Trump gjorde narr av partifelles krigsinnsats

Presidentkandidat Donald Trump utløste harme da han lørdag harsellerte med partifellen John McCains militære rulleblad.

Donald Trump snakket lørdag til Family Leadership Summit i Ames i Iowa.

Den omstridte eiendomsmagnaten Donald Trump kritiserte lørdag republikanernes presidentkandidat fra 2008, John McCain. McCain var pilot under Vietnam-krigen, ble skutt ned og var krigsfange i over fem år. Trump sa at «McCain er en krigshelt fordi han ble tatt til fange. Jeg liker folk som ikke ble fanget.»

Trump beklaget ikke

Trump snakket under en konferanse i Iowa med konservative religiøse da han ble spurt om sin tidligere kritikk av McCain. Kandidaten har vært hissig på McCain etter at senatoren refset Trump for å «ha hisset opp gærningene» med kommentarer rettet mot meksikanske innvandrere.

John McCain var presidentkandidat i 2008, men tapte for Barack Obama.

Under en pressekonferanse senere lørdag utdypet Donald Trump sine uttalelser, men beklaget ikke.

— Hvis en person blir tatt til fange, er han en krigshelt i mine øyne. Jeg liker ikke jobben John McCain gjør i senatet, for han tar ikke vare på våre veteraner, sa Trump.

Gjør det godt på gallupene

Trump slapp selv innkalling til Vietnam fordi han var student og hadde et medisinsk unntak. Han sa lørdag også at han «ikke var noen stor tilhenger av Vietnam-krigen», men at han heller ikke protesterte.

Trump gjør det akkurat nå skarpt på målinger, men de fleste analytikere ser det fremdeles som usannsynlig at han blir nominert. The Huffington Post har kunngjort at de dekker Trump-stoff under vignetten «underholdning», ikke «politikk».

Får kritikk av andre republikanere

En McCain-talsmann hadde lørdag «ingen kommentar» til Trumps uttalelser. Det hadde derimot mange andre, blant dem noen av de andre som håper å bli presidenkandidat for det republikanske partiet.

Den tidligere Texas-guvernøren Rick Perry sier at Trumps uttalelser viser at han er uskikket til å være øverstkommanderende. Den tidligere Florida-guvernøren Jeb Bush tvitret: «Nå er det nok med bakvaskelsene av John McCain og alle våre veteraner. Særlig krigsfanger har fortjent vår respekt og beundring.» Også flere av de andre kandidatene refset lørdag Trumps utspill.