Snøskredet ble utløst av jordskjelv i Abruzzo-regionen og traff hotellet onsdag. Men på grunn av svært vanskelige forhold kom ikke redningsmannskaper frem til hotellet før kl. 04 natt til torsdag.

– Det er så mange døde, sier Antonio Crocetta, en av lederne for det italienske redningsmannskapet.

Søk med hunder

Torsdag søkte redningsmannskaper med hunder etter overlevende, men uten hell. Tre lik er hentet ut, og ifølge redningsmannskapene er det ingen tegn til liv i snømassene, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA, ifølge AP. Et fjerde lik er funnet, men fortsatt ikke hentet ut.

Kun to er hittil funnet i live på stedet, ni kilometer fra småbyen Farindola i det sentrale Italia.

22 gjester, hvorav to barn, og sju ansatte fryktes begravd av snømassene og bygningsrestene av Hotel Rigopiano.

I tillegg skal syv hotellansatte ha vært på jobb. Italienske myndigheter bekrefter at rundt 30 personer er savnet.

  • Spahotellet ble nærmest knust av snømassene onsdag:
CNSAS PRESS OFFICE / TT / NTB Scanpix

Reddet da han måtte hente noe i bilen

To av hotellgjestene er brakt til sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader.

Den ene av dem, 38 år gamle Giampiero Parete, sier til italienske medier at han overlevde fordi han hadde gått for å hente medisin til kona i bilen før skredet traff. Han ble begravd i snøen, men klarte å grave seg løs og ta seg inn i bilen for å vente på redningsmannskapene, og han slo alarm om skredet.

– Kona og barna mine er under snøen. Jeg er trygg fordi jeg gikk for å hente noe i bilen, skal han ha sagt da han meldte fra om skredet, ifølge Rai.

Flyfoto viser hotellet etter snøskredet

Varslet hotellkatastrofen – sier han ble ikke trodd

Politiet og de lokale myndighetene i Pescara trodde ikke på de første meldingene de fikk om at et snøskred hadde knust et skihotell, forteller mannen som forsøkte å varsle.

Quintino Marcella er arbeidsgiveren til Giampiero Parete , som overlevde snøskredet.

Han ringte sin sjef, Marcella, og tryglet ham om å mobilisere redningstjenesten.

– Han sa at hotellet var begravet og ba oss ringe hjelpemannskaper, sier Marcella. Han forteller at han tok kontakt med politiet og de lokale myndighetene i Pescara, men at han ikke ble trodd.

– I Pescara sa de det ikke var sant, og at alt var i orden på hotellet, sier arbeidsgiveren til AP.

Marcella ga seg imidlertid ikke, og insisterte og ringte andre nødnumre inntil han til sist ble tatt på alvor. En redningsaksjon kom i gang klokka 20, mer enn to timer etter det første varselet.

Da redningsmannskaper kom til stedet på ski i morgentimene torsdag, fant de bare to personer i live, Parete en annen av gjestene, Fabio Salzetta.

Bildet fra italienske myndigheter viser hotellet etter snøskredet.
Vigili del Fuoco
Dette bildet av Hotel Rigopiano ble lagt ut på hotellets Facebook-side den 17. januar.
Hotel Rigopianos Facebook-side

– Vi ser lys inne, men vi hører ikke stemmer. Vi roper, men ingen svarer, sier en av redningsmannskapene på stedet til avisen La Repubblica.

Han beskriver synet som møtte dem som «apokalyptisk». De første redningsmannskapene som ankom hotellet i natt, måtte ta seg frem på ski.

Redningsmannskapene tror skredet kan ha gått allerede onsdag morgen, ifølge avisen Il Messaggero. I så fall har gjestene og de ansatte ligget begravd i snømassene i et døgn.

Ambulanser kommer seg ikke frem

Det har falt enorme snømengder i området de siste dagene.

Ambulansene som forsøker å ta seg frem, er blokkert på grunn av tungt snøfall og sitter fast rundt ni kilometer fra hotellet, skriver Sky TG24.

Redningsmannskaper blir fraktet til stedet med helikopter. Hele hotellet ble tatt av skredet og flyttet ti meter, ifølge den italienske nettavisen Rai.

De siste bildene fra Italia viser hvordan en kolonne med redningsmannskaper forsøker å ta seg frem til hotellet. De sinkes av opptil fem meter med snø, skriver Reuters.

Dette bildet viser at redningsmannskapene må jobbe seg gjennom flere meter høy snø på vei opp mot hotellet.
Italiensk brannvesen/Reuters/NTB scanpix

Her blir en mann reddet ut av spahotellet:

Hotellet er begravet i snømasser
Hotel Rigiopiano ligger ved foten av et bratt fjell i det sentrale Italia. I dalen på den andre siden av fjellkjeden ligger L'Aquila, som ble sterkt rammet av et jordskjelv i 2009.
Google Earth

Dramatiske meldinger: «Hjelp, vi fryser i hjel»

To menn som befant seg på utsiden av hotellet, er reddet. Den ene av de to var nedkjølt, og begge er fraktet fra stedet med helikopter.

En av gjestene skal ha sendt en tekstmelding med ordlyden «hjelp, vi fryser i hjel» til redningspersonellet.

Italienske medier melder at minst én død person er hentet ut av hotellet. Sivilforsvaret i Italia ønsker foreløpig ikke å bekrefte om det er funnet omkomne av hensyn til de pårørende.

Redningmannskaper ved noen av bilene som ble begravd i snøskredet utenfor hotellet.
CNSAS PRESS OFFICE / TT / NTB Scanpix

Hotellet ligger ved de nedre bakkene av fjellkjeden Gran Sasso. Det ligger på 1120 meters høyde, og fjellryggen er rundt 1800–1900 meter høy. Den nærmeste byen, Farindola, ligger på 540 høydemeter over havet. Veien fra byen og opp til hotellet ser ut til å være bratt og svingete.

Slik var luksushotellet før tragedien: Gjester beskrev hotellet som «et eventyr».

Fire stjerners spa-hotell

– På grunn av dårlig vær virker ikke telefonlinjene, skrev hotellet på sin Facebook-side klokken 9 onsdag morgen.

Under posten, der hotellet oppfordrer gjester til å ta kontakt pr. mail, overstrømmes kommentarfeltet av hjerter og gråtende ansikter.

– Men er skredet bekreftet? Jeg har familie der, skriver en fortvilet italiensk kvinne. Hun overstrømmes av varme ord og lykkeønskninger.

– Hold ut, hele Italia er med dere, skriver en mann.

For fire dager siden publiserte hotellet en video av gjester som bader i et utendørs svømmebasseng mens snøen laver ned. Kontrasten til bildene av hotellet knust under snømassene er store.

I løpet av fire timer rammet fire jordskjelv, alle med en styrke på mer enn fem, sentrale deler av Italia onsdag. Det er foreløpig ingen indikasjoner p at nordmenn er tatt av snøskredet som traff hotellet.