Verden

Skjebnemøter for Labour-lederen tirsdag

Labours nestleder Tom Watson vil tirsdag gjøre et siste forsøk på å få Jeremy Corbyn til å trekke seg frivillig som partileder.

Labours nestleder Tom Watson og partilederen Jeremy Corbyn på et ja til EU-arrangement i begynnelsen av juni. Foto: NEIL HALL / Reuters/NTB scanpix

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Nyhetssjef

Mandag møttes Labours parlamentariske gruppe for å diskutere den betente situasjonen nok en gang, men uten å løse lederkrisen som har oppstått i partiet etter brexit-avstemningen. Corbyn har blitt anklaget for å gjøre altfor lite for å hindre britisk utmeldelse av EU.

Nå vil nestlederen i partiet Tom Watson gjør et siste forsøk tirsdag. Da møter han flere fagforeningstopper som så langt har stilt seg bak Jeremy Corbyn. Men Watson, som altså er nestlederen til Corbyn, håper at han på tirsdag kan overtale disse til å gi opp sin støtte til Labour-lederen i en forsøk på å unngå at hele Labour rives i filler.

– Mitt parti er i fare

Det melder blant annet The Guardian og Sky News mandag kveld.

– Mitt parti er i fare. Vi står foran en eksistensiell krise, sa Watson i forrige uke.

Frykter at Labour kan bli delt i to

Stadig flere venter at Labour vil bli delt i to partier om ikke Corbyn, som politisk ligger ytterst til venstre på partiets venstrefløy, trekker seg slik at en mer samlende partileder kan velges. Corbyn gikk på et særs ydmykende nederlag i en mistillitsavstemning i partiets parlamentsgruppe i forrige uke. Hele 80 prosent stemte for mistillitsforslaget.

Men under ledervalget i fjor fikk Corbyn 60 prosent av stemmene fra de rundt 400.000 medlemmene.

De konservative leter også etter ny leder. Men det er fordi dagens leder vil gå av.

Les også

Hun er Boris Johnsons favoritt som ny statsminister

– En stor tragedie

– Det er en stor tragedie. Han har medlemmenes mandat, men de som blir medlem av et politisk parti vet også at du trenger parlamentarisk mandat for å danne en regjering, sa Watson.

Jeremy Corbyn snakket til sine støttespillere utenfor parlamentet i London forrige uke. På innsiden møtes han av mistillit og krav om å gå av. Foto: TOBY MELVILLE / X90004

Det er Corbyns halvhjertede valgkamp til støtte for at Storbritannia skulle forbli i Storbritannia som har utløst borgerkrigen i Labour.

  • Dette kritiseres Corbyn for: Nektet å delta på tverrpolitiske arrangement og dro på ferie midt i valgkampen

Watson har gjort flere forsøk i en ukes tid på å få Corbyn til å trekke seg frivillig. Han gjorde et nytt forsøk mandag morgen i et rundt 20 minutters møte med Corbyn. Da gjentok han at Corbyn ikke kan fortsette uten støtte fra parlamentsgruppen.

Corbyn gikk ut på Facebook mandag

Men Corbyn nektet å gi etter fra presset, og svarte med å legge ut en video på Facebook hvor han også gjorde det klart at han aktet å fortsette.

Den som er favoritten til å ta over etter Corbyn om han velger å gå av, er tidligere skyggenæringsminister Andrea Eagle. Hun har i det lengste ventet med offisielt å utfordre ham gjennom et ekstraordinært valg av partileder. For hun og de andre opprørerne håper at Corbyn vil trekke seg frivillig.

Andrea Eagle under en TV-debatt på ITV i forbindelse med EU-avstemningen. Foto: Matt Frost/ITV/REX/Shutterstock via Reuters/NTB scanpix

Dersom Corbyn også deltar i et nyvalg, kan han likevel vinne selv om han har minimal støtte i parlamentsgruppen. For politisk ligger medlemsmassen til venstre for både parlamentsgruppen og den tradisjonelle Labour-velgeren.

Eagle med ultimatum mandag morgen

Det er hvis Corbyn skulle vinne ledervalget nok en gang at mange frykter at partiet kan bli delt i to.

Statsminister David Cameron la ikke skjul på at han var lite imponert over Labour-leder Corbyns innsats før Brexit-avstemningen. For Guds skyld, gå, sa han i Underhuset forrige uke. Foto: AP

Les også

Cameron til Labour-lederen: «For guds skyld mann, gå av!»

Men mandag morgen gjorde Eagle det klart at hennes tålmodighet begynner å ta slutt.

– Jeg har støtten til å stille og til å komme oss ut av dette uføret og jeg vil gjøre det om Jeremy ikke handler snart, sa Eagle til Sky mandag morgen.

Mandag kveld var det emosjonelt møte i partiets parlamentsgruppe, som blant annet førte til at et kvinnelig medlem forlot møtet. Men nok en gang nektet Corbyn å gå av. Det var etter dette møtet at det ble kjent at nestleder Tom Watson tirsdag vil møte fagforeningsledere i et siste forsøk på legge det presset på Corbyn som må til for at han trekker seg.

Les mer om

  1. Jeremy Corbyn
  2. Labour
  3. Storbritannia
  4. Brexit