Trump har startet sin første arbeidsuke i Det hvite hus – og byr på massive skattelettelser og et tupp bak til et dusin land

Donald Trump starter sin første arbeidsuke som president. Amerikanske næringslivsledere kan glede seg over massive skattekutt.

President Donald Trump møtte i går noen av USAs fremste næringslivsledere i Det hvite hus i Washington D.C.. På bildet sitter han ved siden av Wendell P. Weeks fra Corning og Alex Gorsky, sjef for Johnson & Johnson.

Dette er det Donald Trump har gjort på sin første mandag som president:

  • Amerikanske selskaper som flytter ut arbeidsplasser risikerer straffetoll. De som blir skal få store skatteletter.
  • USA skal trekke seg fra forhandlingene om handelsavtalen TPP med 11 andre land som ligger rundt Stillehavet.
  • Det innføres ansettelsesstopp for de fleste føderale byråer.
  • Et forbudet som gjør det straffbart å yte føderal bistand til internasjonale grupper som utfører aborter eller sprer informasjon om abort, blir gjeninnført.

Amerikanske bedrifter skal satse hjemme

I tillegg til å love skattekutt så varsler president Trump en ny tollsats på varer som importeres fra selskaper som har flyttet arbeidsplasser ut av USA.

– Vi skal kutte skattene massivt både for middelklassen og selskaper. Og jeg mener massivt, sa Trump i et møte med tolv av USAs viktigste næringslivsledere mandag.

Han lovet også å redusere offentlige reguleringer med 75 prosent eller mer.

Toppsjefene Mark Fields fra Ford, Marillyn Hewson fra Lockheed Martin og Elon Musk fra Tesla og SpaceX var blant deltagerne på møtet i Det hvite hus.

President Donald Trump møtte mandag ledere fra næringslivet i Roosevelt-rommet i Det hvite hus i Washington.

– Hva skal til for at flere skal få jobb?

– Møtet varte en time lenger enn planlagt. President Trump spurte gjentatte ganger om hva som måtte til for at de skulle kunne ansette flere, hva som skulle til for at amerikanske selskaper skal få bedre markedstilgang i andre land, sa Trumps pressetalsmann Sean Spicer under en pressekonferanse mandag.

Mandag ettermiddag er det mange av landets fagforeningslederes tur til å møte Trump.

Tirsdag skal Trump møte lederne for flere av USAs største bilfabrikanter.

Trump kommer til å møte gruppen med bedriftsledere igjen om én måned, opplyste Det hvite hus’ pressetalsmann Sean Spicer mandag.

Pressetalsmann Sean Spicer holdt sin aller første pressekonferanse der han tok spørsmål fra journalistene mandag.

Stillehavsavtale skal skrotes

President Donald Trump har mandag signert en ordre om at USA skal trekke seg fra forhandlingene om handelsavtalen TPP, som gjelder for en rekke Stillehavsland, melder flere medier. CNN hadde tidligere på dagen mandag meldt at Trump ville gjøre nettopp dette.

Trump har tidligere varslet at han er imot frihandelsavtalen ettersom han mener den vil true amerikanske arbeidsplasser.

– President Trump vil ha fri og rettferdig handel, sa presidentens pressetalsmann Sean Spicer under en pressekonferanse mandag.

Han argumenterte under pressekonferansen med at det ville være lettere for USA å komme frem til avtaler som var i landets interesse hvis man heller inngikk bilatere avtaler, fremfor internasjonale avtaler.

– Dette er symbolsk for den type handelsavtaler vi vil inngå i fremtiden, sa Spicer. – Vi vil først og fremst tenke på amerikanske arbeidere og vi vil ha noe ut av disse avtalene.

Donald Trump ankommer møtet med en gruppe ledere fra næringslivet i Roosevelt-rommet i Det hvite hus.

Frykt for global handelskrig

Ordren signaliserer til omverdenen at Trump har tenkt å følge opp valgløftet om å føre en mer proteksjonistisk linje, noe kritikere frykter vil føre til global handelskrig.

Trump har også varslet at han vil reforhandle frihandelsavtalen som USA inngikk med Mexico og Canada i 1994. Det er ventet at han også vil signere en ordre om dette mandag, melder NBC News, som i likhet med CNN siterer ikke navngitte kilder.

Ordren om at USA trekker seg fra TPP-forhandlingene, var den første Trump ga mandag. Dette var Trump-administrasjonens første store utenrikspolitiske vedtak.

Ansettelsesstopp for føderalt ansatte

Trump innfører også ansettelsesstopp for noen føderale arbeidsgrupper, melder Washington Post.

Ansettelsesstoppen gjelder ikke for ansatte innen nasjonal sikkerhet, slik som i hæren og politiet og for offentlig helse. En ansettelsesstopp var noe Trump lovet under valgkampen. Det var det andre av en seks punkts plan for å «rydde opp i korrupsjon og konspirasjon mellom pressgrupper med særinteresser» og en del av hans 100 dagers plan for å «make America great again».

– Det har vært for liten respekt for bruken av skattebetalernes penger her i Washington, sa pressetalsmann Sean Spicer mandag.

Tidligere i måneden meldte Washington Post at Obama-administrasjonen skyndte seg med å ansette flere før Trump tok over. Folk som er blitt ansatt, men som ennå ikke har startet i jobben, risikerer å bli rammet av ansettelsesstoppen.

Trump gjeninnfører aborttiltak

Trump har mandag også stoppet føderal finansiering for internasjonale grupper som gjennomfører aborter, melder AP.

Presidenten gjeninnfører dermed et forbud som Barack Obama opphevet i 2009. Forbudet gjør det straffbart å yte føderal bistand til internasjonale grupper som utfører aborter eller sprer informasjon om abort.

Den omstridte reguleringen ble i sin tid innført av republikanske administrasjoner, men har siden 1984 blitt opphevet av demokratiske presidenter, senest av Obama i 2009.

Trump gjeninnfører forbudet mandag, dagen etter årsdagen for høyesterettsavgjørelsen fra 1973 som legaliserte abort i USA.

Helsemyndighetene stopper klimakonferanse

Donald Trump gjorde det under valgkampen klart at klimatiltak må veies opp mot hvilken effekt de har på amerikansk konkurranseevne og arbeidsplasser.

Dette ble gjentatt av hans pressetalsmann Sean Spicer mandag. Trump har hevdet at teorien om menneskeskapte klimaendringer var et kinesisk påfunn for å gjøre amerikansk næringsliv mindre konkurransedyktig.

Mandag avlyste USAs viktigste føderale organ for folkehelse, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), en planlagt konferanse i februar om klimaets effekt på helsen, melder AP.

CDC har orientert andre som var invovert i planleggingen av konferansen om at Trump-administrasjonen ikke har beordret en avlysning av konferansen. Men ledelsen i CDC gikk til det skritt å avlyse konferansen fordi de var bekymret over hvilket syn Det hvite hus ville ha på den.

Amerikanske helsemyndigheter har tidligere gjort det klart at de mener klimaendringer er menneskeskapte og at det bidrar til mange helseproblemer, som heteslag og spredning av tropiske insekter.

Rex Tillerson er Donald Trumps kandidat til jobben som utenriksminister. Han kommer til å få støtte fra den republikanske senatoren Marco Rubio.

Trump får utenriksministeren han vil ha

Den republikanske senatoren Marco Rubio har bestemt seg for å støtte Rex Tillerson når Senatets utenrikskomité skal godkjenne USAs nye utenriksminister.

Det melder nyhetsbyrået AP i forkant av avstemningen mandag ettermiddag lokal tid. Rubio gikk hardt ut mot Tillerson under høringen i komiteen tidligere i januar. Blant annet reagerte han sterkt på Tillersons motvilje mot å kalle Russlands president Vladimir Putin for en «krigsforbryter», og han mente også at den tidligere toppsjefen i Exxon Mobile ikke er kritisk nok til menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia og på Filippinene.

Rubio var i utgangspunktet en av favorittene til å bli Republikanernes presidentkandidat, men han ble slått av Donald Trump i nominasjonsvalgene.

Tillerson har sikret seg lunken støtte fra to andre innflytelsesrike republikanere, John McCain og Lindsey Graham. Begge har uttrykt bekymring, men de mener likevel at Tillerson vil bli en effektiv forkjemper for amerikanske interesser.

Samtidig har den øverste demokraten i Senatets utenrikskomité, Ben Cardin, varslet at han ikke vil støtte Tillerson. Han viser til at Tillersons tidligere rolle i næringslivet kan kompromittere hans evne til å fremme amerikanske verdier og idealer.