Verden

Delstater nekter å samarbeide med Trumps valgfusk-granskning.

Flere enn 20 delstater nekter å utlevere sensitiv informasjon om velgere til granskerne som undersøker presidentens ubegrunnede påstander om valgfusk. Trump reagerer kraftig på Twitter.

Donald Trump avla sin stemme i New York under presidentvalget i november i fjor. Etter valget har han påstått at han ville ha fått flest stemmer om ikke så mange «ulovlige» stemmer gikk til Hillary Clinton. Presidenten har ikke lagt frem noen bevis for å underbygge påstanden om valgfusk. Seth Wenig / AP / NTB Scanpix

 • Tarjei Kramviken

Donald Trump har gjentatte ganger påstått at flere millioner mennesker stemte uten at de hadde stemmerett i fjorårets presidentvalg. I mai oppnevnte han en kommisjon for å undersøke om det er utstrakt valgfusk.

– Kommisjonen ble dannet for å forsøke å finne et grunnlag for løgnen som president Trump fremsatte, og som ikke har noe grunnlag, har Alison Lundergan Grimes, som er demokrat og øverste leder i valgspørsmål i Kentucky (Secretary of State), sagt til Reuters.

«Flere delstater nekter å gi informasjon til det høyt ansette VALGFUSKPANELET. Hva prøver de å skjule?» svarte Trump på Twitter lørdag.

Kentucky og en rekke andre delstater har avvist kommisjonens forespørsel om å overlevere opplysninger om registrerte velgere fordi de mener det er unødvendig og brudd på personvernet, skriver nyhetsbyrået.

I en rekke delstater må man vise ID for å kunne stemme, som her i Texas under nominasjonsvalget i fjor. Demokratene mener ID-lovene gjør det vanskeligere for fattige velgere å stemme. Republikanerne mener det er nødvendig for å unngå valgfusk. LM Otero / AP / NTB scanpix

Ubegrunnede fuskpåstander

Hverken Trump eller noen av hans støttespillere har lagt frem bevis på at det var utstrakt valgfusk.

En rekke medier og faktasjekkere har avvist påstandene og pekt på at det ikke er noe som tyder på at det var utstrakt juks under valget.

Trump slo demokraten Hillary Clinton fordi han fikk flere stemmer i viktige delstater som Ohio, Pennsylvania og Wisconsin. Derfor vant han flere valgmenn enn Clinton.

Hun fikk imidlertid 2,9 millioner flere stemmer enn Trump på landsbasis.

Det er tilsynelatende et sårt punkt for Trump, som har påstått at han ville fått flest stemmer «om man trekker fra de millionene som stemte ulovlig».

Omstridt kommisjon

Kommisjonen, som ledes av visepresident Mike Pence og ble satt ned av Det hvite hus, sendte onsdag ut en forespørsel til USAs delstater om å overlevere opplysninger fra sine velgerdatabaser.

Kommisjonen ba blant annet om navnet på registrerte velgere, deler av velgernes personnummer, adresser, fødselsdatoer, kriminelle rulleblad og hvilket parti de er registrert som velgere av.

Virginia, Kentucky, California, New York og Massachusetts er blant delstatene som ikke vil dele informasjonen.

 • Trump mangler folk i hundrevis av nøkkelposisjoner. «Han er ikke klar for en krise», sier en tidligere ambassadør. Les hele saken her.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Amerikansk politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump avvikler valgfuskkommisjon

 2. VERDEN

  Derfor er det viktig at Facebook innrømmer Russland-betaling i den amerikanske valgkampen

 3. VERDEN

  Valgbråk i USA: Florida teller stemmer på nytt. Rasende republikanere hevder valget blir stjålet.

 4. VERDEN

  Valgmenn kan tvinges til å velge presidentkandidaten med flest stemmer

 5. VERDEN

  Eksperter: Trump forsøker å delegitimere valget

 6. VERDEN

  Abortsaken kan bli viktigere enn overgrepsanklagene i årets store amerikanske valgthriller