golfbane merket med Trump-logoen.

President Xi of China, and I, are working together to give massive Chinese phone company, ZTE, a way to get back in … https://t.co/E24lCZ6ZQz

I sosiale medier klødde mange seg i hodet. Uttrykk som «Make China great again» og «China first» – to referanser til Trumps egne slagord – er blitt hyppig brukt i reaksjonene på presidentens overraskende tweet.

Krass kritikk fra egne støttespillere

Trumps omtanke for kinesiske arbeidsplasser var spesielt overraskende fordi han i valgkampen brukte svært mye tid og energi på å kritisere Kina for å stjele amerikanske arbeidsplasser – noe han omtalte som en «voldtekt» av USA.

– Jeg er målløs, sier Kevin Wolf, som hadde ansvaret for saken mot ZTE da han var statssekretær i handelsdepartementet under president Obama, til Financial Times.

– Jeg er helt sikker på at en amerikansk president aldri tidligere har blandet seg på denne måten i en strafferettslig sak. Det er helt utenfor regelverket vi har etablert, legger han til.

Les også

Kina-ekspertene slo alarm da de hørte talen til USAs utenriksminister. Nå blir Trumps svigersønn utpekt som kilden til den overraskende ordlyden.

Helomvendingen har fått flere av Trumps støttespillere til å steile. Blant dem er den republikanske senatoren Marco Rubio.

– Problemet med ZTE er ikke arbeidsplasser og handel – det er nasjonal sikkerhet og spionasje. Ethvert kinesisk teleselskap kan bli tvunget til å fungere som verktøy for kinesisk spionasje. Vi er sinnssyke dersom vi tillater at de får holde på i USA uten strengere begrensninger, skriver Rubio på Twitter.

Helomvendingen kan være del av handelsforhandlingene

Spørsmålet er naturligvis hva Trump ønsker å få i retur for å redde ZTE fra konkurs.

Og ekspertene peker på to store ting som kan ha en sammenheng med redningsaksjonen.

Det ene er de pågående handelsforhandlingene mellom de to stormaktene. Trump har krevd en reduksjon på 200 milliarder dollar i USAs årlige handelsunderskudd med Kina, og begge landene har de siste månedene innført nye importavgifter på hverandres varer.

Handelsminister Wilbur Ross var i Beijing i forrige uke for å forhandle frem en ny handelsavtale med Kina. Han var en sterk tilhenger av å straffe ZTE. Nå har han fått beskjed av president Trump om å foreta en helomvending.

– En mini-avtale er i sikte. Kina får lettet på presset mot ZTE og lover til gjengjeld å redusere importrestriksjonene mot amerikanske jordbruksvarer, sier kilder som ifølge Washington Post er velinformerte amerikanske tjenestemenn.

Kinas visestatsminister Liu He er i Washington, DC denne uken for å diskutere handelskonflikten mellom de to landene, og flere Kina-kjennere har satt dette i sammenheng med Trumps ZTE-tweet.

En brikke i spillet om Nord-Korea?

Den andre saken som kan settes i sammenheng med det kinesiske teleselskapet, er forberedelsene til toppmøtet mellom Trump og den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un, som skal finne sted i Singapore 12. juni.

Kina er Nord-Koreas mektigste støttespiller, og Trump er avhengig av godvilje fra president Xi Jinping for å øke sannsynligheten for et vellykket møte i Singapore.

Donald Trump og Kim Jong-un skal etter planen møtes i Singapore 12. juni. Her deler de en TV-skjerm i Sør-Koreas hovedstad Seoul.

Snuoperasjonen mot ZTE kan være en måte å skape denne godviljen på, påpeker kommentatoren Tim Culpan i Bloomberg.

– Xi vil ikke tolerere at USA ødelegger for Kinas strategiske interesser, noe som inkluderer et ønske om teknologisk uavhengighet. Derfor får vi dette med ZTE, kinesiske arbeidsplasser. Og kanskje en invitasjon til Oslo, skriver Culpan – med henvisning til ideen om at Trump kan være aktuell til å vinne Nobels fredspris dersom han klarer å sikre fred på Korea-halvøya.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. ZTE
  3. Handelskrig
  4. Kina
  5. Nord-Korea