Verden

Kurdere jubler etter parlamentsvalget i Tyrkia

Tyrkiske kurdere feirer sitt største politiske gjennombrudd noensinne. Prokurdiske HDP fikk 13 prosent av stemmene og kom seg over den strenge sperregrensen på 10 prosent.

Det var heftig jubel i gatene i Diyarbakir etter at kurdiske HDP passerte sperregrensen i det tyrkiske valget. Foto: Emre Tazegul

  • Sofie Gran Aspunvik
  • Ntb

Tyrkiske velgere sa søndag nei til president Recep Tayyip Erdogans plan om å endre grunnloven og gi seg selv mer makt.

Det er klart etter at nesten alle stemmene fra søndagens valg på ny nasjonalforsamling er talt opp.

Erdogans parti AKP hadde håpet på minst tre femtedels flertall for å endre grunnloven og gi presidenten mer makt. I stedet må partiet belage seg på en annen, helt ny politisk erfaring: Koalisjonsforhandlinger.

Årsaken er at AKP for første gang siden 2002 har mistet sitt rene flertall i nasjonalforsamlingen.

Utelukker ikke nyvalg

– Vår nasjons beslutning er endelig. Alle politiske partier har et ansvar for å respektere den beslutningen, sa statsminister Ahmet Davutoglu i en tale fra balkongen til partihovedkvarteret i hovedstaden Ankara søndag kveld.

Eksperter Aftenposten snakket med søndag, utelukket imidlertid kke muligheten for at president Erdogan vil utlyse nyvalg om 45 dager.

Les også:

Les også

President Recep Tayyip Erdogans flertall ryker - prokurdisk parti inn i parlamentet

– Velsignet marsj

Statsminister Davutoglu hevdet i går at AKP er valgets vinner, tross kraftig tilbakegang fra forrige valg i 2011.

Mens partiet da fikk 49,8 prosent, har oppslutningen nå sunket til 41 prosent. Det moderate islamske AKP er fortsatt Tyrkias største parti, men kan ikke lenger regne med å regjere på egen hånd.

– Det gjenstår mye å gjøre. Vår velsignede marsj vil fortsette, lovet Davutoglu i sin tale, ifølge TV-kanalenAl Jazeera.

Et alternativ for AKP er å danne en mindretallsregjering hvis partiet ikke ønsker eller klarer å få på plass en koalisjon. Tyrkia-ekspert Einar Wigen tror uansett at valget vil medføre fundamentale endringer i tyrkisk politikk.

– Uansett om Tyrkia ender opp med en koalisjon eller en mindretallsregjering, er valget et stort nederlag for Erdogan. Han hadde satset på å ha full kontroll over tyrkisk politikk i lang tid, sa Wigen til NTB søndag.

Les også:

Les også

Er han i ferd med å bli en diktator?

Jublende kurdere

AKPs tilbakegang er ikke den eneste rystelsen som søndag forplantet seg gjennom de tyrkiske politiske landskapet.

Landets største etniske minoritet, kurderne, opplevde sitt største politiske gjennombrudd noensinne. Det pro-kurdiske partiet HDP fikk 13 prosent av stemmene og passerte dermed den svært strenge sperregrensen på 10 prosent med god margin.

– Vi er HDP, vi skal til nasjonalforsamling, sang dansende partimedlemmer i byen Diyarbakir øst i Tyrkia da valgseieren var et faktum.

Andre skjøt i luften og sendte opp fyrverkeri i byen hvor flertallet av innbyggerne er kurdere.

Les også:

Les også

«Valget kan bli en katastrofal hendelse i Tyrkias historie»

Kapret velgere på venstresiden

Den høye oppslutningen tyder på at også etniske tyrkere på venstresiden, som vanligvis stemmer på sosialdemokratiske og sekularistiske CHP, har valgt å stemme på HDP. Det var tilfellet for flere av HDP-velgerne Aftenposten snakket med på valgdagen.

Men partiet har også en sterk likestillingsprofil og har trolig gjort det godt blant armenere, seksuelle minoriteter og kvinner.

Kurderne er Tyrkias største minoritet og utgjør 20 prosent av befolkningen. HDP spiller en viktig rolle i forsøket på å oppnå varig fred mellom tyrkiske myndigheter og den væpnede kurdiske gruppen PKK.

Samtidig fikk nasjonalistpartiet MHP 16,4 prosent av stemmene. Partiet tilhører ytre høyre fløy og mener at regjeringen bør avbryte fredssamtalene med Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og anerkjenner ikke en egen kurdisk etnisitet siden de frykter en anerkjennelse kan bidra til å splitte den tyrkiske nasjonen.

Les også:

Les også

- Den eneste delen av min identitet som ikke er problematisk i dagens Tyrkia, er at jeg er heteroseksuell.

Svak økonomi

Hadde AKP nådd målet om tre femtedels — eller helst to tredels - flertall i nasjonalforsamlingen med totalt 550 seter, kunne Tyrkia fått et helt nytt politisk system.

Erdogan har allerede sørget for at presidentembetet er blitt langt viktigere enn det var før han ble statssjef. Med en ny grunnlov håpet Erdogan å flytte enda mer makt fra nasjonalforsamlingen til presidentens kontor.

Einar Wigen, som er forsker ved Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo, mener svak økonomi er en av hovedgrunnene til at AKP har mistet oppslutning. Han tror valgresultatet vil få store konsekvenser for Tyrkia.

– Den nye regjeringen vil måtte stå til ansvar for sine handlinger i lang større grad enn hva som har vært tilfelle de siste årene, sier han.

  1. Les også

    - Dette valget kan bli en katastrofal hendelse i Tyrkias historie

  2. Les også

    Nesten halvparten av tyrkiske velgere frykter fusk på søndag