- Massiv bruk av barnesoldater i Sør-Sudan

Både regjeringshæren og opprørerne i Sør-Sudan tvangsrekrutterer barnesoldater i stor skala, viser en fersk gransking fra Human Rights Watch.

En gruppe opprørssoldater har tatt morgenvasken.
  • Ntb

Organisasjonen krever at de ansvarlige suspenderes og etterforskes.

I en rapport som blir offentliggjort tirsdag, navngis mer enn 15 offiserer og tjenestemenn fra både den regjeringskontrollerte SPLA-hæren og opprørshæren SPLA-IO som er ansvarlige for bruken av barnesoldater.

— Kommandørene har med fullt overlegg brutalt rekruttert og brukt barn i kamp, og har totalt ignorert barnas sikkerhet og sørsudansk lov, sier HRWs Afrika-direktør Daniel Bekele.

Ifølge folkeretten regnes bruk av barn under 15 år i krig som en krigsforbrytelse. Sør-Sudan vedtok en lov i 2008 som forbyr bruk av soldater under 18 år.

Hadde Sør-Sudan livets rett?:

Les også

Norge og Clooney heiet fra sidelinjen. Men burde dette landet ha eksistert?

101 barnesoldater

HRW-rapporten er basert på intervjuer med 101 barnesoldater. De ble enten tvunget til å bære våpen eller gikk inn frivillig for å beskytte seg selv og sine lokalsamfunn.

Guttene forteller at de måtte leve i månedsvis uten nok mat, langt fra familien, og de måtte delta i skremmende kamper der de ble såret og så vennene sine bli drept.

Mange av dem uttrykker også sterk anger for at de har mistet verdifull tid på skolen, heter det i rapporten.

Ifølge UNICEF har mellom 15.000 og 16.000 barn blitt brukt som soldater siden konflikten i verdens yngste nasjon eksploderte for to år siden.

Borgerkrigen har til nå tatt tusenvis av liv og drevet 2,2 millioner mennesker på flukt.

Grusomme forhold under borgerkrigen:

Les også

Rapport: - Krigsfanger tvunget til å spise menneskekjøtt i Sør-Sudan

Hentet gutter på skolen

I rapporten fortelles blant annet historien om da en opprørskommandant hentet ut flere hundre gutter fra to skoler i Rubkona i delstaten Unity. Det samme gjorde regjeringshæren.

— De sa at vi måtte bli med, ellers ville de slå oss. Jeg hadde to kamerater som nektet, og de ble banket opp, forteller en 15-åring, som måtte trekke i SPLA-hærens uniform.

— Vi drepte masse mennesker, sier en annen 15-åring, som ble tvangsrekruttert av opprørerne.

— Vi måtte skyte, jeg og de andre yngre ungene. Vi var redde, men vi måtte gjøre det allikevel.

Ifølge HRW har soldater fra begge sider i tillegg ofte slått seg ned i eller like ved skoler og drevet vekk elevene.

Ingen kostnad

Bruken av barnesoldater strekker seg mange tiår tilbake i Sør-Sudan. Under den lange, blodige konflikten med det arabiske regimet i Sudan ble titusenvis av unge gutter brukt som kanonføde.

Men ifølge HRW har ingen noensinne blitt stilt til ansvar for dette. Dermed er det lite risiko forbundet med tvangsrekrutteringen av unge gutter til krigen.

— Fordi denne forbrytelsen ikke medfører noen kostnad, ser vi om og om igjen at tusenvis av barn blir rekruttert og brukt i kamp, sier Bekele.