Verden

Demokratenes partileder fjernet som landsmøtetaler - nå går hun av

Hillary Clintons tidligere utfordrer Bernie Sanders krevde partilederens avgang - og ble hørt. Wikileaks-lekkasjen av e-poster fra ledende demokrater truer med å sette fyr på Demokratenes landsmøte.

Partilederen i Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC) er fjernet fra talerlisten under partikongressen som starter mandag, og Bernie Sanders krever at hun går av.
 • Bjørn S. Kristiansen
  Bjørn S. Kristiansen

Selv da det i teorien var umulig for Bernie Sanders å bli Demokratenes presidentkandidat, nektet 74-åringen å gi seg.

Først 12. juli stilte han seg bak Hillary Clinton og ba sine tilhengere gjøre det samme.

Men det har ulmet i Sanders-leiren siden lenge før nominasjonsnederlaget var et faktum.

Nå er flammene i ferd med blusse opp, og truer med å sette fyr på landsmøtet som starter i Philadelphia mandag.

 • Aftenpostens USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg ankom sent søndag kveld Philadelphia. Her er hans oppsummering av opptakten e-postskandalen gir landsmøtet, som braker løs mandag 25. juli:

Nettstedet Wikileaks slapp nemlig fredag over 19.000 e-poster som er sendt og mottatt av syv av DNCs ledere.

E-postene viser angivelig at ledelsen i komiteen prøvde å undergrave valgkampen til Bernie Sanders.

Samtidig har det kommet gjentatte krav om at lederen i Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC), Debbie Wasserman Schultz, må gå av.

Sent lørdag kveld meldte AP at Schultz har varslet at hun trekker seg etter landsmøtet.

Skulle angripe Sanders’ tro

I en e-post datert 5. mai spør komiteens finansdirektør Brad Marshall om noen kan spørre «ham» - som antas å være Sanders - om hans tro i de konservative delstatene Kentucky og West Virginia.

– Jeg tror jeg har lest at han er ateist. Det kan utgjøre flere poengs forskjell blant mine venner. Mine sør-baptistiske venner vil trekke en stor forskjell mellom en jøde og en ateist, skriver Marshall i eposten.

– «AMEN», svarte DNCs administrative leder Amy Dacey.

Republikanernes presidenkandidat, Donald Trump, lot ikke sjansen gå fra seg:

– Hårreisende, men ikke et stort sjokk

Sanders' valgkampsjef har uttalt at «noen må holdes ansvarlig» for det han omtaler som tjenesteforsømmelse i DNCs ledelse.

Det kan late til at det er i ferd med å skje: Partileder Schultz er fjernet fra listen over talere, og får heller ikke lede landsmøtet som planlagt.

Bernie Sanders tar seg en tenkepause mens han lytter til Hillary Clinton under pressekonferansen 12. juli der han stilte seg bak hennes kampanje for å bli amerikansk president.

CNN rapporterer at avgjørelsen falt lørdag, og siterer en sentral kilde i partiet på at Schultz «er satt i karantene».

I et intervju med samme kanal søndag, sier Sanders at partilederen må trekke seg - et krav Sanders også har fremmet tidligere.

– Jeg synes det er hårreisende, men det er ikke et stort sjokk for meg. Dette snakket vi om for seks måneder siden. Jeg er ikke i tvil, og jeg tror de som ser dette med et objektivt blikk heller ikke er i tvil om at partikomiteen støtter Hillary Clinton og har vært mot min kampanje, sa Sanders.

– Det er derfor jeg allerede for mange måneder siden sa at Debbie Wasserman Schultz burde trekke seg.

 • Fikk du med deg denne? Sanders-medarbeider fikk fyken etter datasnoking i Clinton-kampanjens velgerdata:
Les også

Hissig krangel om datasnoking i Det demokratiske partiet

Lanserer Russland-Trump-konspirasjon

Valgkamplederen til Hillary Clinton, Robby Mook, har tilført saken en ekstra dimensjon.

– Det som er urovekkende er at eksperter forteller oss at russiske, statlige aktører brøt seg inn hos DNC og stjal disse e-postene. Andre eksperter sier nå at e-postene offentliggjøres for faktisk å hjelpe Donald Trump. Jeg tror ikke det er tilfeldig at e-postene kommer akkurat nå, sa Mook til CNN søndag morgen.

Og så spant han historien enda litt til:

– Vi bekymrer vi oss over det, men vi må også være bekymret over at vi så at Trump og hans allierte under republikanernes landsmøte sist uke endret partiprogram slik at det ble mer pro-Russland. Han uttalte også at Nato ikke nødvendigvis skulle forsvare østeuropeiske allierte dersom Russland gikk til angrep. Alt dette danner et urovekkende bilde, og jeg mener velgerne bør tenke litt over det.

Washington Post skrev i juni at hackere med tilknytning til russiske myndigheter hadde hacket seg inn i databasen til Demokratene og stjålet partistrategenes Trump-research.

Det ble avvist av Kreml.

I et intervju med CNN slår Donald Trump Jr. knallhardt tilbake.

– Dette viser deres moralske kompass. De vil si hva som helst for å vinne. Dette skjer igjen og igjen - løgn etter løgn.

Saken viser hvor langt DNC og Clinton-leiren er villige til å gå, mener Trumps eldste sønn.

– Han burde skamme seg. Dersom en republikaner hadde gjort dette, hadde folk ropt etter den elektriske stolen, sier Trump junior.

Skaper splid

Flere kilder opplyser overfor CNN at e-postsaken skaper splid internt og kan øke spenningen mellom Cliton-leiren og Sanders-leiren, som denne helgen hadde møter for å avklare kjøreregler for landsmøtet.

Les også

Dette måtte Hillary Clinton betale for Sanders-støtten

– Dette kan true avtale, sier en kilde til kanalen.

Det var i tillegg ventet på forhånd at flere tusen Sanders-tilhengere vil demonstrere til støtte for Sanders under landsmøtet.

Les også

 1. Hillary Clintons store hodepine: 8,9 millioner Bernie Sanders-tilhengere

 2. Aftenposten mener: Trump er feil presidentkandidat

 3. Kaoset kan styrke Trump | Frank Rossavik

Les mer om

 1. Hillary Clinton
 2. Bernie Sanders
 3. Wikileaks
 4. USA-valg 2016
 5. Russland