Nye branner truer Israel og Palestina

Store brannmannskaper kjemper videre mot en rekke kratt- og skogbranner i Israel og Palestina, og flere av dem er ifølge politiet påsatt.

Rundt 200 kratt- og skogbranner raser nå i Israel og Palestina, der terrenget er knusktørt og vind gjør at flammene lett sprer seg.

Fredag morgen brøt det ut nye branner i Beit Meir nær hovedveien mellom Tel Aviv og Jerusalem og nær Kiryat Gat sør i Israel.

Ifølge politiet er brannen i Beir Meit et resultat av ildspåsettelse, og to personer er pågrepet. En tredje flyktet fra stedet, skriver Jerusalem Post.

Rundt 75.000 mennesker er evakuert fra de mange brannene som herjer i Israel og Palestina.

Mange biler og hus brannskadet

Israelsk politi er også sikre på at ildspåsettere sto bak brannen i Zichron Yaakov-området sør for havnebyen Haifa torsdag. En rekke biler og hus er blitt flammenes rov i området, men fredag meldte brannmannskapene at de hadde situasjonen under kontroll i området.

Også i de palestinske områdene på Vestbredden raser enn rekke branner, men hverken der eller i Israel er det meldt om omkomne eller alvorlige skadde.

Israelsk politi og sikkerhetstjeneste mener flere av brannene som raser er påtent. Flere mistenkte er hentet inn til avhør.

Mistenkte i avhør

Flere mistenkte er pågrepet, men israelsk politi og sikkerhetstjenesten Shin Bet er tilbakeholdne med opplysninger om hvor mange og hvem de er.

– Shin Bet har sammen med politiet hentet inn flere mistenkte til avhør i forbindelse med mulig ildspåsettelse flere steder i landet, heter det i en kunngjøring.

Magen David Adom, som er det israelske motstykket til Røde Kors, behandlet torsdag rundt 90 mennesker for lettere røykskader og fraktet dem til sykehus.

Ingen har omkommet i de mange brannene som raser i Israel og Palestina, men hus og biler har gått opp i flammer.

Mange evakuert

Rundt 75.000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine, de fleste fra utkanten av Haifa, og flere bolighus er blitt totalskadet.

Flere måneder uten regn har gjort området knusktørt, og vind gjør at flammene sprer seg lett.

Sist Israel ble rammet av en rekke alvorlige kratt- og skogbranner var i 2010, da 42 mennesker omkom.

En rekke biler ble flammenes rov i utkanten av Haifa torsdag, men fredag meldte brannmannskapene at de hadde situasjonen under kontroll i området.