Verden

Fem år på overtid skal Norge bytte ambassadør i Kina. Det kan bli denne toppdiplomaten.

Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen er det heteste navnet til å bli ny norsk ambassadør i Kina. Norge vil sende en toppdiplomat for å blidgjøre Kina.

Ambassadør Geir O. Pedersen og utenriksminister Børge Brende.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Etter at Norge og Kina ble venner igjen like før jul, er det klart for ambassadørskifte i Beijing. I stillhet har man i UD startet jakten på vedkommende som skal fylle en av Norges tyngste diplomatiske poster. Etter det Aftenposten vet har utenriksminister Børge Brende pekt seg ut FN-ambassadør Geir O. Pedersen (61) som ny Kina-ambassadør.

Etter at Norge og Kina ble venner igjen før jul, er det klart for ambassadørskifte.

  • Les om Børge Brendes største politiske seier: Norge og Kina er blitt venner igjen.

De politiske kontaktene mellom Norge og Kina ble frosset etter at den opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010 fikk fredsprisen.

Så lenge den bitre striden mellom Norge og Kina pågikk, våget ikke Norge å bytte ut ambassadøren. Norges nåværende ambassadør Svein Ole Sæther (68) har sittet fem år på overtid. Grunnen var blant annet at Norge fryktet at Kina ikke vill godta en ny norsk ambassadør, gi vedkommende såkalt agrement. I tillegg har Sæther så omfattende kontaktnett at det også var en grunn til å beholde ham i Beijing i den vanskelige perioden.

Skifte snart

Når skiftet skjer, trolig senere i år, vil Sæther ha vært ambassadør i Kina i nær 10 år. Dette er ikke rekord for ambassadørposter. Denne innehas av Wilhelm Morgenstierne, minister ved Norges ambassade i Washington 1934–1942, og deretter ambassadør samme sted til 1958.

Internt i UD mener man at Pedersen med sin brede bakgrunn er perfekt for jobben. Han var sentral i Oslo-kanalen da Norge på 1990-tallet bidro med tilrettelegging for fredsavtalen mellom Israel og PLO. Han har jobbet i FN og hatt den tunge posten som FN-ambassadør.

Kalles til slike jobber

Ifølge informerte kilder er ikke en slik ambassadørpost noe en får etter søknad. Denne ansees så viktig at det mer er snakk om å bli kallet. Pedersen, som til sommeren er ferdig med sin periode ved FN-delegasjonen i New York, har søkt jobben som ambassadør i Danmark og i Roma. Begge steder er ansett som bra stasjoner for dem som vil ha en rolig seilas mot pensjonstilværelsen.

Handelen mellom Norge og Kina har økt i de årene de politiske forbindelsene har vært frosset. Men norsk næringsliv mener at de økonomiske forbindelsene kunne vært mer omfattende. Nå planlegges det et besøk av statsminister Erna Solberg så raskt som mulig for å styrke båndene mellom Norge og Kina.

Les mer om

  1. Kina
  2. Liu Xiaobo
  3. Næringsliv