Verden

Iran-avtalen oversendt til Kongressen

President Barack Obama sendte søndag atomavtalen med Iran til Kongressen, som nå har 60 dager på seg til å vurdere den.

84715998-ahEAOfJMB8.jpg

 • Kamilla Amundsen Willix

Dermed starter en periode med intens lobbyvirksomhet både fra tilhengere og motstandere, og Israel var tidlig ute med å be de amerikanske lovgiverne om å avvise avtalen, som hindrer Iran i å utvikle atomvåpen i bytte med at sanksjonene etter hvert oppheves.

– Jeg mener det eneste rette er ikke å gå videre med denne avtalen, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu på TV-kanalen CBS' «Face the Nation» søndag.

Den amerikanske Israel-lobbyen AIPAC er klar til å bruke 20 til 40 millioner dollar på en kampanje for å mobilisere motstand mot avtalen, ifølge Washington Post.

På den annen side setter den liberale jødiske lobbyorganisasjonen J Street inn 2 til 3 millioner dollar for å mobilisere tilhengere av avtalen til å ta kontakt med sine kongressrepresentanter.

Obama lover veto

Obama har lovet å legge ned veto om den republikansk-dominerte Kongressen beslutter å avvise avtalen, og det vil kreve to tredels flertall i begge Kongressens kamre å overkjøre et slikt veto. Det kan republikanerne bare få til dersom de får med seg et betydelig antall demokrater.

Derfor er Obama opptatt av å sikre seg tilstrekkelig støtte blant demokratene til at det ikke blir mulig for republikanerne å avvise et veto.

Obama inviterte med seg tre demokratiske kongressmedlemmer da han spilte golf søndag, noe som var et uvanlig trekk siden han pleier å ta med venner eller medarbeidere i Det hvite hus på sine golfutflukter.

Kerry mener dette er siste sjanse

Utenriksminister John Kerry var på radio søndag morgen for å forsvare avtalen. Han sa at da forhandlingene om avtalen begynte, var Iran trolig bare to måneder unna å kunne bygge en atombombe. I og med avtalen blir perioden utvidet til ett år.

– Hvis Kongressen ikke godtar denne avtalen, har vi ingen inspeksjoner, ingen sanksjoner og ingen mulighet til å forhandle. Hvis Kongressen ikke godtar dette, får vi ikke en ny anledning til å forhandle, sa han.

Mandag ventes avtalen å bli godkjent i FNs sikkerhetsråd, noe som ventes å bli en ren formalitet siden alle de fem vetomaktene var med på forhandlingene med Iran.

Internasjonal lobbying

Det hvite hus lanserte sin egen internasjonale lobbyinnsats da de sendte forsvarsminister Ash Carter på en rundreise til Midtøsten. Søndag kom han til Israel og fortsetter senere til Jordan og Saudi-Arabia, som også er kritiske til avtalen.

– Jeg kommer ikke til å endre noens oppfatninger i Israel, og det er ikke formålet med turen. Venner kan være uenige, men vi har årtier med solid samarbeid med Israel, sa han ved ankomsten.

Som et første tegn på at vestlige land posisjonerer seg for å øke handelen med Iran så snart sanksjonene oppheves, kom Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel til Teheran, som første vestlige toppolitiker etter at avtalen ble inngått.

Han benyttet anledningen til å be Iran bedre sitt forhold til Israel om landet ønsker å gjenopprette nære økonomiske forbindelser til Tyskland og Vesten ellers.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Obama: «Alvorlig tabbe»

 2. VERDEN

  Helomvendingene som viser at Trump plutselig er nærmere Obama

 3. VERDEN

  Kongressen trosser Trump, vil ikke la ham lette Russland-sanksjoner på egen hånd

 4. VERDEN

  Irans president advarer Trump: – Vil angre som aldri før

 5. KOMMENTAR

  Stakkars Israel!

 6. VERDEN

  Ekspert: Mulig å opprettholde Iran-avtalen uten USA