Aisha Shezadi etterforskes av PST – mistenkt for deltagelse i en terrorgruppe

ISTANBUL (Aftenposten): IS-kvinnen Aisha Shezadi er under etterforskning for deltagelse i en terrororganisasjon. Det bekrefter PST.

Aisha Shezadi sier det er hensynet til hennes to år gamle sønn som gjør at hun ønsker å reise fra Syria til Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet for noen måneder siden etterforskning mot Aisha Shezadi (26) fra Bærum.

– Vi mistenker henne for deltagelse i en terrororganisasjon, sier Martin Bernsen, informasjonssjef i PST.

Det er ennå ikke tatt ut noen siktelse i saken.

Aisha Shezadi reiste til Syria i august 2014 og bosatte seg i et område kontrollert av Den islamske staten (IS).

Startet etterforskning etter fengslingen i Syria

Bernsen sier etterforskningen startet etter 1. januar i år. Det betyr at den ble satt i gang etter at Aisha Shezadi ble pågrepet av kurdiske myndigheter i Syria 31. oktober i fjor. Hun ble da stoppet av kurdiske myndigheter idet hun og hennes tunisiske mann forsøkte å flykte fra Syria til Tyrkia.

Aisha Shezadi har opplyst at hun satt i fengsel i de kurdiskkontrollerte områdene i Syria i fire måneder, før hun og den to år gamle sønnen ble plassert i flyktningleiren Al-Hol nær den tyrkiske grensen den 25. februar i år.

Aisha Shezadi (26) reiste til Syria den 20. august 2014 for å bosette seg i IS-kontrollert område. Nå er hun i en flyktningleir i det nordøstlige Syria.

Mistenkte IS-medlemmer blir avhørt

Bernsen sier at PST fikk «opplysninger som gjorde at de valgte å starte etterforskning». Han vil ikke svare på om de fikk oversendt etterforskningsmateriale fra noen myndigheter i Syria.

Aftenposten har fått opplyst fra flere kilder at den lokale etterretningstjenesten i området foretar grundige avhør av alle mistenkte IS-medlemmer som blir pågrepet.

Aisha: – Jeg har ikke gjort noe straffbart

Aisha Shezadi sa i et intervju i Aftenposten mandag at hun bare har vært en vanlig husmor i Syria og at hun ikke har jobbet for IS. Hun mener selv at hun ikke har gjort noe straffbart.

Hun sier at hun på Facebook har skrevet om livet i det såkalte kalifatet, men at det ikke var for å drive propaganda eller gi et glansbilde. «Det var kun sannheten jeg ville få frem», sier hun.

Aisha Shezadi har befunnet seg i flyktningleiren Al-Hol side februar i år.

Ikke nødvendigvis noen utlevering fra Syria

Informasjonssjefen i PST opplyser at det nå vil bli foretatt flere etterforskningsskritt.

Han vil ikke si om Aisha Shezadi er blant de 14 nordmennene som PST har etterlyst internasjonalt, mistenkt for deltagelse i og støtte til IS.

– Det kan jeg ikke si. Men det er ingen automatikk i at dersom vi etterforsker noen, så vil de bli etterlyst, sier Bernsen.

Han sier også at dersom noen blir etterlyst og skal bli hentet hjem, så forutsetter det et stat til stat-samarbeid.

Det kan være problematisk for Shezadis del, siden hun sitter i en flyktningleir i et område som kontrolleres av kurderne. Det er ikke sikkert de kurdiske myndighetene i den nordøstlige delen av Syria vil få til et samarbeide med myndighetene i Damaskus.

Det skal være 58 IS-kvinner i leiren i Al-Hol. De har over 200 barn tilsammen. Når kvinnene skal gjøre ærend, blir de fulgt av vakter.

Ber om å få komme til Norge uansett

Aisha Shezadi anser seg uskyldig, men sier også i et intervju med Aftenposten at hun er forberedt på å bli straffeforfulgt. Uansett ønsker hun å komme til Norge, ikke minst av hensyn til sin to år gamle sønn.

Norsk UD har tidligere opplyst at «utenrikstjenesten har svært begrensede muligheter til å yte noen form for bistand til norske borgere som reiser inn i eller oppholder seg i Syria».

Flere nordmenn er allerede straffet for IS-medlemskap

Norsk rett har flere ganger fastslått at IS er å anse som en terrororganisasjon. Flere nordmenn er allerede blitt dømt til lange fengselsstraffer for å ha kriget for IS eller for på en annen måte å ha støttet gruppen.

Domstolene har imidlertid ikke behandlet saker mot kvinner som hevder de kun har vært husmødre.

Den eneste IS-kvinnen som er blitt siktet i Norge, er en somalisk fembarnsmor som ble arrestert i Italia, mistenkt for å forsøke å slutte seg til IS, og utlevert til Norge. Hun er siktet for forholdet, men foreløpig hverken tiltalt eller dømt.