Verden

Han er den russiske Dumaens eneste opposisjonelle

MOSKVA (Aftenposten): Dmitrij Gudkov (35) er den eneste av Dumaens 450 medlemmer som er i full opposisjon til Vladimir Putin.

Duma-medlem Dmitrij Gudkov utenfor en britisk pub i Moskva. -Jeg tror det er åpenbart at det blir regimeskifte. Det er bare et spørsmål om tid. Jeg tror at Putin har beholdt sjansen, etter mitt syn, til å bli enig om et slags Sør-Afrika-scenario, som da Mandela kom til makten og ble enig med de Klerk, sier Gudkov.
 • Steinar Dyrnes
  Steinar Dyrnes
  Journalist

Først ble hans far Gennadij kastet ut av den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen. Så rømte vennen og den nære kollegaen Ilja Ponomarjov, som stemte imot annekteringen av Krim, til utlandet.

Dmitrij Gudkovs far, Gennadij (58), ble kastet ut av Dumaen, Russlands nasjonalforsamling, etter at han i likhet med sønnen sluttet seg til de omfattende gateprotestene mot Vladimir Putin vinteren 2011/2012.

Dermed fremstår den tidligere russiske landslagsspilleren i basketball, Dmitrij Gudkov, nå som den eneste gjenværende hardbarkede Putin-motstanderen i Russlands nasjonalforsamling. — Hvordan er livet som den eneste opposisjonelle i Dumaen?

— Jeg bruker å besvare dette spørsmålet ved å si at det å være opposisjonelt Duma-medlem er bedre enn å være opposisjonell og ikke medlem av Dumaen. Fordi det fortsatt gir en viss immunitet som igjen gir deg noe beskyttelse. Det er bedre å sitte i Dumaen enn i fengsel eller andre steder, sier Gudkov.

Foretrekker britisk pub

Vi treffer ham innerst i kroken i The Queen Mary Room på den britiske puben Britanskaja Korovlevja, rett rundt hjørnet for Dumaen. Det er ikke en tilfeldighet at han trekker frem fengsel som alternativ til å sitte i Dumaen. For russiske opposisjonelle har en lei tendens til å tiltrekke seg oppmerksomhet fra Russlands svar på FBI, som ledes av en tidligere studiekamerat av Vladimir Putin.

Dmitrij Gudkov i The Queen Mary Room på den britiske puben Britanskaja Korovlevja, rett rundt hjørnet for Dumaen.

Blant dem som har fått problemer er Ilja Ponomarjov og hans far Gennadij. De to og Dmitrij fikk mye oppmerksomhet da de valgte å støtte gateprotestene mot Putin vinteren 2011/2012, og fikk fort status som tilhøre en relativt stor gruppe med opposisjonsledere.

Omtales som forræder

Det gikk ikke lang tid før faren ble kastet ut av Dumaen. Etter en egenfinansiert tur til Washington i mars 2013, ble Dmitrij beskyldt for å være forræder av flere Duma-medlemmer. Det endte med at han fikk beholde plassen i Dumaen, men at han ble kastet ut av partiet Det rettferdige Russland.

Da Dumaen i fjor behandlet anneksjonen av Krim, var Ponomarjov den eneste som stemte imot da 445 avga stemme for. Ikke lenge etter reiste han til utlandet. Planen var å returnere i vår, men han droppet det etter at Dumaen i april strippet ham for immuniteten mot straffeforfølgelse. Gudkov mente at belastningen med å stemme nei ble for stor, og valgte sammen med to til å stemme blankt. Sistemann skal ikke ha vært til stede. Gudkov omtaler etter hvert også de to andre som stemte blankt, Valerij Zubov og Sergej Petrov, som opposisjonelle. Men disse har fått lov til å beholde medlemskapet i Det rettferdige Russland.

— Også i Dumaen er det endeløse forsøk på å stikke kjepper i hjulene mine. Jeg fratas retten til å snakke, jeg anklages for å ha forbindelser til det amerikanske utenriksdepartementet og til ukrainere. Fullstendig vrøvl. Og jeg nektes utvilsomt ofte retten til å stemme, sier Gudkov.

Betviler Putins popularitet

Meningsmålinger her i Russland viser at støtten til Putin ligger på rundt rekordhøye 85 prosent.

— Folk er bare redd for å si sannheten. Jeg tror at den reelle støtten til Putin er på 55 prosent sier Gudkov.

Han mener at når omfanget av den økonomiske krisen etter hvert slår mer og mer inn hos vanlige folk, så kan det få store følger for Putins popularitet.

— Av disse 55 prosent, må en forstå at i beste fall bare 5–10 prosent er aktive. De resterende folkene er fullstendig passive og ønsker kun å leve et rolig liv uten at noen blander seg inn i deres personlige saker. Så lenge kjøleskapet er fullt, ser de på TV-en. Når kjøleskapet blir tomt, slutter de å se på TV og vender seg mot myndighetene. Starter det en kamp mellom kjøleskapet og TV-en, så vinner alltid kjøleskapet, sier Gudkov.

Gudkov under minnemarsj for Boris Nemtsov.

Hans familie har betalt en høy pris for å være i opposisjon til Putin. Selskapet som hans foreldre brukte 20 år på å bygge opp, og som hadde 4000 ansatte, ble fullstendig ødelagt på tre uker. Det skjedde etter at han og faren ble med i protestbevegelsen vinteren 2011/2012. Men Gudkov tror ikke at han ender som Boris Nemtsov, den tidligere opposisjonslederen som ble henrettet på åpen gate i slutten av februar.— Jeg forstår risikoen. Jeg er klar over hvilke forhold jeg jobber under. Og jeg aksepterer risikoen. Hva skal jeg gjøre? Jeg er ikke rede til å forlate landet. Jeg tror ikke at jeg fremstår som en slik fiende av makten at det er nødvendig å likvidere meg, sier Gudkov.

Twitter: @StDyrnes

 1. Les også

  Putin støtter Blatter og kritiserer USAs innblanding i FIFA-skandalen

 2. Les også

  EU fordømmer russisk lov mot «uønskede» grupper