Verden

Putin: - Lettere å gi asyl til Assad enn Snowden

Russland kan gi asyl til Syrias president Bashar al-Assad dersom han skulle bli tvunget til å forlate landet sitt, sier president Vladimir Putin.

-Jeg doper meg ikke, spøkte Russlands president Vladimir Putin under sin årlige pressekonferanse. De fleste spørsmålene til Putin dreide seg om de store økonomiske problemene Russland står overfor.
  • Ntb

Uttalelsen kommer i et intervju med den tyske avisen Bild. Der sammenligner Putin Assad med den amerikanske varsleren Edward Snowden, som fikk asyl i Russland i 2013.

— Det var definitivt vanskeligere å gi asyl til Snowden enn det vil være i Assads tilfelle, sier han.

Putin sier samtidig at det er for tidlig å si om Russland kan bli nødt til å beskytte Assad, som styrer et land som de siste fem årene har vært herjet av borgerkrig.

— Først må den syriske befolkningen kunne stemme. Deretter får vi se om Assad må forlate landet, dersom han skulle tape valget, sier han.

Nå går det så fort i svingene i Kreml at det er grunn til å følge ekstra nøye med:

Les også

Putin tok USA og NATO på sengen i Syria og Ukraina. Hans neste trekk kan overraske mange

— Trenger ny grunnlov

I Bild-intervjuet sier Putin også at han mener det første steget mot en politisk løsning på Syria-konflikten vil være at landet begynner å utforme en ny grunnlov.

— Jeg mener det er nødvendig å bevege seg mot en grunnlovsreform. Det er selvfølgelig en komplisert prosess. Og etter det, med en ny grunnlov som grunnlag, bør Syria holde tidlige valg på president og nasjonalforsamling, sier den russiske presidenten.

Fortsetter støtten

Russland har i flere måneder støttet Assad og hans styrker med kampfly og våpen. Ifølge Putin innebærer dette også støtte til syriske opprørsgrupper som er lojale til Assad, og som kjemper mot ekstremistgruppen IS.

Putin innrømmer at han synes Assad har gjort mange dårlige valg i løpet av konflikten i landet, men sier Russland vil fortsette å støtte presidenten.

— Konflikten er blitt så stor på grunn av påvirkningen fra land utenfor Syria, med våpen, penger og krigere. Assad kjemper ikke mot sin egen befolkning, men mot dem som tar til våpen mot regjeringen.

Hørt om Putin-kalenderen?

Les også

Sjekk Putin-kalenderen for 2016. Slik har du ikke sett ham før.

Saudi-Arbia og Iran

FNs sikkerhetsråd og flere land har stilt seg bak det såkalte veikartet for fred i Syria. Det innebærer fredsforhandlinger mellom partene i konflikten i løpet av måneden, men flere eksperter tror den planlagte startdatoen, 25. januar, ryker.

Én av årsakene til det, er ifølge Putin det kritisk dårlige forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran etter henrettelsen av den sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr i Saudi-Arabia.

Striden mellom de regionale rivalene vil helt klart komplisere veien mot fred i Syria, mener den russiske presidenten, ifølge Bild. (NTB)

Les også

  1. Tsar Vladimirs krig

  2. - IS' pengelager bombet i Mosul

  3. Tyske innvandringskritikere får rekordoppslutning i ny måling

  4. - Asylinnstramming kan gi ny flyktningbølge