Verden

Senatet med første viktige steg for å avskaffe en av Obamas største seire

Natt til torsdag amerikansk tid fattet Senatet det første viktige vedtaket i kampen for å avskaffe Barack Obamas omstridte helsereform.

Arven etter Barack Obama kan bli mindre når hans helsereform trolig blir skrotet om noen måneder. Her fra Obamas avskjedstale tirsdag.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Donald Trump og republikanerne i Kongressen har gjort det til en av sine aller fremste fanesaker å kvitte seg med Barack Obamas helsereform, best kjent under navnet Obamacare. Men de sier at det vil ta måneder å få det til – og kanskje enda lengre tid å få til en erstatning.

Nattlig avstemning

Første viktige steg fant sted i Senatet særs tidlig torsdag morgen. For grunnet kraftig motstand fra demokratene, ble avstemningen i Senatet, det øverste av de to kamrene i Kongressen, gjennomført først etter midnatt onsdag amerikansk tid.

Stemmetallet var 51–48 for å godkjenne en såkalt budsjettresolusjon som instruerer komiteer i både Senatet og Representantens hus å starte lovarbeidet med å avskaffe Obamacare.

Selv om republikanerne, som har 52 av de 100 setene i Senatet, vant frem, hersker det betydelig uenighet internt blant dem om Obamacare. Stridstemaet er om de skal avskaffe Obamacare før de har en erstatning på plass.

Opp mot 20 millioner kan miste helseforsikringen

Rundt 20 millioner amerikanere uten helseforsikring fikk tilgang til helsetjenester gjennom Obamacare. Mange av disse står i fare for å miste helsehjelp dersom Obamacare, som offisielt heter Affordable care act (ACA), vrakes uten at det kommer en erstatning med det samme.

Tidligere presidentkandidat Bernie Sanders gikk til angrep på republikanerne i Senatet.

Samtlige demokrater stemte mot budsjettresolusjonen og gikk til harde angrep på republikanerne.

– De ønsker å drepe ACA, men de har ingen anelse om hvordan de kan komme frem til et forslag om erstatning, sa den tidligere presidentkandidaten Bernie Sanders.

– Fordi det ikke er noen erstatning, stemmer jeg imot, sa Claire McCaskill demokrat fra Missouri.

Demokratene satset på «vote-a-rama»

I løpet av syv timer presset de frem en rekke avstemninger, de fleste symbolske, i en såkalt «vote-a-rama» i et forsøk på å stoppe debatten. Republikanerne benyttet seg av spesielle budsjettregler som innebærer at resolusjonen kan vedtas med simpelt flertall og ikke en supermajoritet på 60. Dermed kan ikke demokratene benytte seg av en såkalt filibuster, som betyr at de kan hale debatten ut i det uendelige slik at det ikke blir noen avstemning.

  • Investorlegenden George Soros gikk skikkelig smell etter Trumps seier: Tapte nesten en milliard dollar

Den eneste republikaneren som stemte imot var tidligere presidentkandidat Rand Paul.

Paul Ryan, republikaner og speaker i Representantens hus, har gjort det klart at han ønsker å fylle lovgivningen som skal fjerne Obamacare med så mange erstatsningsklausuler som mulig. Men Reuters skriver at den republikanske lederen av finanskomiteen i Senatet har fortalt at reglene gjør dette vanskelig i Senatet.

Rand Paul var den eneste republikaneren som stemte i mot.

Helseforsikring er et av de største og viktigste spørsmålene i overgangen mellom den 44. og 45. presidenten. Republikanerne har ønsket å skrote Obamas helsereform helt siden den ble vedtatt i 2010, og partiet har nå muligheten til å gjøre det fordi de har flertall i begge kamrene i Kongressen og har presidenten i Det hvite hus.

Obamacare ble også tema under onsdagens pressekonferanse med Donald Trump, som ble dominert av etterretning, Russland, hacking og påstander om kompromitterende videoer av Trump.

Trump: – Blir mye billigere og mye bedre

Den påtroppende presidenten lovet at Obamacare ikke bare vil bli skrotet, men at den vil bli erstattet nærmest umiddelbart.

– Den kommer til å bli mye billigere og mye bedre, sa Trump, som også kunne fortelle at forslaget om en erstatning trolig vil bli presentert samme dag som Obamacare blir avskaffet.

Trump presenterte ingen detaljer om den nye planen han hevder skal erstatte Obamacare.