Ledende republikansk politiker ble skutt under baseball-trening

Gjerningsmannen er død. En 66-åring skjøt og skadet Steve Scalise, republikansk kongressmedlem, og fire andre personer under en baseball-trening i Virginia.

Kongressmann Steve Scalise ble onsdag skutt under morgentrening på baseballbanen utenfor Washington D.C.

– Han var ikke fornøyd med tingenes tilstand, sier gjerningsmannens bror til The New York Times.

66-åringen som åpnet ild mot flere personer under en baseball-trening for politikere like utenfor Washington DC, skal ha mislikt republikanere og president Donald Trump.

Ved 7.30-tiden lokal tid var morgentreningen begynt da mannen – fra langt hold – pepret banen med rifleskudd. Skyteepisoden varte i vel ti minutter.

Ifølge øyenvitner ble det trolig avfyrt mellom 50 og 100 skudd.

Republikanernes innpisker, Steve Scalise, ble truffet i hoften, melder The New York Times.

To av de fem som ble truffet, ble alvorlig skadet.

Politiet sperret av et større område etter skytingen mot flere republikanske politikere i Washington D.C.

Frivillig for Sanders

Bernie Sanders sier ifølge CNN at den antatte gjerningsmannen angivelig arbeidet som frivillig i hans presidentkampanje. Sanders fordømmer angrepet på det sterkeste.

Det var president Donald Trump som opplyste at den antatte gjerningsmannen er død. Politiet har offentliggjort hans identitet, James T. Hodgkinson (66) fra Belleville, Illinois. Trump meldte at mannen omkom som følge av skadene han ble påført da han ble skutt av en av Scalises vaktmenn.

To av vaktene ble også skadet i skuddvekslingen. Politiet fikkmelding om skytingen i bydelen Del Ray i Alexandria kl. 07.30 lokal tid.

Skadet, men ved godt mot

Scalise er 51 år og en av republikanernes toppledere i Representantenes hus – såkalt «majority whip». Han skal ha vært ved godt mot da han etter hendelsen snakket med sin kone på telefonen. Han er ikke livstruende skadet, tilstanden er stabil. Det melder Scalises eget kontor. Nyhetsbyrået AP meldte senere på kvelden at han er kritisk skadet.

Forbudt, skjult, åpent, og noen steder til og med påbudt? Slik er USAs forhold til våpen.

Raste mot Trump, idoliserte Sanders

FBI og lokalt politi opplyser at det er for tidlig å si noe om motivet for hendelsen. Ifølge Reuters var den nå døde gjerningsmannen svært kritisk til republikanere. Før skytingen skal ha han spurt et vitne om det var republikanere eller demokrater som trente.

Mannen skal ha rast mot president Trump på sosiale medier. Samtidig skal han ha idolisert Bernie Sanders som han anså som den eneste som forstår arbeiderklassen.

Hodgkinson skal dessuten ha vært medlem av flere anti-republikaner-grupper på Facebook som "The Road to Hell Is Paved With Republicans," "Terminate The Republican Party," og "Donald Trump is not my president", melder Reuters.

Sikkerheten i Washington og rundt Det hvite hus er blitt trappet opp, ifølge CBS News.

– Vi kunne alle vært drept, sier senator Rand Paul.

Flere topp-politikere til stede

Flere av republikanernes topp-politikere og kongressrepresentanter deltok på treningen, inkludert Rand Paul, som var presidentkandidat i 2016.

– Et angrep på en av oss er et angrep på oss alle, uttaler Ryan.

– Ingen av oss hadde vært i live hadde det ikke vært for kongressens politi. Da ville dette ha blitt en massakre, sier Paul til CNN.

Paul forteller at gjerningsmannen skjøt fra 75 meters avstand.

Steve Scalise fra Louisiana har vært medlem av kongressen siden 2008. Han er såkalt innpisker med ansvar for å samle stemmer.

Kongresskamp i baseball

Republikanernes baseball-lag trente for en kamp mot demokratenes lag da angrepet skjedde. Kampen skulle etter planen avvikles torsdag og inngår som en lang tradisjon i Washington.

Gjerningsmannen skal ha spurt en republikansk politiker på vei bort fra arenaen om det var demokrater eller republikanere som spilte, før han begynte å skyte, ifølge NBC.

Gutt ble gjemt under benker

Kongressmann Brad Wenstrup fra Ohio, utdannet lege og krigsveteran fra Irak, hjalp de skadede.

Joe Barton hadde med sin tiår gamle sønn på treningen. Gutten ble gjemt under en av benkene i «dugouten» der laget vanligvis sitter under kamper, ifølge senator Jeff Flake.

Skutt på valgkampmøte

Forrige gang en kongressrepresentant ble skutt var da kongresskvinnen Gabrielle Giffords ble angrepet under et valgkampmøte i Arizona i 2011. Hun ble skutt gjennom hodet, men overlevde.

Seks personer ble drept i det angrepet.

Massakre på universitet

Virginia var åsted for en av USAs verste skyteepisoder da en student ved Virginia Tech drepte 32 personer og skadet 23 personer i 2007. I fjor sommer ble USA rammet av en annen massakre, på nattklubben i Orlando i Florida.

Virginia har liberale våpenlover som gjør at man kan bære skjult våpen, man kan kjøpe våpen privat uten bakgrunnssjekk.

Mer om våpen og skyteepisoder i USA:

Saken oppdateres.