Verden

Fullt opprør mot Corbyn: Ti Labour-topper har nå trukket seg

Hver time trekker nye medlemmer av Labour-leder Jeremy Corbyns skyggeregjering seg. Nå har ti sluttet, én har fått sparken.

LABOUR-OPPRØR: Labour-leder Jeremy Corbyn (t.v) er under press etter EU-avstemningen. Flere toppmedlemmer av Labour-partiet har nå trukket seg fra sine verv. Fra venstre: Gloria De Piero, Heidi Alexander og Hilary Benn (ble sparket).
 • NTB
 • Fredrik Saltbones
 • Olga Stokke
  Journalist
Labour-leder Jeremy Corbyn er under press etter EU-avstemningen.

Etter Brexit er det drama i Labour (Arbeiderpartiet i Storbritannia). Presset mot partileder Jeremy Corbyn er massivt i etterkant av den britiske EU-avstemningen.

Søndag ettermiddag meldte BBC på Twitter at enda et medlem av Corbyns skyggeregjering har trukket seg, Seema Malhotra. Noen timer senere slapp BBC nyheten om enda en: Skyggeminister for Nord-Irland, Vernon Coaker. Neste navn ut var skyggejustisminister Lord Charlie Falconer. En time senere: Karl Turner, riksadvokat.

Lørdag kveld sparket Corbyn sin skyggeutenriksminister, og søndag har flere partimedlemmer trukket seg fra sine verv i skyggeregjeringen.

 • Heidi Alexander (skyggehelseminister): – Skal vi danne den neste regjeringen er det helt avgjørende med et lederskifte, sier hun.
 • Gloria De Piero (skyggeminister for unge og stemmeregistrering): – Jeg tror ikke Corbyn kan vinne valget for oss, sier De Piero, ifølge The Guardian.
 • Ian Murray (skyggestatssekretær for Skottland): – Labour trenger mer enn noen gang å være i regjering, og jeg tror ikke det kan skje med Corbyn som leder, sier Murray til BBC.
 • Kerry McCharthy (miljø). I et brev som hun har lagt ut på sin Twitter-konto, skriver hun rett ut at Labour trenger en ny leder for å møte utfordringene som står for døren.
 • Lillian Greenwood (transport) i protest mot at Corbyn fortsetter som leder, ifølge Nottingham Post.
 • Lucy Powell (utdanning) sier at beslutningen om å trekke seg var vanskelig.
 • Seema Malhotra (finans).
 • Hilary Benn (skyggeutenriksminister) - ble sparket etter at han ytret mistillit til partilederen.
 • Vernon Coaker (Nord-Irland).
 • Lord Charlie Falconer (skyggejustisminister).
 • Karl Turner, (skyggeriksadvokat)

Partiet er tilsynelatende i full oppløsning etter at skyggehelseminister Heidi Alexander søndag morgen meddelte på Twitter at hun trekker seg fra skyggeregjeringen – i protest mot Labour-leder Corbyn.

– Selv om jeg respekterer deg som en mann med klare prinsipper, tror jeg ikke du har det som skal til for å forme svarene landet vårt krever. Skal vi danne den neste regjeringen er det helt avgjørende med et lederskifte, skriver Heidi Alexander i brevet til Jeremy Corbyn, der hun offentliggjør at hun trekker seg.

Får støtte

Flere Labour-medlemmer har senere søndag gått offentlig ut og krevd Corbyns avgang.

Partilederen avviste lørdag at han kommer til å gi seg. Og selv om motstanden mot ham er betydelig, får Corbyn også støtte. Skyggefinansminister John McDonnell var tidligere søndag klar og tydelig da han ble spurt om Labour-lederen kommer til å trekke seg.

– Jeremy skal ingen steder. Han ble valgt for ni måneder siden med det største mandatet til noen politisk leder i landet vårt, sa John McDonnell til BBC - og la til:

– Det er andre som er villige til å overta vervene til de som slutter.

Trenger ny leder

Også Kerry McCarthy som har vært miljøskyggeminister, har lagt ut et brev på sin Twitter-konto. Det starter slik: «Kjære Jeremy». Så fortsetter hun med å si at det har vært en ære å være med i skyggeregjeringen, men at et nytt lederskap må til for å takle utfordringene de står overfor. Hun avslutter med å si at hun trekker seg.

Flere av skyggeministerne som nå har trukket seg, har publisert sine avskjedsbrev til Labour-lederen på sosiale medier.

Store deler av toppen i Labour gjør altså opprør mot lederen. Skyggeregjeringen er en gruppe av opposisjonspartienes fremste talsmenn. Gruppen etablerer et alternativ til den sittende regjeringen.

I Norge tilsvarer dette de forskjellige partienes talspersoner (helsepolitisk talsperson, innvandringspolitisk talsperson osv.).

Splittelse

Dype splittelser i Labour har kommet til syne etter at britene stemte for å melde seg ut av EU. Corbyn stilte seg på bli-siden i debatten, sammen med statsminister og Tory-leder David Cameron.

Flere har beskyldt Corbyn for å ha vært altfor passiv og at han ved å ikke ta et klarere og tydeligere standpunkt for fortsatt medlemskap, bidro til at Brexit-siden vant.

TREKKER SEG: Labour-partiets skyggehelseminister Heidi Alexander.

Cameron har allerede kunngjort at han trekker seg, og lørdag leverte to av Labours parlamentsmedlemmer inn mistillitsforslag mot Corbyn.

Labour-lederen sier han vil fortsette til tross for kritikken mot ham. Men skyggeutenriksminister Hillary Benn får ikke være med videre. Benn oppmuntret partimedlemmer til å gå av dersom Corbyn ikke ville trekke seg. I stedet endte det med at Benn selv ble avskjediget av Corbyn.

Benn: – Corbyn er ingen leder

Natt til søndag kom Hilary Benn med en uttalelse:

– Det er ubredt bekymring blant Labour-politikere for Jeremy Corbyns ledelse av partiet. I denne vanskelige tiden for landet vårt må vi ha en sterk og effektiv ledelse som er i stand til å vinne støtte. I en telefonsamtale med Jeremy fortalte jeg ham at jeg har mistet tilliten til hans evne til å lede partiet. Deretter avskjediget han meg, heter det i uttalelsen som er sendt til britiske medier.

I et intervju med BBC søndag kommer samme mann med ytterligere kritikk.

– Han er god og fin fyr, men han er ingen leder, sier Hilary Benn.

Ifølge flere britiske medier har Jeremy Corbyn ingen planer om å trekke seg, ifølge en av hans talsmenn.

En annen alliert skal ifølge The Guardian ha uttalt at de som har trukket seg, kan utfordre Corbyns om ledersitllingen, men at han kommer til å stille til valg.

Les også

Aftenpodden: Brexit-spesial, Listhaugs kneskudd mot Solberg og andedam-debatt

Corbyn har avfeid mistillitsforslaget som er levert inn, men det vil likevel dominere Labours gruppemøte i Parlamentet mandag.

Slik stemte britene - region for region:

Les mer om

 1. Jeremy Corbyn
 2. Brexit