Verden

Politiet: Planla masseskytingen i ett år

Ifølge tysk politi skal 18-årge Ali David Sonboly ha planlagt masseskytingen i ett år. I 2015 var han innlagt på psykiatrisk sykehus i to måneder.

Politi har gjort mange beslag fra 18-åringens hjem, der han bodde sammen med foreldrene og en yngre bror. Ett av funnene skal være manifestet som Anders Behring Breivik la ut samtidig med angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya for fem år siden. Foto: Tobias Hase / TT / NTB Scanpix

 • Hans Henrik Torgersen
  Journalist
 • NTB

Fredag like før klokken 18 begynte skytingen på en McDonalds-restaurant i München. Klokken 20.30 skjøt Ali David Sonboly seg foran øynene på flere politmenn. Han etterlot seg ni døde og 26 skadede ofre.

Søndag holdt tysk politi pressekonferanse, der de blant annet fortalte at funn de har gjort viser at ugjerningen har vært planlagt i ett år. Det kom også frem at gjerningsmannen i 2015 var innlagt på psykiatrisk sykehus i to måneder, og at han stadig gikk i terapi.

Les også

Gjerningsmannen var besatt av masseskytinger

Lørdag la hundrevis av mennesker fra seg hilsener. Spørsmålet "Hvorfor" har blitt gjentatt på en lang rekke plakater. Foto: ARND WIEGMANN/Reuters

Opplysningene kommer fra en gjennomgang av en PC og annet materiale som ble funnet hjemme hos Ali David Sonboly, opplyser politisjefen i Bayern, Robert Heimberger.

Foreløpig har man ikke funnet noe som forklarer hvorfor Sonboly valgte akkurat dette tidspunktet eller lokasjonen for angrepet. Men man mener det er sannsynlig at dette er en del av byen som han har tilbrakt tid i.

Har funnet 57 tomhylser etter drapsmannen

Politikilder har sagt til Süddeutsche Zeitung at man har funnet 58 tomhylser. 57 skal stamme fra drapsmannens våpen, mens en kommer fra et politivåpen.

Les også

Dette vet vi – og dette vet vi ikke om angrepet i München

Samme avis hevder at politikilder skal ha beskrevet våpenet som et plombert teatervåpen, som har blitt reaktivert. Våpenet, en Glock 17 9 mm, skal ifølge politiet ha blitt plombert i 2014. Det skal de ha kommet til etter å ha funnet slovakiske merker som bekrefter at våpnet ble «deaktivert» for to år siden.

Flere internasjonale medier melder at våpenet ble skaffet på «det mørke nettet». Det mørke nettet beskrives som et parallelt nett, utenfor rekkeviden til ordinære google-søk, som krever at man har installert spesiell programvare for å få tilgang til nettstedene.

Avviser enhver kobling til IS

Spesielt kriminelle bruker denne type programvare for å unndra se oppmerksomhet fra politi og andre myndigheter.

Søndag sier politiet at de avviser en kobling til IS, og mener det er svært lite sannsynli at det lå en politisk motivasjon overhodet bak skytingen.

– Han var ikke motivert av politisk ideologi og han valgte sine ofre helt tilfeldig, opplyste statsadvokat Thomas Steinkraus-Koch søndag.

Les også

Dette vet vi – og dette vet vi ikke om angrepet i München

Politisjef Hubertus Andrä. Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Lørdag slo Münchens politisjef Hubertus Andrä fast at det var en «åpenbar forbindelse» mellom gjerningsmannen Ali David Sonboly og Anders Behring Breivik. Hva den forbindelsen er, utover at angrepet fant sted på femårsdagen for angrepet på Utøya og Regjeringskvartalet, vet man foreløpig ingenting om.

At Sonboly var svært opptatt av masseskytinger har blitt veletablert i tiden som har gått siden fredag. Søndag kommer det frem nye opplysninger som forsterker dette inntrykket. Ifølge tyske medier skal han ha valfartet til Winnenden der det var en skoleskyting i 2009.

Les også

Sørget over ofrene for skytingen i Winnenden

Ali David Sonboly var født og oppvokst i Tyskland, med iranske foreldre. Han tok sitt eget liv etter massakren fredag kveld.

Tre av ofrene var bare 14 år gamle, to var 15 år gamle og de fire øvrige var 17, 19, 20 og 45 år gamle.

 1. Les også

  Politiet i München: Gjerningsmannen er en 18 år gammel tysk-iraner. Han har tatt sitt eget liv.

Les mer om

 1. Tyskland
 2. Anders Behring Breivik
 3. Politiet

Relevante artikler

 1. VERDEN

  16-åring pågrepet i forbindelse med München-massakren

 2. VERDEN

  Dette er det vi vet om gjerningsmannen

 3. VERDEN

  Gjerningsmannen var besatt av masseskytinger

 4. VERDEN

  Dette vet vi om terroren i Florida

 5. VERDEN

  Politiet i München: Gjerningsmannen er en 18 år gammel tysk-iraner. Han har tatt sitt eget liv.

 6. VERDEN

  Tysk høyrepopulist ville sende asylsøkere til øyer, nå sier hun folk må kunne bevæpne seg