Verden

FN: Bruk av sult er en krigsforbrytelse

En underernært mann og et underernært barn er to av de mange sultofrene som er avbildet i sosiale medier, og som ifølge avsenderne befinner seg i Madaya.
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
  • Ntb
  • Man kan si at innbyggerne er blitt holdt som gisler, men dette er enda verre siden fanger pleier få mat, sier FNs generalsekretær.

Samtidig som FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttalte at bruk av sult er en krigsforbrytelse, kom nye nødhjelpsforsyninger til Madaya.

Uttalelsen kom i forbindelse med en orientering om FNs prioriteringer i 2016. Ban sa at bildene av sultende innebyggere i den beleirede byen Madaya dokumenterer nok en grusomhet i krigen som allerede har avdekket sjokkerende sider av inhumaniteten.

– La meg være tydelig. Bruken av sult som våpen under krig er en krigsforbrytelse. Man kan si at innbyggerne er blitt holdt som gisler, men dette er enda verre siden fanger pleier få mat, sa generalsekretæren.

Nye nødhjelpsforsyninger

Yacub El Hillo, FNs nødhjelpskoordinator for Syria, var med da nødhjelpen ble levert til Madayas innbyggere.

— Jeg så folk som så ut som skjeletter. Noen av dem klarte nesten ikke å bevege seg. Det er ingen tvil om at det er mange der som lider av svært alvorlig underernæring, sa han på telefon fra Damaskus under en pressekonferanse i FN-bygningen der Aftenposten var til stede.

— Disse folkene holdes fanget i byen av landets myndigheter. Det er de sivile som må betale prisen for denne konflikten, sa El Hillo.

At det har kommet nye nødhjelpsforsyninger til Madaya bekreftet en journalist i nyhetsbyrået AFP og den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) torsdag kveld.

44 lastebiler med nødhjelp ble torsdag sendt til Madaya ved Libanons grense, mens 17 andre skulle levere hjelp til befolkningen i landsbyene Foua og Kefraya nord i Syria, opplyser talsmann Pawl Krzysiek i Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

— Vi prioriterer hvetemel og helsehjelp. ICRC sender også en ernæringsfysiolog som kan gjøre de riktige vurderingene av situasjonen, sier Krzysiek.

Sult

Det er andre gang denne uka at den hardt rammede sivilbefolkningen i de beleirede områdene får levert sårt tiltrengte hjelp i form av mat og medisiner.

Denne gutten er på vei fra Madaya.

Da de første hjelpesendingene kom fram til Madaya mandag, beskrev FN befolkningens lidelser som uten sidestykke i Syria. Minst 28 mennesker har ifølge Leger Uten Grenser sultet i hjel i byen, som omringes av syriske regimestyrker og den allierte Hizbollah-militsen. Madayas 40.000 innbyggere fikk mandag forsyninger for første gang på fire måneder.

Avtale

Disse innbyggerne forlot Madaya etter at nødhjelpsforsyningene kom.

Fjellbyen ligger nær grensen til Libanon, bare få mil unna Damaskus. Også to landsbyer som har vært beleiret av islamistiske opprørere siden april, Foua og Kefraya i provinsen Idlib nordøst i Syria, skal motta nye leveranser torsdag, ifølge FNs nødhjelpsorganisasjon.Nødhjelpen leveres samtidig til de tre byene som et ledd i en FN-støttet avtale mellom regjeringen og opprørsstyrker.

Nærmere 400.000 mennesker bor i beleirede områder i Syria, ifølge FN.