Klimaendringene truer med å undergrave et halvt århundre med fremgang i global helse, ifølge en stor ny rapport.
Analysen konkluderer også med at fordelene for helse som følge av kutt i bruk av fossilt brensel er så store at å løse floken medglobal oppvarming, er den største muligheten til å forbedre folks helse i det 21. århundre.
Rapporten er laget av Lancet/UCL-kommsjonen omhelse og klimaendringer. Det er et samarbeid med dusinvis av eksperter fra hele verden og er støttet av Margaret Chan, leder for FNs Verdens helseorganisasjon.
— Vi ser på klimaendringene som et stort helseproblem, og at det ofte neglisjeres i de politiske debattene, sier professor Anthony Costello, direktør for UCL Institute of Global Health og en av lederne forkommisjonen.
-Ellers kan det være «game over»
— Slik vi ligger an nå med en oppvarming på 4 grader celsius, kan det føre til veldig alvorlige og potensielt katastrofale virkninger for menneskers helse og menneskelig overlevelse. Det kan undergrave all fremgangen som er gjort det siste halve århundret.
Costello legger til at de ser på situasjonen som et medisinsk nødstilfelle.
- For å komme tilbake til et oppvarmingsnivå på 2 grader celsius, må det handles nå og de neste ti årene. Ellers kan det være «game over».
Den omfattende analysen ser på hetebølger, flom og tørke som direkte helserisikoer. Indirekte helserisikoer, men ikke mindre dødelige, er luftforurensing, smittsomme sykdommer, sult og dårlig psykisk helse.
Hurtig utfasing av kullenergi er en av rapportens viktigste anbefalinger. Årsaken til det, er de millionene verden over som nå dør tidlig som følge av luftforurensingen som kullbruk fører med seg.
Rapporten slår fast at i dag er det politisk vilje som er det største hinderet, ikke pengene eller teknologien.
- Helse er blitt neglisjert fra klimadebatten
Forfatterne av rapporten hevder at helse er blitt neglisjert fra klimadebatten. De mener at leger og annet helsepersonell må ta en ledende rolle for å få slutt på samfunnets «avhengighet» av fossilt brensel. Det vises til at de tidligere har utfordret sterke interesser, som tobakksindustrien.
«Et folkehelseperspektiv har potensial til å forene alle aktørene bak en felles sak - helse og velvære for våre familier, lokalsamfunn og land», heter det i rapporten.
De skriver videre at dette er mye mer forståelig enn snakk om hvor mye CO2 det er i atmosfæren, og at et slikt budskap vil bli forstått og prioritert.
Rapporten er skrevet som et oppspill til FNs klimatoppmøte i Paris i desember. Da er håpet at verdens land skal bli enige om en global avtale om å kutte utslippene.
FNs klimapanel IPCC advarte i november om alvorlige, omfattende og irreversible konsekvenser som følge av global oppvarming. Det skjedde kort tid etter at en internasjonal gruppe av økonomer konkluderte med at å temme klimaendringene er viktig for verdens fremtidige økonomiske vekst.
- Luftforurensing er den største morderen i noen land
Margaret Chan, leder for FNs Verdens helseorganisasjon, mener det er store gevinster å hente ved å bekjempe luftforurensning.
- Luftforurensning kan sammenlignes med tobakksrøyking og er den største morderen i noen land, sier hun.
Dødsfall av luftforurensning øker over hele verden. The Lancet-rapporten siterer forskning som anslår at ved å kutte karbonutslipp kan man kutte premature dødsfall som følge av luftforurensning ved 500.000 i året i 2030, 1,3 millioner i 2050 og 2,2 millioner i 2100. Spesielt i sterkt forurensede byer i India og Kina.
Rapporten beskriver også at global oppvarming kan føre til at sykdommer som denguefeber kan spre seg. Malaria-tilfeller kan øke noen steder, mens det faller andre steder. Fordi ekstremvær blir vanligere, kan kolerautbrudd også oppstå oftere, for eksempel når orkaner blander kloakk med drikkevann.
Og matmangelen vil bli mer prekær når klimaendringene skader avlinger og husdyr, og folks evne til å arbeide i et varmere klima, står det i rapporten.
Slike problemer kan også føre til at flere blir flyktninger. Noe som igjen kan få flere helseproblemer eller konflikter som følger.
Norsk enerett: Aftenposten
Les hele artikkelen i Guardian her. Den er den del av avisens «Keep it in the ground»-kampanje.
Oversatt av Arild Færaas