Verden

Clinton-kampanjen støtter omtelling av stemmene i tre delstater

NEW YORK (Aftenposten): Kun 107.000 stemmer skiller Trump og Clinton i de tre delstatene som avgjorde årets presidentvalg. Nå vil Clinton-kampanjen undersøke om valget ble sabortert av hackere.

En velger utkledd i "Uncle Sam"-kostyme avlegger sin stemme i New York. Hillary Clinton vant i denne delstaten, men hun tapte i flere andre delstater som tidligere har stemt på demokratene. Richard Drew / AP / NTB Scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

I et blogginnlegg på medium.com forteller Marc Elias, Clinton-kampanjens fremste juridiske rådgiver, at det er gode grunner til å undersøke om valgresultatene i Michigan, Wisconsin og Pennsylvania er riktige.

– De siste dagene har kampanjen mottatt hundrevis av meldinger, e-poster og telefonbeskjeder om at vi må gjøre noe for å etterforske påstandene om at valgresultatet ble hacket eller endret på noe vis for å skade Hillary Clinton, skriver Elias.

Kampanjen har derfor bestemt seg for å ta del i arbeidet for å gjennomføre en omtelling av stemmene i disse tre delstatene.

 • Lurer du på hvorfor Clinton tapte i Pennsylvania? Lauren Sacco (29) i den vesle byen Hazleton forklarte oss før valget hvorfor hun gikk fra å støtte Barack Obama til å stemme på Donald Trump.

Har samlet inn 5,5 millioner dollar

Tidligere denne uken ble det kjent at Jill Stein, presidentkandidat for partiet De grønne, hadde startet en innsamlingsaksjon for å få stemmene i disse tre delstatene talt opp på nytt.

Hillary Clinton var sikker på seier da hun avla sin stemme 8. november. Nå ønsker kampanjen hennes en omtelling av stemmene i tre delstater. Seth Wenig / AP / NTB Scanpix

Stein har foreløpig lagt inn et formelt krav om en omtelling i Wisconsin, og det er forventet at hun også vil gjøre det i Michigan og Pennsylvania. Hun har samlet inn rundt 5,5 millioner dollar hittil og har dermed nesten nådd målet om syv millioner for å dekke de juridiske utgiftene knyttet til å legge frem disse kravene.

– Fordi vi ikke hadde avdekket noen klare bevis på hacking eller at utenlandske aktører forsøkte å tukle med stemmeavgivningsteknologien, hadde vi heller ikke planlagt å kreve en omtelling selv. Men nå som et krav om omtelling er lagt frem i Wisconsin, kommer vi til å delta i dette for å sørge for at prosessen skjer på en måte som er rettferdig for alle parter, skriver Elias.

Liten sannsynlighet for nytt valgresultat

Han legger til at det er lite trolig at en omtelling vil endre på valgresultatetet.

– Vi er klar over at antallet stemmer som skiller Donald Trump og Hillary Clinton selv i delstaten med det jevneste resultatet – Michigan – er langt større enn den største marginen som noen gang er funnet i en omtelling, skriver han.

Og legger til:

– Uavhengig av sannsynligheten for å endre valgresultatet i noen av disse delstatene, føler vi at det er viktig – av prinsipp – å sikre at vår kampanje er representert med advokater i enhver eventuell rettsprosess og at vi er representert på bakken for å overvåke selve omtellingsprosessen.

Donald Trump har foreløpig ikke reagert på kravet om en omtelling av stemmene i Wisconsin, Michigan og Pennsylvania.

Men Corey Lewandowski, hans tidligere valgkampsjef, reagerte på Twitter ved å riste på hodet over at mediene ikke kritiserte Clinton i større grad for å bestride valgresultatet:

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Donald Trump
 4. USA-valg 2016
 5. Republikanerne, USA
 6. Demokratene, USA

USA-valget 2016

 1. KRONIKK

  Kronikk: «Ivanka Trump vil bli USAs første kvinnelige president. Kanskje er hun det allerede.»

 2. KOMMENTAR

  Bøllete, hårsår, selvopptatt, inkompetent og med tvilsom impulskontroll — og i rute til å bli gjenvalgt

 3. VERDEN

  New York varsler kamp mot Trumps vraking av utslippskutt

 4. VERDEN

  Seks journalister anholdt i USA etter anti-Trump-demonstrasjon - risikerer ti års fengsel

 5. KRONIKK

  Høyresiden i Europa er i sterk fremvekst. Men for liberalt innstilte borgerlige er ikke det særlig gjevt.

 6. ØKONOMI

  Finansmannen om Trump på VIP-middag i Davos: Han er en bedrager. Og vil mislykkes.