Tyrkia og Israel enige om forsoningsavtale

Israel og Tyrkia fikk mandag i havn en forsoningsavtale etter seks vanskelige år. Israels statsminister håper avtalen kan bidra til et mer stabilt Midtøsten.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er storfornøyd etter å ha inngått forsoningsavtale med Tyrkia. Foto: Tony Gentile / Reuters / NTB scanpix

De siste månedene har begge landene arbeidet intenst for å komme fram til en avtale, og mandag morgen kunne både israelske og tyrkiske embetsmenn bekrefte forsoningsavtalen.

– Jeg tror dette er et viktig steg i å normalisere relasjonene våre, og at avtalen vil få enorm betydning for den israelske økonomien, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Forholdet mellom de to landene har vært preget av lav tillit siden 2010 i forbindelse med at ni tyrkiske statsborgere ble drept av israelske soldater da de forsøkte å bryte blokaden av Gazastripen.

Tyrkias betingelser for avtalen var en unnskyldning for dette raidet, og en kompensasjon på 20 millioner dollar, tilsvarende 170 millioner kroner, til de etterlatte. Avtalen innebærer også at Israel delvis hever blokaden av den Hamas-styrte Gazastripen slik at Tyrkia kan bringe inn nødhjelp til den palestinske enklaven.

– Allerede på fredag vil vi sende vårt første skip med over 10.000 tonn humanitær bistand, sa den tyrkiske statsministeren Binali Yildirim på en pressekonferanse mandag, som håper at palestinerne vil få nytte av avtalen.

Etter at avtalen signeres tirsdag, vil landene også utnevne nye ambassadører innen noen uker.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.