Verden

Frankrikes statsminister advarer om nye terrorangrep

– Det vil komme nye angrep, og det vil bli nye uskyldige ofre, sa Frankrikes statsminister Manuel Valls i et intervju søndag.

Franske politifolk deltok i en razzia i Boussy-Saint-Antoine nær Paris for tre dager siden - tre kvinner ble pågrepet.
  • Lene Skogstrøm
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Søndag arresterte fransk politi en 16-åring i sitt hjem, mistenkt for å planlegge et knivangrep på et offentlig sted denne helgen. Dette er den andre store politiaksjonen denne uken, etter at tre kvinner ble arrestert torsdag mistenkt for terrorplaner. De to ulike arrestasjonene skal ikke ha noe med hverandre å gjøre.

Statsminister Manuel Valls sa i et intervju søndag sa at myndighetene holder øye med over 15.000 personer som de mener er potensielt radikalisert og kan utgjøre en trussel.

– Det vil komme nye angrep, og det vil bli uskyldige ofre - det er min rolle å fortelle sannheten til det franske folk, sa Valls.

Interneringsleire og spesialdomstoler

Valls benyttet samtidig anledning til å avvise forslagene fra tidligere president Nicolas Sarkozy. I et intervju med Le Journal du Dimanche tidligere i uken, tok Sarkozy til orde for at sikkerheten bør trappes opp og at terrormistenkte bør håndteres enda tøffere, blant annet ved å etablere egne spesialdomstoler og internere alle som er mistenkt for bånd til militante grupper, i egne fangeleire.

– Ikke fortell meg at det ville bli som et Guantanamo. I Frankrike er enhver arrestasjon underlagt en dommers kontroll, sa Sarkozy.

Sarkozy kunngjorde nylig at han vil stille i presidentvalget, som etter planen skal finne sted våren 2017.

– Han tar feil når han forsøker å strupe rettssikkerheten, kommenterte Valls søndag.

Fransk kappløp om å være strengest | Per Kristian Haugen

Pågrepet for terrorplaner

Under politiaksjonen torsdag ble tre kvinner på 19, 23 og 39 år pågrepet i Boussy-Saint-Antoine sør for Paris. Den ene av dem ble skutt og såret under pågripelsen, angivelig etter at hun satte seg til motverge og forsøkte å knivstikke en politimann. Ifølge politiet hadde de planlagt å utføre et større angrep mot en togstasjon i Paris på instruks fra IS-ledere i Syria.

I forrige uke var den franske hovedstaden satt i full alarmberedskap etter at det ble funnet en bil med gassflasker etterlatt ved katedralen Notre-Dame. Talspersoner i politiet sa de avdekket en terroristcelle som

Denne uken ble minst to nye angrep forhindret, sa Valls i et intervju med Europe 1 radio og iTele, en nett-TV-stasjon.

Bakgrunn: Her er årsakene til at Frankrike rammes av terror igjen og igjen.

Kvinnene som ble pågrepet og arrestert torsdag skal ha tilhørt en celle av radikale islamister.

Kritikkverdig unntakstilstand

Frankrike er fremdeles preget av de blodige terrorangrepene i Paris 13. november, da 130 mennesker ble drept, og på Bastilledagen i Nice, der 86 mennesker ble drept. For første gang siden 1961 ble det innført nasjonal unntakstilstand etter Paris-angrepet, og denne har blitt utvidet fire ganger siden, sist den 20. juli. Unntakstilstanden, som nå skal vare frem til januar 2017, gir politi og etterretning utvidede mandater, spesielt når det gjelder ransaking, konfiskering, pågripelser og arrestasjoner.

Menneskerettighetsgrupper som Human Rights Watch og Amnesty International advarer mot at unntakstilstanden underminerer menneskerettigheter og rettssikkerhet i landet.

For eksempel kan politiet gjennomføre raid uten rettslig godkjenning fra en dommer, de kan gjennomsøke bagasje og kjøretøy og få tilgang til datatrafikk fra PC-er og mobiltelefoner.

En unntakstilstand setter en farlig standard, og myndighetene bør bare tillate en slik alvorlig inngripen i et så begrenset tidsrom som mulig, uttalte Letta Tayler, seniorforsker i Human Rights Watch, ved utvidelsen i sommer.

Den franske statsministeren Manuel Valls.
  • Bakgrunn: Er vi i ferd med å rote oss bort i debatten om terror, spør ekspert.

Les mer om

  1. Paris
  2. Frankrike
  3. Terrorberedskap
  4. Krigen mot terror