Verden

Leste falsk nyhet om at Clinton ledet pedofilinettverk. Møtte opp væpnet til tennene for avsløre henne.

Falske nyheter var utbredt i presidentvalget. Søndag tok en mann loven i egne hender for å etterforske påstander om at Hillary Clinton ledet et pedofilinettverk.

Politiet i Washington, D.C. sperret av omtrent et helt kvartal søndag etter at en væpnet person gikk inn på en restaurant som ifølge konspirasjonsteorier er sentrum for et pedofilinettverk ledet av Hillary Clinton. Her overgir personen seg til politiet. Foto: Scanpix / AP / NTB Scanpix

 • Steinar Dyrnes

Like før klokken 15 søndag gikk en 28 år gammel mann fra Nord-Carolina gjennom inngangsdøren på den populære pizzarestauranten Comet Ping Pong i Washington, D.C. I det han kom inn døren, rettet han et automatgevær mot en ansatt.

Hemmelige underjordiske ganger

Alle ansatte og kunder rømte umiddelbart restauranten, uten å bli skadet. Rundt 45 minutter senere ble han pågrepet av politiet. I mellomtiden hadde han avfyrt flere skudd.

Gjerningsmannen benyttet trolig de tre kvarterene før han ble arrestert til å lete etter hemmelige underjordiske ganger, der han trodde det befant seg unge barn som var kidnappet av et pedofilinettverk ledet av Hillary Clinton.

Kalles «pizzagate» på nettet»

28-åringen har selv fortalt politiet at han kom for å «privatetterforske» det som på nettet kalles for «pizzagate» – en konspirasjonsteori om at Clinton og hennes kampanjesjef John Podesta driver kriminell menneskehandel med barn. Politiet fant to våpen inne på restauranten og ytterligere ett til i geværmannens bil. Våpnene var et AR-15 automatgevær, en hagle og en Colt .38-caliber.

Restaurantens eier og ansatte har vært under angrep fra sosiale medier siden konspirasjonsteorien om Clinton begynte å spre seg i valgkampen. De har blant annet mottatt dødstrusler.

Restauranteier James Alefantis sendte søndag ut en pressemelding hvor han advarte mot konspirasjonsteorier.

«Det som skjedde i dag demonstrerer at det får konsekvenser når en fremmer falske og hensynsløse konspirasjonsteorier. Jeg håper at de som blåser liv i disse flammene, stopper opp et øyeblikk og tenker over hva som skjedde her i dag og straks slutter med å spre disse usannhetene», skriver Alefantis.

I lokal-TV-innslaget under kan du se to kvinner som sier de leter etter de hemmelige tunnelene under jorden.

Stor hit på YouTube

Også forretninger i nærheten er rammet av de samme falske nyhetene. En Youtube-video om «pizzagate» nærmer seg nå 100.000 visninger, men er i skrivende stund fjernet av brukeren. På Twitter ble pizzagate nevnt over en million ganger i november.

En av dem som har spredd den falske «pizzagate»-nyheten er ifølge CNN Michael G. Flynn, sønnen til generalen som Donald Trump har utnevnt til den svært viktige jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus. Omtrent i det gjerningsmannen ble pågrepet, gjorde Flynn det klart på Twitter at han fortsatt ikke avviser pizzagate.

En analyse fra Buzzfeed viser at falske nyheter skapte større engasjement på sosiale medier enn artikler fra de 19 største nyhetsplattformene i USA de tre siste månedene før valget. De 20 mest leste falske nyhetsartiklene ble delt nesten 9 millioner ganger på Facebook, skriver Buzzfeed. De to mest populære falske nyhetssakene var en artikkel om at paven hadde gitt Donald Trump sin støtte i valgkampen, og at Hillary Clinton solgte våpen til IS.

To kelnere tjener store penger på falske nyheter

Aftenposten har i en reportasje fra California fortalt hvordan to tidligere kelnere i en spartansk møblert leilighet tjener store penger på hatjournalistikk og falske nyheter. Dette kan det nå bli en slutt på, for Facebook og Google har varslet at de vil gjøre det vanskeligere å tjene store annonsekroner på å produsere falske nyheter på løpende bånd.

Grunleggerne av Liberty Writers News, Paris Wade (til venstre) og Ben Goldman, i arbeid i leiligheten deres i Long Beach i California den 14. november i år. Foto: Stuart Palley, The Washington Post / For The Washington Post

Filosofiprofessor Luciano Floridi fra Oxford University sier til Aftenposten at «vi mennesker» har anlegg for å bli lurt.

– Vi liker å bli fortalt det vi tror er sant, og ser etter informasjon som kan bekrefte dette, sier Floridi, som er en av verdens fremste eksperter på etikk i digitalverdenen.

Legger ansvar på Facebook og Twitter

De store sosiale nettverkene kan ikke løpe fra ansvaret sitt når det gjelder å spre falske nyheter, mener Luciano Floridi.

– Facebook, Twitter og de andre sosiale plattformene har et enormt ansvar for å tilby et rent miljø. Falske nyheter og feilinformasjon er ikke noe nytt, det har eksistert i flere århundrer. Men internett gir ubegrenset med plass og tilgang, og det gjør det enklere å bryte reglene, sier Floridi.

Det amerikanske valget er den første store politiske hendelsen der teknologi ble brukt på en måte som «brøt med alle konvensjoner», mener professoren.

– Det var en fullstendig kollaps på mange fronter når det gjelder sannhet, høflighet og almen skikk og bruk, sier Floridi.

 • Opprøret mot elitene skaffet ham valgseieren. Nå inntar milliardærene Trumps regjering.

Det uløste en massiv politiaksjon i Washington søndag da en bevæpnet 28-åring gikk inn på en pizzarestaurant for å selv å etterforske konspirasjonsteorier om Hillary Clinton. Foto: Sarah L. Voisin / AP / NTB Scanpix

«Digital forurensing»

Floridi mener vi alle har et ansvar for å hindre det han kaller «digital forurensing», der forurensingen er falsk informasjon og løgner. Vi må lære oss å ta sosialt ansvar og oppføre oss ordentlig digitalt, akkurat som vi gjør på andre felt i tilværelsen.

– Det betyr at vi må ta ansvar for ikke å spre falsk informasjon, men også at vi er med på å flagge slik informasjon når vi kommer over den, sier Floridi.

Den italienske etikkeksperten har blant annet vært med å utvikle «retten til å bli glemt»-reglene som medlem av Googles rådgivende panel. Han mener en kombinasjon av strengere lovgivning og nye metoder for å merke falsk informasjon kan forhindre at det blir et så omfattende problem at det truer demokratiet.

– Hvis du skriver at jorden er flat, vil de fleste merke det som falskt selv om det kanskje er noen som fortsatt tror at den er det, sier Floridi.

Frykter det kan true demokratiet

Dersom man ikke går aktivt inn for å kjempe mot feilinformasjon og falske nyheter, kan det true demokratiet på sikt, advarer etikkeksperten.

– I dag brukes teknologi til å manipulere demokrati av dem som ikke har noen kvaler med å bryte reglene for å oppnå det de vil, sier Floridi.

– Teknologi er som en førerløs bil som kjører fortere og fortere. Vi kan bestemme retningen, men da må vi sette oss i førersetet. Demokratiet må tilpasses teknologien, og brukes aktivt til å drive utviklingen i riktig retning. Da kan vi få et enda sunnere demokrati som resultat, sier Floridi.

Les mer om

 1. USA
 2. USA-valg 2016
 3. Hillary Clinton

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Konspirasjonsteoretikerne slår tilbake: Tror fortsatt Clinton leder pedofili-nettverk

 2. KULTUR

  Mange sprer tvilsomme fakta på Facebook. Nå kan du gjøre noe med det.

 3. VERDEN

  Geværmannen i #pizzagate snakker ut: - Jeg ville bare gjøre en god gjerning

 4. DEBATT

  Et mindre giftig Facebook er gjennomførbart. Og det er en nødvendighet.

 5. VERDEN

  Falske nyheter, ryktespredning og en heksejakt på feil person. Etter Las Vegas-massakren ble ekte og falsk informasjon sauset sammen.

 6. KOMMENTAR

  Russlands informasjonskrig er en dyster suksess | Frank Rossavik