Ny kreftbehandling høster lovord for resultatene

Immunterapi blir hyllet som et av de største gjennombruddene innen kreftbehandling på flere tiår.

Nye studier viser at immunterapi kan være en effektiv behandlingsnetode mot en rekke kreftformer.

Immunterapi er en behandlingsform som utnytter kroppens eget immunsystem til å ødelegge dødelige svulster, og de siste dagene har resultatene fra en rekke studier av denne behandlingsmetoden blitt kunngjort på American Society of Clinical Oncologys (ASCO) årskonferanse i Chicago.

— Immunterapi har åpnet en helt ny verden innen kreftbehandling. Det skal heller ikke være spesielt mye bivirkninger med denne behandlingen, i motsetning til hva som er tilfelle med cellegift. Derfor er dette bedre for pasientene, og for mange gir behandlingen også betraktelig lengre levetid, sier Magne Børset, insitituttleder ved Instititt for kreftforskning og molekylær biologi ved NTNU i Trondheim til Aftenposten.

Resultatene som har blitt løpende kunngjort under konferansen og som er basert fra et stort antall studier, er svært oppløftende. Studiene har vist spektakulær effekt mot en rekke kreftformer, skriver britiske The Telegraph.

Forlenget levetid

Lungekreft og føflekkreft er to kreftformer hvor denne formen for behandling har vist seg å ha svært god effekt.

— Det har kommet frem dramatiske resultater når det gjelder behandling av blant annet lungekreft, sier Børset, og påpeker at pasienter som har kommet mot sluttstadiet av lungekreft har fått påvist betraktelig forlenget levetid med immunoterapi sammenlignet med de som fikk cellegift.

Blant deltakerne på ASCO-konferansen i Chicago, er Bjørn H. Grønberg, forsker ved NTNU og overlege ved Kreftklinikken på St. Olavs Hospital.

— ASCO-møtet er den største kreftkongressen i verden, og hvert år legges det fram nye og spennende forskningsresultat, sier han til Aftenposten.

Grønberg forteller at immunterapi er årets store snakkis på konferansen.

— Generelt er det nye resultater vedrørende immunterapi som preger møtet. Spesielt innen føflekkreft er det gjort store framskritt, men også innen lungekreft. Det er også indikasjon på at immunterapi kan ha en rolle ved andre kreftsykdommer som for eksempel leverkreft, sier han.

- Virker der andre behandlinger ikke virker

Roy Herbst, leder ved medisinsk onkologi (studier og behandling av kreft) ved Yale Cancer Centre i USA, mener det kan være snakk om helt ny måte å tenke på når det gjelder kreftbehandling.

— Jeg tror vi ser et paradigmeskifte i måten onkologi blir behandlet, sier han til The Telegraph.

Også når det gjelder behandlingen av hudkreft skal immunterapi ha hatt en effekt som beskrives som spektakulær, ifølge britiske The Guardian.

Immunterapi er ikke en helt ny behandlingsform - den har vært i bruk en stund, men American Society of Clinical Oncologys (ASCO) viser til at det nye er hvor effektiv denne behandlingsfomen har vist seg å være mot en rekke forskjellige former for kreft.

— Med disse studiene beveger vi oss raskt forbi den epoken der immunterapi blir sett på som gjennombrudd for melanom (føflekkreft) alene. Det som er bemerkelsesverdig, er at disse stoffene viser seg effektive i kreftformer der praktisk talt ingen andre behandlinger fungerer. Like viktig er det at vi vil være i stand til å fastslå på forhånd hvilke pasienter som er de beste kandidatene for denne typen terapi, sier Lynn Schuchter i ASCO i en pressemelding fra organisasjonen.