Verden

Det feilslåtte presidentskapet har skapt dype splittelser. Kan en av disse samle venstresiden i Frankrike?

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): Den franske venstresiden må stå sammen om de skal kunne bekjempe de konservative og ytre høyre. I stedet stiller de med et kobbel av kandidater og partier.

François Hollande (i midten) blir slaktet på meningsmålingene og gir seg etter én periode som president. Statsminister Manuel Valls (t.v) og utbryter Emmanuel Macron (t.h.) kan begge ende opp med å stille i valget neste vår.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

– Dette kan være begynnelsen på slutten for sosialistpartiet. Jeg ser ikke hvordan de skal kunne hele sine sår. Det er egentlig en stor tragedie for dem, sier den franske analytikeren Philippe Moreau Chevrolet.

Torsdag kveld kunngjorde president François Hollande at han ikke stiller til gjenvalg for partiet. Hollande advarte mot fragmentering på venstresiden, og manet til samling. Det er imidlertid lite som tyder på at partifellene hører på presidenten. En lang rekke kandidater har allerede meldt seg til primærvalget i januar. Der skal det avgjøres hvem som skal utfordre konservative François Fillon og ytre høyres Marine Le Pen.

– Valget er helt åpent, og det kan komme overraskelser, noe vi ikke engang kan se i dag. Fransk politikk er i en voldsom omveltning, sier Chevrolet, som underviser på Sciences Po.

I det franske valgsystemet går de to kandidatene som får flest stemmer i første runde, videre til en avgjørende runde to. Ifølge meningsmålingene kan det fort bli en blåblå affære der Le Pen møter Fillon. Foruten alle kandidatene innad i sosialistpartiet, har flere utbrytere dannet egne partier.

Spørsmålet er nå om det finnes en kandidat som er sterk nok til å samle venstresiden før valget ruller i gang i slutten av april.

Utbryteren er foreløpig favoritt

Utbryteren Emmanuel Macron (38) har startet et nytt parti og utfordrer fra sentrum.

En av de største utfordrerne til sosialistene har brutt ut og startet sin egen bevegelse. Emmanuel Macron (38) gikk av som økonomiminister i Hollandes regjering tidligere i år, og lanserte partiet «En Marche» (Fremad). Macron sier sentrumsbevegelsen er et svar på polariseringen i fransk politikk.

Den unge juristen er ikke godt likt på venstresiden i sosialistpartiet, blant annet fordi han tar til orde for reformer og setter spørsmålstegn ved noen av partiets hellige kuer – for eksempel 35-timers uken og formuesskatten. På de siste meningsmålingene får han mellom 13 og 17 prosent i første runde av presidentvalget. Chevrolet tror Macron foreløpig er venstresidens beste sjanse.

– Han har et klart budskap, penger og et godt valgkampapparat. Det ser ut som han kan få støtte fra Ségolène Royal, pluss et femtitalls senatorer. Foreløpig ligger han veldig godt an, sier eksperten.

  • Er Trump og Brexit bare starten? I Frankrike kan verden få sitt neste valgsjokk.
Jean-Luc Mélenchon (65) er en av flere som utfordrer fra ytterste venstre.

Det radikale venstre har fortsatt slagkraft

Jean-Luc Mélenchon (65) er nok en utbryter fra sosialistpartiet. Han startet Venstrepartiet i 2008, og har blant annet vunnet støtte fra kommunistpartiet til sitt kandidatur. Mélenchon vil ha en kraftig økning i omfordeling i Frankrike og vil trekke seg fra EU-avtaler som han mener fører til en altfor tøff budsjettpolitikk med innstramninger.

Oppslutningen om Mélenchon viser at det radikale venstre fortsatt har fotfeste i Frankrike; han ligger på mellom 11 og 12 prosent på de siste meningsmålingene.

I tillegg til Macron og Mélenchon er det flere små partier på ytre venstre. Også De grønne ligger an til å få noen prosent, ifølge målingene.

Primærvalgordningen kan felle favoritten

Statsminister Manuel Valls (54) er favoritt, men vil slite med kjernevelgerne på venstresiden.

Manuel Valls (54) bekreftet mandag kveld at han stiller som kandidat i Sosialistpartiets nominasjonskamp. Samtidig kunngjorde han at han går av som statsminister tirsdag. Valls, som tilhører sentrum-høyrefløyen i partiet, er foreløpig favoritt til å bli Hollandes arvtager.

Han har forsøkt å få sosialistpartiet til å fremstå som mer næringslivsvennlig. Heller ikke Valls er veldig populær blant venstrevelgerne og vil kunne slite med å distansere seg fra arven fra den sittende regjeringen.

På de siste målingene gjør han det dårligere enn både Macron og Mélenchon i en tenkt første runde av presidentvalget.

– Valls har en utydelig politisk plattform – det er ikke helt klart hva han står for. I tillegg vil det være kjernevelgerne som stemmer i sosialistenes primærvalg, og de er lengre til venstre. Det lover ikke godt for Valls, sier Chevrolet.

Arnaud Montebourg (54) har en stor jobb foran seg om han vinner primærvalget. Han får bare 5–7 prosent på målingene. Han vil dermed bli knust av Macron og Mélenchon, men ingen av dem vil få stor nok oppslutning til å gå til andre runde.

En av hans sterkeste utfordrere kan bli Arnaud Montebourg (54). Han tilhører venstresiden i sosialistpartiet og ble kastet ut av regjeringen til Hollande da han kritiserte stegene den hadde tatt mot sentrum. Han har markert seg som en tydeligere kritiker av globalisering og en forkjemper for den franske arbeiderklassen. Dette er en gruppe velgere Front Nationals Marine Le Pen også har siktet seg inn på.

Parisordfører Anne Hidalgo er sosialistenes beste kort, men gjør klokt i å stå utenfor neste års valg, som venstresiden uansett vil tape, mener den franske eksperten Philippe Moreau Chevrolet.

– Den sterkeste stiller ikke

De færreste tror foreløpig at noen av sosialistene vil kunne utfordre Fillon og Le Pen i april. Mest sannsynlig er valget allerede tapt, og sosialistene må konsentrere seg om å redde partiets fremtid, sier Chevrolet. Den eneste politikeren de har som kan gjøre dette, stiller ikke til valg, sier han.

– Jeg tror den eneste som kan gi partiet en mulig fremtid, er Paris-ordfører Anne Hidalgo. Hun har politisk styrke og popularitet, og hun kan hjelpe med å vinne tilbake grunnfjellet til sosialistene, som var velgerne i de store byene. Her har Front National spist store stykker av den viktigste basen deres, sier Chevrolet.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. François Hollande
  3. Front National
  4. EU
  5. Marine Le Pen
  6. Politikk