Verden

Døvetolken skylder på schizofrenianfall

Døvetolken Thamsanqa Jantjie hevder han hørte stemmer og hallisunerte da han tolket verdenslederne på en ukorrekt måte under Mandela-markeringen i Soweto.

  • Martin Aasen Wright
    Martin Aasen Wright
    Slagrammet småbarnspappa og styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo

Thamsanqa Jantjie er blitt anklaget i flere medier, internasjonale og norske, for at han ikke døvetolket korrekt under Nelson Mandela-markeringen.

I et intervju med den sørafrikanske avisen The Star påstår Jantjie at han hallusinerte og hørte stemmer da han skulle døvetolke talene til blant andre USAs president Barack Obama og Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

«0 prosents nøyaktighet»

Ifølge Cara Loening, direktør for en tegnspråkorganisasjon i Cape Town, var

Les også

Thamsanqa Jantjie en «total bløff»

som ikke gjorde et eneste tegn, ingenting.

— Han viftet bokstavelig talt bare med armene, det så ut som om han prøvde å fjerne fluer fra ansiktet og hodet sitt, uttaler Loening, ifølge NTB.

Ifølge Loening fikk organisasjonen eposter fra både inn- og utland med spørsmål om hva i all verden mannen drev med.

Delphin Hlungwane, talsperson for de døves interesseorganisasjon i Sør-Afrika, sier mannen tolket med «0 prosents nøyaktighet».

Jantjie beklager

Thamsanqa Jantjie har, ifølge intervjuet i The Star, hatt store problemer med schizofreni i flere år. Han skal ta medisiner mot schizofreni.

Jantjie er usikker på om det var omfanget av det han skulle gjøre eller gleden han følte gjennom dagen som utløste anfallet, men han skal plutselig ha mistet konsentrasjonen.

Les også

Fikk du ikke med deg Barack Obamas historiske tale?

Da han fikk hallusinasjoner og hørte stemmer på scenen, ble alt bare verre, opplyser Jantjie til The Star. — Det var ingenting jeg kunne gjøre med det. Jeg var alene i en svært vanskelig situasjon. Jeg prøvde å få kontroll på meg selv og samtidig unngå å avsløre for resten av verden hva som foregikk. Jeg beklager hele situasjonen, sier han til The Star.

Fikk jobben dagen før

Jantije sier at selv om han fortsatte å høre høye stemmer inne i hodet og se ting som ikke var der, kunne han ikke gå av scenen. Derfor fortsatte han å gjøre tegn som ikke ga noen mening.

Les også

- Skal ikke overvurdere betydningen av håndtrykket

— Livet er urettferdig. Denne sykdommen er urettferdig. De som ikke skjønner denne sykdommen vil tro at jeg bare finner på dette, sier han til The Star. Jantijie skal ha blitt tilbudt oppdraget dagen før markeringen. Ifølge CNN sier Jantijie i et intervju med Talk radio 702 at han fikk jobben under Mandela-markeringen av rekrutteringsselskapet SA Interpreters, som igjen jobber for ANC.

En talsperson for ANC sier derimot at partiet ikke hyret Jantijie til Mandela-markeringen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er mannen også observert gestikulerende ved siden av president Jacob Zuma under et partiarrangement i ANC for rundt ett år siden, men en talsmann for partiet sier at de ikke kjenner til hvem han er og at han ikke jobbet på oppdrag for dem, melder NTB.

Les også

  1. Ledelse etter Mandela-metoden

  2. Verden hyllet Sør-Afrikas frihetsikon

Thamsanqa Jantjie sier i et intervju med den sørafrikanske avisen The Star at han fikk et schizofrenianfall under Mandela-markeringen.