Opprørernes tilbakeslag har åpnet for masseflukt fra Aleppo

Minst 30.000 mennesker har rømt fra tidligere opprørskontrollerte deler av Aleppo de siste dagene.

Sivile syrere rømte torsdag ut av det østlige Aleppo.

Vi advarer mot sterke bilder i denne reportasjen.

Etter å ha holdt ut årevis med krigføring og en brutal beleiring det siste halvåret strømmer det nå titusener av syrere ut av en tidligere opprørskontrollert del av Aleppo.

Bilder fra Aleppo viser en stri strøm av folk som går til fots gjennom en utbombet bydel. De er godt påkledd for å beskytte seg mot vinterkulden. Mange har det de klarer å bære av personlige eiendeler i bager og bylter. En mann i rullestol er blant dem, med et lite barn på fanget.

Dette bildet, som er fra søndag denne uken, viser sivile syrere som har tatt seg fra Øst-Aleppo til den kurdiskkontrollerte bydelen Sheikh Maqsoud i Aleppo. Mange tusen har kommet samme veien de siste dagene.

Dramatisk endrede frontlinjer i Øst-Aleppo

Det er dramatisk endrede frontlinjer som er bakgrunnen for at de mange tusen menneskene kommer ut av byen akkurat nå, sier Jan Egeland, humanitær rådgiver for FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura.

– De siste ukene har regjeringsstyrkene, støttet av russere, Iran, Hizbollah, irakere, tatt store områder i Øst-Aleppo fra opprørerne, sier Egeland på telefon fra Genève. – De som bodde der har dels flyktet lenger østover inn i de opprørskontrollerte områdene og antagelig i et enda større antall rømt over til en kurdiskkontrollert del av Aleppo.

Syrere som har kommet seg ut av Øst-Aleppo, har fått mat i en leir som befinner seg i den regjeringskontrollerte Jibreen-bydelen. Bildet er tatt 30. november.

– Opprørerne har lagt press på folk for å få dem til å bli

FN har registrert at 25.000 mennesker har kommet seg ut de siste dagene, men regner med at i hvert fall 30.000 har kommet seg ut. Den syriske regjeringen og deres russiske støttespillere tror enda flere enn 30.000 har kommet seg ut, ifølge Egeland.

– Dette er folk som har kunnet komme seg ut og som har ønsket å komme seg ut, sier Egeland. Han sier de bevæpnede opposisjonsgruppene som har holdt stand i Øst-Aleppo har lagt press på folk for av de skulle forbli i bydelen. Dessuten har folk vært redde for dårlig behandling fra regjeringstilknyttede grupper.

Organisasjonen De hvite hjelmene sendte onsdag ut en video som viste hvordan mange sivile som hadde forsøkt å komme seg ut av Øst-Aleppo hadde blitt ofre for artilleribeskytning. Dette bildet viser en ung mann som sørger ved likene av det han sier er moren og søsteren.

Rapporter om angrep på sivile

Egeland sier det er en voldsomt dramatisk situasjon for dem som fremdeles befinner seg i bydelene som opprørerne og Assads styrker nå slåss om, og for dem som forsøker å komme seg ut.

Opprørerne hevder regjeringsstyrkene og deres støttespillere bomber sivile. De syriske regjeringsstyrkene og russerne hevder opprørernes snikskyttere skyter mot sivile som forsøker å komme seg ut, fordi de anses som forrædere.

– Vi har fått rapporter om begge deler, sier Egeland.

På bildene fra hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene kunne man tydelig se at det var folk som forsøkte å komme seg ut av byen som var blitt drept.

Den syrisk-russiske koalisjonen anklages for krigsforbrytelser

I en rapport som er blitt offentliggjort av Human Rights Watch (HRW) torsdag hevder menneskerettighetsgruppen at den syrisk-russiske koalisjonen har begått krigsforbrytelser når de har bombet de opposisjonskontrollerte delene av Aleppo i september og oktober.

En syrisk menneskerettighetsgruppe, The Violations Documentation Center, har ifølge HRW dokumentert at bombingen har drept flere enn 440 sivile, inkludert flere enn 90 barn. Bombeangrepene synes ofte å være uforsvarlig spredte og skal ved minst ett tilfelle ha vært rettet spesielt mot en klinikk. Blant ammunisjonen som er blitt brukt, finner man klasebomber og brannbomber.

Russland ble i september i FNs sikkershetsråd anklaget for å stå bak krigsforbrytelser. Russlands representant i Sikkerhetsrådet kalte anklagene for løgner. Han hevdet det syriske regimet «bare brukte luftstyrker for å få terroristene ut av byen med minimale sivile tap», ifølge gjengivelsen fra The Guardian.

Ifølge en rapport var det 45 mennesker som ble drept da en gruppe sivile ble truffet av artillerigranater onsdag.

Desperat appell

I Genève torsdag avholdt de Mistura og Egeland en internasjonal pressekonferanse, der de fortalte om det desperate behovet for å få hjelp til krigens ofre i Aleppo.

– Vi har fått rapporter om minst 400, antagelig er det flere, som trenger medisinsk hjelp. Disse må vi få ut til sykehus, sier Egeland.

FN har mat til 150.000 mennesker i Vest-Aleppo og vil forsøke å få det inn til dem som fortsatt er i opprørskontrollerte områder i Øst-Aleppo. FN skal fredag diskutere med lokale russiske militære ledere om man kan benytte fire korridorer for å få maten inn.

Syrere som er blitt evakuert fra Øst-Aleppo tenner på plastikk for å forsøke å holde varmen. Bildet er tatt i en leir i den myndighetskontrollerte bydelen Jibreen den 30. november.

Uenighet om hvor mange som er igjen i Øst-Aleppo

FN har bedt om at partene slutter å skyte i fem dager, og i hvert fall i 48 timer, men har fått nei fra syrerne og russerne.

Hvor mange sivile som faktisk er igjen i den opprørskontrollerte delen av Aleppo er omstridt. FN regner med at det kan være bortimot en kvart million. Den syriske regjeringen hevder det var 150.000 mennesker der før folk begynte å forlate området den siste uken. De hevder også at det er flere enn 30.000 mennesker som har kommet seg ut de siste dagene.