Amerikanske eksperter: Kina installerer våpensystemer på omstridte øyer
Nye satellittfotografier viser betydelig militær opprustning på kunstige øyer i Sør-Kinahavet, ifølge en amerikansk tankesmie som mener Beijing forbereder seg på fremtidig konflikt.
Bilder tatt i november synes å vise både luftvernkanoner og CIWS- rakettforsvarssystemer, opplyser Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI) ved Center for Strategic and International Studies til nyhetsbyrået Reuters.
– Dette er militarisering. Kineserne kan hevde at de foretar disse installeringene utelukkende for å kunne forsvare seg, men hvis du bygger gigantiske anlegg for antiluftskyts og CIWS (close-in weapon systems, til forsvar mot rakettangrep, red.anm.), innebærer det at du forbereder deg på en fremtidig konflikt, sier tankesmiens direktør Greg Poling.
Har bygget flystriper
AMTI mener bildene undergraver troverdigheten av Kinas erklæringer om at det ikke er aktuelt å ”militarisere” de omstridte øyene i Sør-Kinahavet:
– De kunne utplassert jagerfly og bakke-til-luft-raketter i morgen hvis de hadde ønsket det, sier direktør Poling.
Poling og hans forskerteam sier de har fulgt byggingen på revene Fiery Cross, Mischief og Subi i øygruppen Spratly siden juni.
Kina har allerede bygget flystriper på de aktuelle øyene og AMTI mener at de siste satellittfotografiene viser strukturer som er en videreutvikling av forsvarsinstallasjonene som Kina tidligere har plassert i langt mindre målestokk på revene Gaven, Hughes, Johnson og Cuarteron, skriver Reuters, som offentliggjør bildene.
Et av bildene fra Fiery Cross-revet viser tårn der det trolig finnes målstyrings-radarer, ifølge AMTI.
- Støtte til regimets krav: Kinesere drar på «patriotisk ferie» i Sør-Kinahavet
«Siste forsvarslinje mot cruise-raketter»
Utplassering av kanonene og CIWS- rakettforsvarsvåpnene viser ifølge den amerikanske tankesmien «at Kina har et klart mål om å kunne forsvare sine kunstige øyer i tilfelle en eventuell væpnet konflikt i Sør-Kinahavet»:
– Blant annet vil dette kunne være siste forsvarslinje mot krysserraketter som USA eller andre måtte ta i bruk mot disse snart operative flybasene.
I sin rapport skriver AMTI at hensikten med de nye installasjonene trolig er å bakke opp en fremtidig ”defensiv paraply” som vil bestå av plattformer for bakke-til-luftraketter (SAM) av samme type, HQ-9, som allerede er utplassert på Woody Island i Paracel-gruppen lenger nord i Sør-Kinahavet.
AMTI skriver at SAM-utplasseringen trolig vil skje i nær fremtid.
Strid om havområder og ressurser
Kina er i strid med flere av sine naboer om territoriell eiendomsrett, fiskerettigheter og antatte store, undersjøiske naturressurser i Sør-Kinahavet.
- Internasjonal rettsavgjørelse: Kina har krenket filippinsk suverenitet
Noen av øyene Kina gjør krav på, karakteriseres som ”kunstige”, etter at de er blitt kraftig påbygget for å gjøre plass til blant annet flystriper lange nok til å ta imot militærfly.
For USA er det avgjørende viktig å hevde den frie seilingsretten gjennom havområdet der det hvert år passerer skip med handelsvarer for 45.000 milliarder kroner. Amerikanerne har flere ganger sendt krigsskip nært opp til de omstridte øyene og patruljert over havområdene med fly, noe som har ført til harde beskyldninger fra Beijing om at det er amerikanerne selv som militariserer Sør-Kinahavet.
Donald Trump, som 20. januar blir USAs president, har sterkt kritisert Kinas handlemåte i Sør-Kinahavet og har signalisert at han vil føre en hardere linje overfor Beijing enn nåværende president Barack Obama.
Utenriksdepartementet i Washington vil ikke kommentere satellittbildene eller AMTI-rapporten, skriver Reuters.