Clinton-kampanjen støtter omtelling av stemmene i tre delstater

NEW YORK (Aftenposten): Kun 107.000 stemmer skiller Trump og Clinton i de tre delstatene som avgjorde årets presidentvalg. Nå vil Clinton-kampanjen undersøke om valget ble sabortert av hackere.

En velger utkledd i "Uncle Sam"-kostyme avlegger sin stemme i New York. Hillary Clinton vant i denne delstaten, men hun tapte i flere andre delstater som tidligere har stemt på demokratene.
  • Kristoffer Rønneberg

I et blogginnlegg på medium.com forteller Marc Elias, Clinton-kampanjens fremste juridiske rådgiver, at det er gode grunner til å undersøke om valgresultatene i Michigan, Wisconsin og Pennsylvania er riktige.

– De siste dagene har kampanjen mottatt hundrevis av meldinger, e-poster og telefonbeskjeder om at vi må gjøre noe for å etterforske påstandene om at valgresultatet ble hacket eller endret på noe vis for å skade Hillary Clinton, skriver Elias.

Kampanjen har derfor bestemt seg for å ta del i arbeidet for å gjennomføre en omtelling av stemmene i disse tre delstatene.

Har samlet inn 5,5 millioner dollar

Tidligere denne uken ble det kjent at Jill Stein, presidentkandidat for partiet De grønne, hadde startet en innsamlingsaksjon for å få stemmene i disse tre delstatene talt opp på nytt.

Hillary Clinton var sikker på seier da hun avla sin stemme 8. november. Nå ønsker kampanjen hennes en omtelling av stemmene i tre delstater.

Stein har foreløpig lagt inn et formelt krav om en omtelling i Wisconsin, og det er forventet at hun også vil gjøre det i Michigan og Pennsylvania. Hun har samlet inn rundt 5,5 millioner dollar hittil og har dermed nesten nådd målet om syv millioner for å dekke de juridiske utgiftene knyttet til å legge frem disse kravene.

– Fordi vi ikke hadde avdekket noen klare bevis på hacking eller at utenlandske aktører forsøkte å tukle med stemmeavgivningsteknologien, hadde vi heller ikke planlagt å kreve en omtelling selv. Men nå som et krav om omtelling er lagt frem i Wisconsin, kommer vi til å delta i dette for å sørge for at prosessen skjer på en måte som er rettferdig for alle parter, skriver Elias.

Liten sannsynlighet for nytt valgresultat

Han legger til at det er lite trolig at en omtelling vil endre på valgresultatetet.

– Vi er klar over at antallet stemmer som skiller Donald Trump og Hillary Clinton selv i delstaten med det jevneste resultatet – Michigan – er langt større enn den største marginen som noen gang er funnet i en omtelling, skriver han.

Og legger til:

– Uavhengig av sannsynligheten for å endre valgresultatet i noen av disse delstatene, føler vi at det er viktig – av prinsipp – å sikre at vår kampanje er representert med advokater i enhver eventuell rettsprosess og at vi er representert på bakken for å overvåke selve omtellingsprosessen.

Donald Trump har foreløpig ikke reagert på kravet om en omtelling av stemmene i Wisconsin, Michigan og Pennsylvania.

Men Corey Lewandowski, hans tidligere valgkampsjef, reagerte på Twitter ved å riste på hodet over at mediene ikke kritiserte Clinton i større grad for å bestride valgresultatet: