Verden

Diamantbaron i India ga biler og boliger i bonus til de ansatte

En indisk diamant-gründer slo på stortrommen da det hinduistiske nyttåret skulle feires.

491 ansatte i diamantselskapet Hari Krishna Exports fikk søndag en Fiat Punto i høytidsbonus. Andre fikk innskudd til leiligheter, eller de fikk smykker.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Det var kanskje den mest sjenerøse divali-gavefesten i nyere indisk historie, skriver The Hindu Business Line.

Årets hinduistiske nyttårsfeiring starter egentlig onsdag og torsdag denne uken, men Savjibhai Dholakia tyvstartet. Søndag holdt diamantfirmaet han grunnla en divali-tilstelning for sine ansatte. Divali er en hinduistisk lysfest som markerer nyttår, og det er vanlig å gi bort presanger i forbindelse med feiringen.

Diamantbaronen Dholakia tok i år ekstra hardt i:

• 491 ansatte fikk en Fiat Punto.

• 207 av diamantarbeiderne fikk innskudd til en treroms leilighet.

• Ytterligere 570 lojale medarbeidere – folk som allerede hadde bil og bolig – fikk gull og diamanter verdt drøyt 40.000 kroner hver.

Kaller det lojalitetsprogram

— Vi ser ikke på dette som en bonus eller et incentiv. Vi kaller det et lojalitetsprogram. Med det anerkjenner vi de ansatte som sterkt har bidratt til selskapets vekst ved stadig å utvikle sin kompetanse gjennom årene, sa Dholakia til The Hindu Business Line.

Sjefer og renholdere fikk

Selskapet Hari Krishna Exports Pvt Ltd eksporterer slipte diamanter for over 6 milliarder kroner til over 70 land. Det har ca. 6000 ansatte i Surat og 3000 i Mumbai og verden for øvrig. Blant de ca. 1200 som fikk divaligave i tillegg til den vanlige høytidsbonusen, var alt fra sjefer til renholdere.

Sjefen: Jeg er ikke sosialist

Savjibhai Dholakia begynte selv som diamantsliperlærling da han var 12 år gammel.

Dholakia, som nå er i 50-årene, begynte selv på gulvet. Han sluttet på skolen etter fjerde klasse. 12 år gammel fikk han begynne som lærling hos en onkel som lærte ham opp i diamantsliping. I 1992 startet han sitt eget firma.— Jeg er ikke en sosialist. Jeg er en forretningsmann. Jeg bruker ikke penger på veldedighet for fremmede. Jeg gjør sosialt arbeid for de folkene som sliter for selskapet mitt. Jeg deler profitten med den som skapte den, sier han.

"Vi har en bil, vi har en bil"

The Washington Post har snakket med en av de ansatte, den 36 år gamle diamantsliperen Mukesh Parmar. Han forteller at han aldri trodde han skulle eie en bil.

— Min mor har opprømt ringt venner og naboer hele dagen og fortalt dem at "vi har en bil, vi har en bil", forteller Parmar.

Mange vil ha jobb

Selskapet har etter gavekalaset søndag mottatt en strøm av jobbsøknader.

— For dere som har vist interesse, vil vi vennligst informere om at vi holder divaliferie og er tilbake på kontoret 10. november, skriver selskapet på sin Facebook-side.

Divali kan sammenlignes med Vestens julefeiring og shoppingen er intens i forkant, som her i Ahmedabad.

Ikke bonusfest overaltIfølge The New Indian Express er utsiktene til nyttårsbonus svært forskjellige i år. Samsung har lovet sine indiske ansatte rundt 5000 kroner, men enkelte andre store selskaper ikke gir noe. "Stemningen er dyster blant de ansatte, skriver New Indian Express.

Tradisjonelt er bonusene størst i produksjonsbedrifter og detaljmarkedet. Selskaper innen IT og finans er normalt mer knipne, ifølge avisen.

Velstandens gudinne

Divali markeres til ære for Lakshmi, gudinnen for lykke og velstand. Og perioden preges av heftig shopping, omtrent som julen i Vesten. I tillegg til gaver og mat handler mange inn nye klær, nye møbler og andre store innkjøp. I denne tiden kjøper inderne fyrverkeri alene for nesten 5 milliarder kroner.

Les også Mala Wang Naveens reportasje om de indiske slavebarna som har fått et nytt liv av årets fredsprisvinner:

Les også

Dette er barna fredsprisvinneren reddet fra slaveriet

Les også artikkelen om at jentebarn mange steder i India regnes som en utgift:

Les også

I dette landet fjernes 7000 jentefostre hver dag

Under Divali-feiringen hylles velstandens gudinne, Lakshmi.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Hvordan kunne trebroen kollapse? Dette er teoriene som diskuteres nå.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5