Verden

Ingen nye løsninger fra Obama i TV-tale om terrorkampen

Et klart flertall av amerikanerne er misfornøyde med måten Barack Obama håndterer IS på. Men presidenten hadde ingen forslag til nye løsninger da han talte til folket i beste sendetid søndag kveld.

Obama unngår vanligvis å holde TV-taler fra Det ovale kontor. Søndagens 13 minutter om terrorisme var bare tredje gangen han talte fra det ikoniske kontoret siden han ble president i 2009. Foto: Reuters

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Kun to ganger tidligere har president Barack Obama holdt en slik TV-sendt tale fra Det ovale kontor.

Både det og tidspunktet — klokken åtte en søndag kveld, et tidspunkt der de fleste amerikanerne er benket foran TV-skjermen - gjorde det tydelig at presidenten hadde noe viktig å si.

Masseskytingen i San Bernardino har gjort mange i USA nervøse for trusselen fra ekstrem islamisme.

14 mennesker ble drept da et islamistisk ektepar, tilsynelatende inspirert av metoder anbefalt av den såkalte islamske staten (IS), tok seg inn på et juleselskap i den californske byen og begynte å skyte inn i folkemengden.

— Det var en terrorhandling som var ment å drepe uskyldige mennesker, sa Obama i den 13 minutter lange talen sin.

 • Les hele talen her!

Amerikanerne misfornøyde med Obamas IS-innsats

Presidenten gjorde det klart at terrorisme har endret karakter siden angrepene 11. september 2001, da en gruppe menn - hovedsakelig fra Saudi-Arabia - kapret passasjerfly og styrtet dem inn i World Trade Center-bygningene i New York og i Pentagon-bygningen i Washington.

— Terrortrusselen har gått inn i en ny fase. Grupper som IS har vokst seg sterke i kaoset som herjer i Irak og i Syria. Internett reduserer avstanden mellom land. Vi ser i økende grad at terrorister forsøker å forgifte sinnet til folk som maratonbomberne i Boston og drapspersonene i San Bernardino, sa presidenten.

 • Tiltak i kampen mot IS har konsekvenser også for oss nordmenn. Nye visumregler kan gjøre det vanskeligere å komme inn i USA.
  Han gjorde det klart at USA kommer til å «ødelegge» IS og andre terrorgrupper, men han hadde ingen nye planer å tilby det amerikanske folk - utover å gjenta et krav om å innføre strengere våpenlover i landet ved blant annet å gjøre det umulig for folk på flyforbudslisten å kjøpe våpen.

En fersk meningsmåling fra CNN viser at hele 64 prosent av amerikanerne er misfornøyde med måten Obama håndterer kampen mot IS på.

Samtidig mener over halvparten - 53 prosent - at USA nå bør sende bakkestyrker inn i Syria for å nedkjempe IS.

Minnet om at kampen ikke er rettet mot islam

Selv Hillary Clinton, den største favoritten til å bli demokratenes kandidat ved presidentvalget til neste år, slo søndag fast at USA for tiden ikke vinner i krigen mot IS.

Barack Obama har kun holdt tre TV-sendte taler fra Det ovale kontor etter at han overtok som president i 2009. Foto: AP

Kongressen har foreløpig nektet å ta debatten om hvorvidt Obama skal få utvidede fullmakter til å bruke militære midler i kampen mot IS. I TV-talen sin brukte Obama ingen tid til å oppfordre politikerne til å vedta en krigsresolusjon i nasjonalforsamlingen.

I stedet oppfordret han muslimske ledere over hele verden til å jobbe hardere for å bekjempe dem som utfører terrorhandlinger i religionens navn.

Han minnet også om at kampen må rettes mot terrorgrupper, ikke mot vanlige muslimer eller mot religionen selv.

Twitter-kritikk etter TV-talen

Mangelen på nye ideer fra president Obama ble umiddelbart påpekt på sosiale medier. Medier og politikere på høyresiden var selvsagt svært kritiske, men de negative tilbakemeldingene var også tydelige fra folk som er kjent for å være forsøksvis nøytrale:

— Presidenten leverte absolutt ingen nye planer, til tross for at et overveldende antall amerikanere er uenige i måten han tilnærmer seg dette på, skriver den innflytelsesrike TV-verten Joe Scarborough på Twitter:

Også Chuck Todd, som leder debattprogrammet Meet the Press, var lite imponert av Obamas tale:

Republikanske politikere nølte heller ikke med å kritisere presidenten. Donald Trump, milliardæren som leder på meningsmålingene for å bli partiets kandidat ved presidentvalget, var aktiv på Twitter gjennom hele talen.

Da Obama var ferdig, konkluderte Trump slik:

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nå skal Obama berolige verden

 2. VERDEN

  Obama holder sitt siste pressemøte som president

 3. VERDEN

  Trump beskylder Obama og Clinton for å ha «grunnlagt» IS

 4. VERDEN

  Obama advarte Trump mot å ansette Flynn

 5. VERDEN

  Russland varsler «omfattende gjengjeldelse» mot USA etter sanksjoner

 6. VERDEN

  Trump krever at Kongressen gransker Obama